Life

Nooit meer geld tekort

Ken je de Profit First methode al? Handig als je geld iedere maand de deur uit vliegt....

Iedere maand duurt net iets te lang. Net voordat je salaris binnenkomt is het rekenen geblazen. Haal ik het nog? Kan de energierekening nog worden afgeschreven? En kan ik dan dat leuke jurkje nog kopen? Herken je jezelf hierin en wil je nooit meer geld tekort? Dan is de Profit First methode iets voor jou!

Profit first

De Profit First methode is oorspronkelijk bedacht als zakelijke boekhoudmethode, een andere manier om naar je financiën te kijken. Waar veel bedrijven gefocust zijn op groei en het vergroten van de omzet, kijkt de Profit First methode vooral naar cashflow: genoeg geld om alles te kunnen betalen en zelf ook nog wat over te houden. Maar deze manier van money management is ook heel erg geschikt voor je privé situatie. Hoe? Dat lees je hieronder.

Een potje hier, een potje daar

Belangrijk is dat je leert denken in ‘potjes’. Een potje voor je vaste kosten, variabele kosten, een potje lange termijn reserveringen, een potje vakantie en een potje leuke dingen doen. Wat heb je nodig? Twee betaalrekeningen, een spaarrekening en een rekenmachine. Bij veel banken is het mogelijk om gratis sub-spaarrekeningen te openen. Deze ga je gebruiken voor je potjes. Open daarnaast een spaarrekening bij een andere bank zonder online mogelijkheid om spaargeld over te boeken.

Iedere maand direct na ontvangst van je salaris verdeel je je geld over je potjes. Allereerst een bedrag om al je kosten te dekken. Reken dus uit wat je vaste maandelijkse kosten zijn en vergeet hierbij niet eventuele jaarlijkse kosten gedeeld door twaalf bij je maandelijkse kosten op te tellen. Dit maak je over naar je tweede betaalrekening en laat alle vaste kosten automatisch van deze rekening afschrijven. Dat is je potje ‘vaste kosten’.

Er gaat daarnaast een bedrag naar je potje ‘lange termijn’. Dit kan bijvoorbeeld het kopen van een huis zijn, sparen voor je pensioen, whatever; als het maar een lange termijndoel is. Dit bedrag stort je op de aparte spaarrekening waar je niet zomaar online van kunt terugboeken. Je wil immers je lange termijndoel niet in gevaar brengen als je ineens overvallen wordt door een shopping crave.

Vervolgens gaan er bedragen naar je twee sub-spaarrekeningen, namelijk je potje ‘variabele kosten’ en ‘vakantie’. Heb je geld nodig voor boodschappen, het tanken van je auto of wil je een vakantie boeken, dan neem je het benodigde bedrag op van je potjes-spaarrekening. Hierdoor zul je ook meer bewust zijn van de kosten en misschien toch dat ene lekkere maar dure kaasje laten staan. Dat levert weer geld op (en minder calorieën, dus win-win)!

Let’s calculate

Stel: je hebt een nettosalaris van € 2500. Je hebt uitgerekend dat je maandelijkse vaste kosten in totaal € 1200 bedragen (hypotheek, verzekeringen, energie, abonnementen, auto enz). Je variabele kosten zoals boodschappen en tanken bedragen maandelijks bijvoorbeeld € 400. Voor de lange termijn wil je € 250 reserveren. En je vakantiepotje vul je met € 200. Dan krijg je het volgende:

Netto inkomsten: €2500
Potje ‘vaste kosten’: € 1200
Potje ‘lange termijn’: € 250
Potje ‘variabele kosten’: € 400
Potje ‘vakantie’: € 200
Over voor leuke dingen: € 450

Je ziet dat na aftrek van al je kosten en je reservering voor de toekomst er nog maandelijks € 450 op je betaalrekening overblijft. Dit bedrag kun je besteden aan leuke dingen doen, cadeautjes, uitgaan en kleding zonder dat je je hoeft af te vragen of je die ene rekening aan het einde van de maand nog kunt betalen. Je hebt immers al je potjes gevuld met voldoende saldo. Van je ‘leuke dingen doen potje’ kun je dus naar hartelust pinnen, maar op = op!

Wil je echt verstandig met je geld omgaan? Stort dan alles dat je maandelijks overhoudt van je ‘variabele kosten’ en ‘leuke dingen’ potje naar een derde sub-spaarrekening. Altijd handig voor onverwachte tegenvallers! Lees ook eens dit artikel over ‘Passief inkomen, geld verdienen met niets doen‘.

Nooit meer geld tekort

Meer inzicht in je financiën en nooit meer geld tekort. Is de Profit First methode iets voor jou?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: