De nieuwe app Clubhouse is een geweldige tool om in te zetten voor je bedrijf. Maar wat is het en hoe werkt het? Je leest het in dit artikel!
Waarom beginnen met Clubhouse?
De app Clubhouse bestaat al een tijdje, maar is pas sinds kort booming. Ik geloof dat dat komt omdat Elon Musk er ineens op te vinden was. Anyway, wéér een nieuw social media kanaal…. En je hebt al zoveel socials om bij te houden. Waarom dan toch met Clubhouse aan de gang gaan? Ik stelde mezelf dezelfde vraag, maar na de app grondig uitgeprobeerd te hebben ben ik helemaal om! En dat heb ik niet snel, dus dat wil wat zeggen.
FOMO, slim bedacht!
Clubhouse is een app gericht op audio, niet op beeld of tekst. Dat maakt het een interessante aanvulling op andere social media kanalen, zeker omdat audio sowieso upcoming is. Denk maar eens aan podcasts. Het verschil met bijvoorbeeld een podcast is dat alles op Clubhouse 100% live is. Terugluisteren kan niet, dus erbij zijn = meemaken. Dat stimuleert FOMO, en dat maakt Clubhouse dus ook zo verslavend!
Verder is Clubhouse momenteel nog in de beta fase en alleen geschikt voor iPhone. Jammer de bammer voor Android users! Ik verwacht wel dat de app snel ook voor niet-iPhone bezitters opengesteld gaat worden. Het andere ding dat Clubhouse exclusief maakt, is dat je er alleen in komt met een invite. Zonder die invite kun je de app niet gebruiken en beland je op een wachtlijst. Wederom, FOMO. Slim bedacht van de makers.
Hoe krijg je een invite op Clubhouse? De app werkt op basis van je telefoonnummer en je contactenlijst. Als iemand van jouw contacten al op Clubhouse zit, kan diegene je toegang geven tot de app. Je hebt maar een beperkt aantal uitnodigingen en je bent voor altijd zichtbaar op het profiel van degene die je hebt binnengelaten op de app, dus bedenk goed wie je een invite stuurt!
Hoe werkt Clubhouse?
Wat moet ik met Clubhouse? Goede vraag, en meer dan je denkt. De app staat vol met interessante Rooms waar je kunt luisteren naar gesprekken. Dat kan bijvoorbeeld een gesprek zijn tussen experts op een bepaald vakgebied, maar ook een audio cursus, een interview of een Room waar gezellig gekletst wordt. Meepraten hoeft niet, je kunt ook gewoon meeluisteren. En je kunt altijd de Room stilletjes verlaten als je het gesprek niet meer interessant vindt.
Een ander voordeel van Clubhouse is dat je op je profiel uitgebreid de ruimte hebt voor je bio. De eerste drie zinnen zijn hierbij het belangrijkst, want die zien mensen zodra ze op je profielfoto klikken. Je complete bio zit achter de volgende klik. Binnen de app kun je zoeken op namen, clubs, maar ook op trefwoord. Dus wil je contacten met mensen die dezelfde soort interesses hebben, zorg dan vooral dat je de juiste trefwoorden in je bio vermeldt. Je zit overigens op Clubhouse met je echte naam en niet met je bedrijf. Dat betekent dat een logo als profielfoto niet is toegestaan. Natuurlijk kun je wel je bedrijfsnaam vermelden in je nickname of in je bio. Want Clubhouse is een perfecte tool om in te zetten voor je bedrijf!
Hoe kun je Clubhouse inzetten voor je bedrijf?
Op welke manier kun je Clubhouse gebruiken voor je business? Nou bijvoorbeeld zo:
- Je netwerk vergroten
- Meer van jezelf laten zien (personal branding)
- Expertstatus opbouwen binnen je vakgebied
- Naamsbekendheid krijgen
- Een betere connectie maken met (potentiële) klanten
Maar ook:
- Een openbare of besloten club maken voor je business
- Cursussen en trainingen geven
- Q&A’s houden
- Interessante sprekers interviewen
- Een live podcast maken
En er zijn nog veel meer toffe opties te bedenken!
Wat ik leuk vind aan Clubhouse
Het fijne van Clubhouse is dat je andere dingen kunt doen terwijl je naar gesprekken luistert; de app blijft op de achtergrond draaien. Je kunt tijdens het luisteren dus bijvoorbeeld op je telefoon je mail checken en op Instagram scrollen. Ook is Clubhouse ideaal om te luisteren in de auto, tijdens een boswandeling of gewoon op de achtergrond terwijl je lekker aan het werk bent.
De hele dag door worden er Rooms of Events gehost, en er zijn zóveel interessante dingen te vinden dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Dat is althans mijn ervaring. Gisteren bijvoorbeeld, luisterde ik naar een uitleg over Clubhouse van Mieke Langenhuizen (aanrader als je nieuw op de app bent!), een gesprek over de toekomst van content op YouTube, een uitleg over het groeien op en inzetten van Instagram voor je business, en een gesprek met een aantal sprekers over hoe zij hun 6-figure business hebben opgezet. Super gaaf!
Dat maakt Clubhouse dus ideaal om nieuwe dingen te leren, geïnspireerd te worden, te kletsen over jouw persoonlijke interesses en om nieuwe mensen te leren kennen. Probeer het zelf eens uit, als je tenminste een invite kunt scoren!
P.S. Wil je met mij connecten op Clubhouse, zoek me dan op @deborah.lib of typ LIB the mag in de zoekbalk!