Stories

Zonder geld op de bank een bedrijf starten in de beauty

Met de artikelen in 'Stories' deel ik mijn persoonlijke ondernemersverhalen met je! Dit keer over het opstarten van mijn succesvolle bedrijf - zonder geld op de bank.

Zonder geld op de bank een bedrijf starten in de beauty: ik deed het. In mijn vorige Stories ‘Opvallen met je webshop door brutaal te zijn’ en ‘Als jonge vrouw in een mannenwereld’ vertelde ik je al over mijn topfunctie als algemeen directeur in de financiële wereld en hoe ik een succesvolle webshop heb opgezet. Wat nog ontbreekt is het verhaal wat daarna kwam: hoe ik mijn webshopavontuur helaas moest stoppen en uit noodzaak een beautysalon begon. Dit is mijn verhaal vol ellende én grote successen!

What goes up must come down

De webshop liep erg goed en ik had echt een bedrijfspand nodig. Tot dan toe had ik alles vanuit huis gedaan. Ik vond het ideale pand: goed bereikbaar, een winkelruimte/showroom en een grote loods voor opslag erbij. De huur was alleen ontzettend hoog. Omdat het bedrijf inmiddels te groot was om nog vanuit huis te doen, ik flink aan het groeien was en een vriend garant wilde staan voor de huur durfde ik dit avontuur wel aan. Maar je voelt hem al aankomen. Samenwerken met vrienden is zelden een goed idee en alles ging mis. Ik moest uiteindelijk het pand verlaten en bleef achter met hoge schulden.

Zonder geld een nieuw bedrijf starten

Ik moest snel geld verdienen, want ik was helemaal blut. Zonder geld op de bank een bedrijf starten is nog niet zo makkelijk! Maar via via had ik gehoord over wimperextensions. Dat was toen nog helemaal niet bekend in Nederland. Het was gemakkelijk werk, en het verdiende goed werd mij verteld. Dus dat leek me een goed plan. De investering om ermee te beginnen was laag en ik kreeg de techniek snel onder de knie. Via Social Deal deed ik een actie: een nieuwe set wimperextensions voor € 25,00. Super goedkoop en ik hield er na afdracht aan de organisatie bijna niets aan over. Maar het zorgde voor naamsbekendheid: maar liefst 110 klanten kochten een voucher. 

Ik had op dat moment pas 2 x geoefend op modellen. Mijn geluk was dat het voor de meeste klanten de eerste keer was dat ze in aanraking kwamen met wimperextensions. Ze wisten dus niet echt wat ze konden verwachten. Na 2,5 uur maal 110 klanten was ik een pro in het werk. Ik had alleen bijna niets verdiend. Gelukkig boekten veel klanten een afspraak voor een refill en zorgden zij voor mond tot mond reclame. Zo bouwde ik al snel een klantenbestand op.

Een eigen bedrijf vanuit huis

Ik deed dit werk vanuit een slaapkamer in mijn huis. Deze kamer was 9 m2 en stond werkelijk helemaal volgepropt met spullen uit mijn vorige winkel. De voorraad moest natuurlijk wel verkocht worden, anders zou ik ermee blijven zitten. De toch al kleine ruimte was daarom opgedeeld in een mini salonnetje en een mini winkeltje. Binnen een half jaar verdiende ik best een leuk bedrag aan de behandelingen en ik breidde mijn business uit met nog een slaapkamer. Nu had ik een winkeltje, een wachtruimte en een salon met twee behandelbedden. Ik maakte lange dagen. Gemiddeld tien uur per dag was ik bezig met klanten en dat vijf, soms zes dagen in de week. Ik nam mijn eerste personeelslid aan toen ik er écht geen nieuwe klanten meer bij kon hebben.

Terwijl mijn bedrijf groeide stapelden ook de problemen zich op. Er stonden continu klanten aan de deur voor een afspraak. De straat stond vol met auto’s van klanten, dus de buren werden boos. Zo’n beetje mijn hele huis was in gebruik voor mijn bedrijf, want ze moesten door mijn woonkamer met open keuken naar de verdieping en ze wilden ook naar het toilet. De enige privé ruimte die ik nog had was mijn slaapkamer. Dagelijks meerdere keren poetsen en nooit iets laten slingeren. Dat was geen doen. Ik moest echt weer een bedrijfsruimte hebben!

Een mini bedrijfsruimte

Opnieuw een bedrijfsruimte huren was een groot risico en ik was huiverig om dit risico nog een keer te nemen. Ik had immers al een keer de gevolgen ervaren van een mislukt avontuur. Tot ik via Facebook ontdekte dat er bij mij in de buurt een nieuw concept werd gebouwd. Een grote hal werd met schotten opgedeeld in mini bedrijfsruimtes; een soort markt idee, maar dan hipper en sjieker. Er was nog een ruimte vrij van 12 m2. Een stuk kleiner dan mijn twee slaapkamers bij elkaar, maar ik was tenminste weg uit mijn huis. Yes, let’s do this!

Snel bedacht ik een plan om een balie, een wachtruimte, een winkel en twee behandelbedden op 12 m2 werkbaar te maken. De houten schotten verfde ik wit zodat de ruimte groter zou lijken. Aan de ene zijde kwam een grote spiegel. De wachtruimte bestond uit twee stoelen en een inklapbare tafel. Daarboven hing een wanddisplay met de verkoopproducten. Van een Ikea dressoir, een oud televisiekastje en wat MDF knutselde ik een balie in elkaar en liet deze bestickeren met mijn logo. De twee behandelbedden stonden naast elkaar met exact 40 centimeter ruimte ertussen. Klanten konden er nét langs om plaats te nemen voor een behandeling. Het was krap, maar het paste allemaal precies. Acht maanden lang werkte ik op deze 12 m2 samen met nog twee personeelsleden. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het werkte!

Dream big, always

Ik had weinig kosten en in verhouding veel omzet omdat we met z’n drieën werkten. Ik kon dus goed sparen en ondertussen oude schulden aflossen. Het liefst wilde ik weer naar een grotere bedrijfsruimte, want ik had grote plannen. Een all in one beautyconcept waar klanten meerdere soorten behandelingen konden boeken, luxe verzorgingsproducten en make-up konden kopen, een koffiebar, een opleidingscentrum (ik gaf ook trainingen op beautygebied) en dat alles in een industriële loftsfeer. Die kans kwam al snel op mijn pad. Schuin tegenover de hal kwam een nieuw bedrijfspand leeg. Het was een grote betonnen bak, nog zonder elektra en zonder voorzieningen, van 140 m2. Mijn bedrijf zou meer dan 10 x zo groot kunnen worden. Wauw!

Ik had niet lang om te beslissen. Er waren meer kapers op de kust. Ging ik dit echt doen? Ja dus. En dan meteen all the way. Want ik wilde de grootste en mooiste wimpersalon van Nederland! 

Mijn bedrijfspand inrichten zonder veel geld

Met de verhuurder onderhandelde ik over de kosten van de verbouwing. Het aanleggen van verwarming, elektra, verlichting, wanden plaatsen, luchtverversinginstallatie, toilet, stucwerk en schilderwerk ging maar liefst € 35.000,- kosten. De verhuurder was bereid om deze werkzaamheden gratis uit te voeren als ik een contract tekende voor vijf jaar. Een goedkope maar toch mooie keuken regelde ik via een vriend van een vriendin die in een keukenzaak werkte. Ik moest hem alleen wel zelf plaatsen. In vier weken tijd realiseerde de verhuurder de verbouwing, ik bestelde ondertussen als een gek alle meubels. Low budget, maar toch met een toffe en luxe uitstraling. Ik googelde tot diep in de nacht naar de juiste spullen.

De ruimte was 4,5 meter hoog. Steiger gehuurd and go! Ik knutselde van steigerbuizen railings voor metershoge draadjesgordijnen. Ik bouwde standaard Ikea dressoirs om tot Hollywoodstijl brow bars. Met 1500 zijden bloemen maakte ik een grote bloemenwand met mijn logo erin (geen aanrader om dit zelf te doen, het kostte 3 dagen werk met 2 personen tot onze vingers bloedden). Ik organiseerde een fotoshoot met 2 klanten die ook als model werkzaam waren. Deze foto’s werden gebruikt voor de branding van het bedrijf, in de etalage en op social media. Ik maakte een loungehoek met koffiebar, plaatste maar liefst zeven wimperbedden, bouwde een schoonheidssalon voor de beautybehandelingen, een visagiehoek, een beautyshop, een kantoor cq. opleidingsruimte en een grote berging/keuken/lunchkamer voor het personeel.

Trots! 

Alles wat ik realiseerde deed ik met korting of via via. Mijn vader heeft me geholpen met het aanleggen van de muziek, server en het camerasysteem. Samen plaatsten we ook de keuken. Mijn moeder en ik zetten alle meubels in elkaar. Ook vrienden kwamen helpen waar ze konden. Het resultaat was fantastisch! Iedere dag kregen we complimenten over de uitstraling van de salon. Zelfs jaren later nog, als er nieuwe klanten kwamen, werd de salon uitgebreid bewonderd. Trots!

Een bedrijf starten in de beauty en laten groeien tot een succesvolle business

De website bouwde ik uiteraard weer zelf. Ook stuurde ik een zelfgeschreven persbericht over de opening naar allerlei media. Naar aanleiding hiervan werd ik benaderd door tijdschriften voor interviews en werd mijn salon landelijk bekend. De uitstraling van de nieuwe salon en de professionele look van de site zorgden ervoor dat ik toegang kreeg tot de meest luxe merken make-up en huidverzorging. Ik was zelfs jarenlang de enige salon van Nederland die deze exclusieve merken mocht vertegenwoordigen, super gaaf! Klanten kwamen van heinde en verre uit heel Nederland en België voor een behandeling. Eén klant vloog zelfs iedere maand op en neer vanuit Spanje voor een afspraak.

Het was me gelukt. In drie jaar tijd zonder geld op de bank een bedrijf starten, heel hard werken, de privacy van mijn huis opgeven, afzien, groeien en investeren, naar een toonaangevend bedrijf in de beauty met negen personeelsleden en de mooiste merken.


Meer lezen over een bedrijf starten?

In ‘Talk‘ lees je hoe andere vrouwelijke ondernemers met hun bedrijf zijn gestart. Interviews boordevol inspiratie. Check it out!

Wil je liever meer informatie over ondernemen in het algemeen? Dan is het artikel ‘Alles wat je wil weten als vrouwelijke ondernemer‘ een must read!

Geef een reactie

%d