Stories

Ook jij kunt een succesvol bedrijf opbouwen met deze tips

Wat is de succesfactor om een bedrijf te starten én te laten groeien? Zo deed ik het.

Een succesvol bedrijf opbouwen, dat willen we allemaal wel. En ondanks dat je op internet en social media doodgegooid wordt met tips, coaches die je vertellen hoe je het moet doen en cursussen van duizenden euro’s, zijn er maar weinig ondernemers die er in slagen om een succesvolle business op te zetten. In dit artikel vertel ik je hoe ik het heb gedaan. Helemaal gratis. Doe er je voordeel mee!

Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik al heel lang ondernemer ben. Ik heb verschillende bedrijven gehad; sommige waren ontzettend succesvol en andere een totale mislukking. Achteraf gezien kan ik je precies vertellen waarom een aantal avonturen winstgevend waren, terwijl de rest is toegevoegd aan mijn lijstje ‘failures’. Ik ben erachter gekomen wat voor mij nou die succesfactor is om een bedrijf ook op langere termijn bloeiend te maken. Here we go!

Je kunt dit artikel ook beluisteren in de LIB the mag Podcast!

Visualisatie

Ieder goed business plan begint met visualisatie. Ik geloof niet in ‘zomaar ergens aan beginnen en we zien wel hoe het loopt’. Nee. Nog voordat je je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet je al tot in detail voor je zien waar je met je bedrijf naar toe wil. Want als je dit niet doet, hoe weet je dan op welke doelgroep je je moet richten? Hoe je huisstijl eruit moet zien? Welke investeringen je moet doen? En vooral: waar je het allemaal voor doet? 

Visualiseer jouw succes daarom tot in de puntjes. Bedenk hoe jouw ideale werkdag eruit ziet. Wat je wil bereiken. En vergeet niet om groots te dromen. Dream big is het begin van alle succes! Laat je niet tegenhouden door gedachten die in je opkomen, zoals: “Kan ik dat wel?”, “Niemand zit op mij te wachten”, “Iedereen in mijn omgeving verklaart mij voor gek” of “Ik heb geen geld om een business te beginnen”. In je dromen kan alles. Dus doe even net alsof de bezwaren geen rol spelen. Hoe zie jij je bedrijf voor je als alles wat je wil mogelijk is? Schrijf dat op en bewaar het goed, zodat je het steeds kunt teruglezen als je even in een dipje zit.

Plannen is key

Stel, je droomt van de grootste matrassenwinkel van Nederland, ik noem maar wat. Het is logisch dat je dat niet 1, 2, 3 gaat bereiken. En dat is ook helemaal geen probleem. The key voor het opbouwen van een succesvol bedrijf zit hem in klein beginnen en plannen . Als je namelijk weet welk doel je wil bereiken kun je een plan maken voor elke tussenstap. Maak een planning voor de korte termijn, de lange termijn en je einddoel. In het voorbeeld van de grootste matrassenwinkel van Nederland kun je bijvoorbeeld dit in je planning zetten:

  • Eerste jaar: het opzetten van je bedrijf, werken vanuit huis of online en naamsbekendheid opbouwen
  • Tweede jaar: de gerealiseerde winst investeren in groei, verhuizen naar een groter pand, vooral richten op service en feedback krijgen van je klanten
  • Derde jaar: de gerealiseerde winst investeren in groei, opschalen, de verkregen feedback implementeren om je concept te verbeteren
  • Vierde jaar: de gerealiseerde winst investeren in groei, opschalen, meer reclame gaan maken met je verbeterde concept, de grootste worden in je regio
  • Vijfde jaar: de gerealiseerde winst investeren in groei, opschalen en de grootste worden van Nederland

Of dit realistische stappen zijn bepaal je zelf! Het is geen onmogelijk plan, maar of dit je gaat lukken hangt af van jouw vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Want niets gaat vanzelf. Zie ook de volgende stap.

Hard work pays off

Be prepared to work hard. Harder dan je misschien ooit hebt gedaan. Vooral in het begin maak je lange dagen. Zie het als een investering in je toekomstige succes. Tijdens het opbouwen van mijn laatste succesvolle bedrijf werkte ik soms 16 uur per dag. Niet leuk en zeker niet als je daardoor geen tijd hebt voor vakantie of leuke dingen. Maar omdat ik zoveel uren draaide maakte ik meer omzet, kon ik meer sparen en dus ook meer investeren in groei. Succes is een vliegwiel: succes trekt meer succes aan. Het is een sneeuwbal die klein begint te rollen en uiteindelijk een mega ijsbal wordt. Niet kapot te krijgen!

Sparen en investeren

Je las het al in het voorbeeld stappenplan dat ik je net gaf: spaar zoveel mogelijk en investeer je gerealiseerde winst in de groei van je bedrijf. Te vaak zie ik ondernemers stuiteren van enthousiasme als ze hun eerste dikke omzet gedraaid hebben, waarna ze meteen een nieuwe auto bestellen of een andere grote uitgave doen. Hoewel ik natuurlijk helemaal voor sponsoring van de winkelstraat ben, moet je je afvragen of je die aankoop wel écht nodig hebt en of je aankoop bijdraagt aan de groei van je bedrijf. Zo ja, spend the night away! Zo niet, hou je pinpas in bedwang en geef je zuurverdiende geld liever uit aan dingen die je bedrijf wél laten groeien. Scholing, betere software of marketing bijvoorbeeld. Denk aan je planning voor de lange termijn!

Zorg voor een plan B

Je kunt alles volgens het boekje doen en tóch je bedrijf naar de klote zien gaan. Zoals bijvoorbeeld nu door corona. Ook al had je nog zoveel gespaard; overleven is lastig zonder toekomstperspectief. Zorg dus altijd voor een plan B en spreid je inkomstenbronnen. Als je een fysieke winkel hebt, zorg dan ook voor een goed online kanaal. Ben je ergens expert in, schrijf dan ook boeken en maak online cursussen. Is je bedrijf afhankelijk van 1 platform op social media, zorg dan dat je ook zonder deze platformen geld kunt verdienen. Kortom: spreid je kansen, waardoor je makkelijker kunt schakelen als je door omstandigheden met je bedrijf in de shit zit. Denk in kansen in plaats van onmogelijkheden. Overal valt geld te verdienen, als je je ogen maar openhoudt.

Mindset

En dan (wat mij betreft) de allerbelangrijkste factor voor succes: mindset. Zonder positieve mindset ga je het niet redden. Ben je risicomijdend, niet flexibel, onzeker en negatief ingesteld? Dan raad ik je aan om vooral niet te gaan ondernemen. Dat klinkt hard, maar geloof me: you’ll thank me later.

Ben jij een doorzetter, creatief en dolenthousiast over je bedrijfsplan? Go for it! Visualiseer je droom, plan voor de lange termijn, werk hard, spaar en investeer, zorg voor een plan B en blijf werken aan een positieve mindset. Het succes zal volgen, daar ben ik van overtuigd.

Meer tips voor het opbouwen van een succesvol bedrijf?

Deze artikelen zijn ook handig als je meer wil weten over een succesvol bedrijf opbouwen:

Geef een reactie

%d