Work

Business on a budget – bespaartips voor ondernemers

Onmisbare business tools. Deze zijn helemaal gratis!

Bespaartips voor ondernemers: handig als je net met je business bent begonnen. Want alles is al duur genoeg toch? Als startende business babe heb je vaak nog geen groot budget. Logisch. Daarom zetten we de fijnste tools en apps voor ondernemers voor je op een rijtje, en ze zijn helemaal gratis!

Canva, dé onmisbare business tool

We beginnen meteen met de -wat LIB betreft- meest onmisbare tool voor je bedrijf, en dat is Canva. De mogelijkheden zijn eindeloos: je ontwerpt je logo’s, Instagramposts, Stories, e-book covers en andere graphics in een handomdraai. Canva werkt zowel op een laptop, pc, tablet of telefoon, en je maakt er ook leuke gifjes mee. Designen voor Dummies!

WordPress en Yoast

De nr. 1 tool om je website mee te maken is WordPress. De gratis versie biedt je niet alle features, maar is voldoende om mee te starten. Ik heb zelf jarenlang met de gratis versie gewerkt voor meerdere bedrijven. Het is wel een aanrader om een eigen domeinnaam eraan te koppelen voor een professionelere uitstraling, maar ook die koop je voor een paar euro tegenwoordig. WordPress.com wordt gehost op de eigen servers van WordPress; maar kies je voor WordPress.org, dan kun je een hostingpakket nemen bij een bedrijf naar keuze. De laatste optie geeft je meer mogelijkheden. Werk je eenmaal met WordPress, installeer dan zeker de Yoast SEO plugin. Deze tool helpt je om hoger te scoren in de zoekmachines.

Google voor ondernemers on a budget

Je wil natuurlijk wel in de gaten houden of je website een beetje goed scoort. Google biedt hiervoor o.a. gratis Analytics en Search Console aan. Niet alleen kun je hier uitgebreide statistieken zien, maar ook tot in detail meten waar je traffic vandaan komt, wat je conversie is, op welke keywords je gevonden wordt en wat voor soort bezoekers je krijgt. Natuurlijk zijn er gratis ook nog de tools Google Drive, Gmail, Hangouts en nog veel meer. Met Google Workspace kun je bijvoorbeeld ook je zakelijke mailadres koppelen aan je eigen privé Gmail account. Tja, wat kun je eigenlijk niet met Google?

Apple is niet voor niets favoriet bij ondernemers

Ik ben een hardcore Apple fan. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat het verrekte handig werkt in combinatie met verschillende devices. Tuurlijk zijn er computers en telefoons te krijgen met betere specs, en vaak ook nog een stuk goedkoper, maar nothing beats Apple’s gebruiksgemak. Zelf heb ik twee iPhones, een iMac, een iPad en een MacBook Air in gebruik. Ze hebben allemaal toegang tot dezelfde iCloud en ik kan dus op ieder apparaat beginnen met typen, om het vervolgens op een ander apparaat af te maken. I-de-aal! Dat scheelt me ontzettend veel tijd en ik heb overal ter wereld toegang tot al mijn bestanden.

Maar Apple is toch niet gratis? Dat klopt. Maar áls je voor Apple kiest krijg je gratis toegang tot heel veel fijne tools en programma’s. Garageband bijvoorbeeld, voor het opnemen en editen van podcasts. iMovie, voor het monteren van leuke filmpjes. En wat dacht je van Pages, Numbers en Keynote? Beter en handiger dan Office, wat mij betreft. Had ik al gezegd dat ik een huuuge Apple fan ben? En ook niet onbelangrijk: vooralsnog hebben alleen iPhone bezitters toegang tot Clubhouse!

Nog meer bespaartips voor ondernemers!

Heb je deze tools al eens uitgeprobeerd?

Anchor voor al je podcasts

Podcast tool Anchor is gratis en plaatst je podcasts automatisch op 7 verschillende platforms, waaronder Spotify. Waarom betalen voor podcasthosting als het ook gratis kan?

Teleprompter, een app voor jouw video’s

Heb je al eens gehoord van een teleprompter? Dat is wat o.a. nieuwslezers gebruiken als ze grote lappen tekst moeten voorlezen op camera. Je zet de tekst in de app Teleprompter, je stelt de grootte van de letters en de snelheid in, en voilà: ook jij vertelt moeiteloos je verhaal wanneer je jezelf met je telefoon aan het filmen bent. Spiekbriefjes? Niet meer nodig, en de eehhh’s en aaaahh’s zijn verleden tijd.

Ubersuggest, check je SEO!

Dit is nog zo’n handige gratis tool. Met Ubersuggest check je je SEO, de prestaties van je website ten opzichte van je concurrenten, keyword suggesties en bovendien kun je een rapport downloaden van alle verbeterpunten voor je site. Makkelijk in gebruik, en met de gratis versie kom je een heel eind!

Answer the public, handig voor ondernemers

Met de website Answer the public check je zoekwoorden, zoekvolumes én krijg je handige synoniemen voor als je even geen inspiratie hebt. Super handig als je teksten gaat schrijven voor op je site. 

Mindly is easy peasy mindmappen

Mindmappen doe je in Mindly; easy peasy does it. Geen geknoei op papier, eenvoudig te gebruiken, en helemaal gratis.

Bespaartips voor ondernemers: alles voor je business on a budget!

Er zijn nog duizenden andere gratis of low-budget opties die een plekje in deze favorietenlijst verdienen. Nu ben ik heel benieuwd: wat zijn jouw eigen onmisbare tools voor je bedrijf? Of heb je andere goede bespaartips voor ondernemers? Laat je reactie achter, of stuur me een berichtje via Instagram!

Geef een reactie

%d