Work

Marketing met een klein budget

In deel 2 van Business on a budget gaat het over maximaal resultaat behalen, zonder dikke portemonnee.

In deel 1 van Business on a budget deelde ik al enkele bespaartips voor ondernemers met je, wat vooral ging over verschillende gratis programma’s en apps die je kunt gebruiken. Vandaag geef ik je in deel 2 een aantal handige tips voor marketing met een klein budget. Hoe kun je met kleine investeringen toch een maximaal resultaat behalen? Je leest het in dit artikel!

Voordat je je marketing gaat aanpakken moet je er eerst voor zorgen dat de basis op orde is. In het artikel ‘Hoe word je goed gevonden op Google?’ lees je hoe je je website moet inrichten om in de smaak te vallen bij Google. En als Google jouw site leuk vindt, dan is de kans veel groter dat je in de zoekmachines gevonden wordt. En daar begint alles mee natuurlijk. Als mensen niet weten dat jouw bedrijf bestaat is het lastig klanten binnenhalen. Begin dus met het optimaliseren van je website, en vergeet ook je socials niet.

Tell the world

Tell the world what you do. Een logische stap, maar het wordt door veel ondernemers vergeten. Naamsbekendheid begint klein en groeit door met mond-tot-mondreclame. Wanneer je nog geen of heel weinig klanten hebt begin je in je omgeving jouw bedrijf te pitchen. Oefen je pitch steeds opnieuw totdat je in maximaal 60 seconden vloeiend kunt vertellen wat je doet, waarom je het doet en wat jouw meerwaarde is. 

Vertel vervolgens je verhaal tegen iedereen die het horen wil, ook tegen je vriendinnen, buurvrouw, vage kennissen en de kassajuffrouw. Je gaat er misschien niet direct klanten door binnenhalen, maar je plant wel een zaadje in het hoofd van degene die je over jouw bedrijf vertelt. En wanneer zij dan iemand anders ontmoeten die behoefte heeft aan jouw diensten weten ze wie ze daarvoor moeten hebben: jou! 

Een andere goede tip is om je diensten in het begin gratis of tegen een kennismakingskorting weg te geven in je omgeving, en vraag of ze in ruil daarvoor een review willen plaatsen op Facebook, Google en jouw website. Je investeert daarmee in een goede reputatie van je bedrijf. Google likes it, potentiële klanten vinden het fijn en je mond-tot-mondreclame breidt zich uit.

Gratis publiciteit krijgen

Gratis publiciteit voor je bedrijf is altijd goed, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Je kunt bijvoorbeeld persberichten maken en per e-mail versturen aan lokale bladen. Veel steden hebben websites met nieuws over de omgeving. Heb jij iets leuks te melden, dan zijn ze heel vaak bereid om daar een stukje over te plaatsen. Zorg ervoor dat je jouw persbericht zo kant en klaar mogelijk aanlevert, vraag vriendelijk of ze je persbericht willen publiceren, en vermeld uitgebreid de manieren waarop men contact met je op kan nemen. Het voordeel van publiciteit op internet is dat je waardevolle backlinks opbouwt. En dat is weer iets dat Google fijn vindt.

Je kunt ook journalisten van tijdschriften benaderen. In het colofon van een magazine staat vermeld wie er tot de redactie behoort. Bombardeer ze niet meteen out of the blue met persberichten, maar probeer eerst een band op te bouwen. Bijvoorbeeld door de redactieleden te gaan volgen op Instagram en af en toe op hun berichten te reageren. Op die manier is jouw naam al een paar keer voorbijgekomen als je ze gaat benaderen voor publiciteit en is de kans groter dat je daadwerkelijk een vermelding in het magazine krijgt. Het is mij op die manier gelukt om mijn startende webshop in Cosmopolitan te krijgen.

Ga op zoek naar online magazines die ondernemers in het zonnetje zetten. LIB the mag is zo’n magazine. Er zijn heel veel mogelijkheden voor je: van artikel met interview, tot podcast en gastblog. Maak er gebruik van!

Guerrilla: maximale marketing met een klein budget

Guerrilla marketing is ook zo’n handige marketingtool als je weinig budget hebt. Deze vorm van marketing is erop gericht om in korte tijd veel aandacht van de media of potentiële klanten te krijgen. Ik geef je twee voorbeelden uit de praktijk.

Toen ik nog werkte als makelaar splitste het bedrijf waar ik in dienst was zich op in twee bedrijven met ieder een nieuwe eigenaar, een nieuwe dienstverlening en een nieuwe naam. Er hoorde natuurlijk ook een nieuwe huisstijl bij, en in dit geval bestond het logo uit een bepaald dier. Om zo snel mogelijk naamsbekendheid op te bouwen werd dit dier metershoog op hout geprint en midden op de rotonde van de grootste uitvalsweg in de wijk geplaatst. Het enige dat erop stond was: ‘Ik kom eraan!’ 

Niemand wist waarom dat dier er ineens stond. Er werd in de wijk veel over gepraat en gespeculeerd wat het bord te betekenen had. Een week later werd de bedrijfsnaam aan het bord toegevoegd en was eindelijk voor iedereen duidelijk dat het reclame was voor een nieuw makelaarskantoor. Zelfs jaren later werden we nog regelmatig aangesproken op die marketingactie: “Jullie zijn toch van dat dier op de rotonde?” Mission accomplished.

Dan een ander voorbeeld van mijn eigen bedrijf. De webshop waar ik het al eerder over had richtte zich op vrouwen met interesse in hippe beautymerken in een wat hoger prijssegment. Ik heb destijds visitekaartjes laten drukken met daarop mijn logo (een groot hart), mijn website en een prikkelende tekst met een kortingscode. Deze visitekaartjes deelde ik in stapels uit aan vriendinnen en iedere keer als we ergens op een plek kwamen waar mijn doelgroep zich bevond lieten we quasi nonchalant ‘per ongeluk’ een kaartje achter. 

Denk daarbij aan een kaartje op de grond achterlaten in paskamers van een mooie kledingzaak, een kaartje onder de rekening schuiven in een hippe cocktailbar of achterlaten op de toiletten van sjieke restaurants. Via de analytics van de site kon ik vervolgens meten hoeveel mensen via de kaartjes op de site waren gekomen en een bestelling plaatsten. Een groot succes, en dat voor een investering van ca. € 25,00! Een handige tip voor marketing met een klein budget als je een startende ondernemer bent.

Bluf!

Mijn laatste tip is: bluf. Brutale mensen hebben de halve wereld, dus maak daar gebruik van. Gedraag je alsof je al succes hebt, dan komt er meer succes naar je toe. Daarmee bedoel ik niet dat je moet liegen, maar simpelweg een aanpassing in je mindset en je uitstraling kan je ver brengen.  Praat bijvoorbeeld niet over je ‘bedrijfje’, maar spreek over je ‘bedrijf’, ook al werk je vanuit je zolderkamer. Meer tips op dit gebied lees je in ‘Klanten of klantjes?’.

Meer lezen over marketing met een klein budget?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook handig:

Geef een reactie

%d