Hoe kun je opvallen met je webshop? Door brutaal te zijn! In dit artikel vertel ik je hoe ik een succesvolle webshop in beauty & fashion startte, de mooiste merken binnenhaalde en gratis landelijke publiciteit kreeg. En dat alles met weinig geld. Hoe ik dat voor elkaar kreeg lees je hieronder, maar laten we eerst bij het begin beginnen.
Een webshop beginnen
Het was 2012 toen ik samen met een vriendin onder het genot van een paar glazen wijn aan het mijmeren was over het beginnen van een webshop. We hielden beiden erg van fashion, beauty en vooral van luxe. Wekelijks gaven we elkaar modeshowtjes met onze online aankopen en gingen we op ontdekkingstocht in elkaars kledingkasten en make-uptasjes. We lakten onze nagels en deden make-overs voordat we gingen stappen, terwijl we vals meezongen met jaren-80 muziek (onze guilty pleasure).
Het was op één van die avondjes dat ik op het idee kwam om samen ‘iets zakelijks’ met beauty en fashion te doen. Mijn vriendin was super enthousiast en zag dat avontuur wel zitten. We bedachten een plan om ons idee vorm te geven. Het werd een webshop! Er was geen startkapitaal, dus moesten we creatief zijn. Mijn vriendin kon goed breien en ging aan de slag met hippe, zelfgemaakte sjaals. Ik was goed met sieraden en knutselde een voorraad armbandjes in elkaar. Leuk, maar niet genoeg om een webshop mee te vullen. Er moesten nog meer producten bij.
Kleding inkopen voor je webshop
Op naar het World Fashion Centre in Amsterdam. Voor jonge Brabantse meiden destijds een groot avontuur. Hier hadden we toegang tot honderden winkels waar we spullen voor onze webshop konden inkopen. De hele dag keken we onze ogen uit naar alle topmerken, vertegenwoordigd op deze hippe plek. We dachten wel even wat gave spullen te kopen, maar dat bleek niet zo gemakkelijk als gedacht.
Nu moet je weten dat het World Fashion Centre ontzettend groot is en bestaat uit meerdere gebouwen. Op de begane grond vind je vooral goedkope fast fashion groothandels; hoe hoger je in het gebouw komt, des te exclusiever het wordt. Als je een webshop hebt is het inkopen van goedkope kleding en sieraden vrij eenvoudig. Je geeft je KvK nummer op, je adres, je website en shoppen maar. Wil je echter een bekend merk inkopen, hou er dan rekening mee dat je eerst door de keuring moet.
Waar is jouw bedrijf gevestigd en heb je een fysieke winkel? Webshops vinden ze namelijk niet zo tof. Hoe is de uitstraling van je website en je visitekaartjes? Wat is je doelgroep? Past jouw winkel bij de uitstraling van het merk? En het belangrijkste: hoe groot is jouw portemonnee? Bij de bekendere merken moet je namelijk vaak een complete seizoenscollectie inkopen. Ook de items die je misschien niet zo mooi vindt. En dat in alle maten. Gemiddelde kosten destijds: zo’n 20.000 euro. Slik.
We moesten professioneler worden
Daar stonden we dan. We dachten ‘gewoon’ even een paar shirtjes te scoren voor ons startende webshopje. Little did we know. We moesten het duidelijk veel professioneler aanpakken. Op het balkon van mijn vriendin organiseerden we een heuse fotoshoot voor een reclamecampagne voor de webshop en onze producten. We sleepten alle meubels van mijn vriendin het balkon op. Met mijn iPhone 4 schoten we de mooiste foto’s, om de beurt als topmodellen poserend voor de camera. Hilarisch als je eraan terugdenkt!
Onderhandelen met leveranciers
We lieten ook handgemaakte leren tassen maken door een klein lederbedrijf in het Gooi. Hierin werden onze eigen labels gestikt. De tassen waren van topkwaliteit en verkochten we voor € 125,00 per stuk. Later kwamen er kleine handtassen en festivaltasjes bij. Ook lukte het ons om bij een bekend merk een kleine collectie wollen vesten in te kopen. Ik moest lullen als Brugman om het voor elkaar te krijgen, but I did it. Yes!
Met groeiend zelfvertrouwen gingen we nogmaals naar Amsterdam, beter voorbereid dit keer. Het was Fashion Week. We gingen er op-en-top naar toe, want we wisten nu dat we streng beoordeeld gingen worden. Haren in de krul, make-up gedaan en onze mooiste dure kleren aan. Let’s go!
Opvallen? Brutaal zijn werkt!
Dit keer zouden we ons niet laten wegsturen door het hippe sieradenmerk dat we dolgraag wilden inkopen. De vorige keer was ons minzaam verteld dat de uitstraling van onze webshop niet aan de eisen van het merk voldeed. Maar deze keer zou het anders gaan. Vol bravoure stapten we de exclusieve showroom binnen en vroegen naar de eigenaar. Zij bekeek ons van top tot teen en besloot dat we een gesprek waard waren. Dat hadden we in ieder geval al bereikt.
Ik vertelde de eigenaar dat wij een winkel gingen openen in luxe fashion en beautyproducten en nu een hele succesvolle webshop runden met handgemaakte en zéér exclusieve items. Mijn vriendin toonde een tas uit onze eigen collectie en vertelde enthousiast over het ontwerp, de gebruikte materialen en onze zakelijke plannen. We zaten daar te pitchen alsof we al succesvolle business babes waren, terwijl er nog geen winkelpand was en de webshop nog in de kinderschoenen stond. In werkelijkheid bestond onze business op dat moment uit een paar tassen, wat zelfgebreide sjaals en enkele ingekochte kledingstukken. Tja, brutale mensen hebben de halve wereld….
Onverwacht belanden op Amsterdam Fashion Week
De eigenaar van het hippe sieradenmerk werd enthousiast van ons verhaal en zei: “Weet je wat, ga maar even naar dit adres voor een meeting met mijn hoofd Sales”. Niet wetend wat we konden verwachten sprongen we meteen in de auto, en voor we het wisten liepen we tussen de fashionshows en alle belangrijke modemensen tijdens Amsterdam Fashion Week. Wauw! We bestelden een kleine hoeveelheid aan sieraden onder het mom van ‘kijken hoe het aanslaat bij onze klanten’, met de belofte de volgende keer een grote order te doen. Helemaal in de wolken reden we terug naar Brabant.
Inkopen voor de webshop in het buitenland
Via Google vond ik een aantal exclusieve ‘niche’ beautymerken in het buitenland. De crèmes, make-up en parfums zagen er ontzettend leuk en hip uit. Buitenlandse celebs zoals Kate Moss waren dolenthousiast over deze brands. En beter nog: ze waren niet verkrijgbaar in Nederland. Ik stuurde de leveranciers via e-mail een pitch met ons concept. Een aantal van deze merken wilde vervolgens in gesprek. Vanwege het tijdverschil stond ik middenin de nacht op voor telefoongesprekken in mijn beste Engels.
En ook hier lukte het me om een deal te sluiten. Ondanks dat we slechts kleine startorders konden doen kregen we exclusiviteit voor de Nederlandse markt. En dat alles door enthousiast en brutaal te zijn, en ongevraagd iedereen te pitchen met wie we graag wilden samenwerken. Uiteindelijk bestond onze beautycollectie uit parfums, lichaamsverzorging, face care en make-up van nieuwe hippe merken uit Frankrijk, Thailand, Zweden, Engeland en de USA. Samen met de luxe sieraden en onze handgemaakte leren tassen en sjaals was onze collectie eindelijk compleet.
Opvallen met je webshop door brutaal te zijn
Natuurlijk wilden we opvallen met de webshop. Om onze business bij het grote publiek onder de aandacht te brengen besloten we gebruik te maken van een zelfbedachte en goedkope marketingstrategie. We lieten visitekaartjes drukken met een groot hart op de voorkant en het logo en webadres aan de achterkant. Overal waar we kwamen lieten we ‘per ongeluk maar niet heus’ een kaartje achter. Op tafels van leuke eettentjes, op de grond in pashokjes, bij het afrekenen op terrasjes; you name it.
Het doel? Mensen nieuwsgierig maken, en uiteraard meer naamsbekendheid. We kozen hiervoor de plekken uit waar onze doelgroep vaak kwam. Een hele goedkope, maar effectieve manier om je ideale klant te bereiken.
Gratis publiciteit krijgen
Ook zochten we free publicity in de media. Ik schreef ready-for-print persberichten en verstuurde ze naar allerlei tijdschriften. Bij enkele redacties gingen we onaangekondigd langs en boden hen een mand vol beautyproducten aan. Het resultaat? Foto’s en gratis reclame voor de webshop in magazines zoals Cosmopolitan. Dat er over ons geschreven zou worden in landelijke media hadden we nooit verwacht. We voelden ons ‘on top of the world’!
Online succes to the next level
Door alle media-aandacht ging het balletje nog meer rollen. Helaas besloot mijn vriendin op dat moment af te haken. Het werd inmiddels een echt bedrijf en kostte teveel tijd naast haar fulltime baan. Ik vond dat jammer, maar het was eigenlijk al een tijdje duidelijk dat ik serieuzere plannen had dan zij. Geen probleem dus. Ik ging in m’n eentje verder en wilde ‘next level’ om de webshop verder te laten groeien. Hoe ik dit heb aangepakt vertel ik je binnenkort in een volgend artikel!
Hoe kun je opvallen met je webshop?
Wil je meer lezen over goedkope marketing, opvallen met je webshop en hoe je succesvol kunt worden door brutaal te zijn? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk erg handig: