Life

Passief inkomen: geld verdienen met niets doen

LIB geeft je tips om op het einde van de maand meer geld over te houden met het opbouwen van een passief inkomen.

Iedereen droomt ervan: geld verdienen terwijl je slaapt. Wakker worden en weten dat je rijker bent dan de dag ervoor. Maar hoe bereik je deze financiële onafhankelijkheid? De meeste vormen van een passief inkomen vereisen wel enige investering in tijd, en soms in geld. LIB zet meerdere opties voor je op een rij die je kunnen helpen aan meer vrijheid aan leuke dingen te doen en ondertussen toch geld op de bank te krijgen.

Stap voor stap naar financiële vrijheid

We hebben niet allemaal een ‘sugardaddy’ of een rijke familie. Wij vertellen je over realistische opties om financiële vrijheid te bereiken. Stapje voor stapje geld verdienen met niets doen.

1
Maandelijkse kosten verminderen

Bezuinig op de maandelijkse kosten. Hoe minder je nodig hebt om te leven, des te minder geld hoef je te verdienen. Dit is een no-brainer. Heb je die nieuwe spijkerbroek en die latte-met-caramel-en-sojamelk op het station écht nodig? Neem ook je abonnementen, verzekeringen, boodschappen en je impulsaankopen eens goed onder de loep. Hier valt vaak veel te winnen.

2
Onmisbaar vs. bezuinigen

Het leven moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Bedenk dus welke dingen voor jou echt onmisbaar zijn en welke zaken je prima kunt laten. Ook met een picknickkleedje en een fles wijn in het park kun je een prima avond hebben met je vriendinnen, een duur wijntje in die hippe tent kost nu eenmaal veel meer geld. En dat geld kun je hard gebruiken om te investeren.

3
Inkomen uit meerdere bronnen

Door je inkomsten uit meerdere bronnen te verkrijgen, zorg je voor een gespreid risico. Verlies je je baan of heb je een andere tegenslag? Dan heb je in ieder geval je andere inkomstenbronnen nog. Dat alleen al maakt het interessant om, naast je hoofdinkomen, proberen een passief inkomen te gaan verdienen.

3
Investeren in assets

Probeer te gaan denken in ‘kapitaal’ en ‘assets’. Kapitaal is bijvoorbeeld het geld in je zak en op je bankrekening, assets zijn zaken die je geld opleveren. Vroeger kregen we gratis rente op ons spaargeld, maar sparen is met de lage rentes van tegenwoordig niet meer rendabel. Bereken welke buffer voor jou veilig aanvoelt en hou dit bedrag beschikbaar op je spaarrekening. Het NIBUD adviseert bijvoorbeeld een bedrag apart te zetten waar je minimaal drie maanden van kunt leven in barre tijden. Het overige ga je investeren in assets, dingen die je geld opleveren dus.

4
Waardevermeerdering

Een nieuwe auto kopen is hartstikke cool, maar is zodra je wegrijdt bij de dealer al flink in waarde verminderd. Zonde van je geld dus als je financiële onafhankelijkheid wil bereiken. Koop liever goederen die in waarde vermeerderen. Laat je bij grote aankopen, zoals een woning, adviseren door een professional. Bij huizen geldt bijvoorbeeld: locatie, locatie, locatie. Dat bepaalt voor een groot deel de waardevastheid.

5
Voorbeelden van assets

Andere voorbeelden van assets: beleggen (bijvoorbeeld in ETF’s), een tweede woning, kunst, patenten, up to date en specialistische kennis van een bepaald onderwerp, maar ook een Chanel tas die jaren later een collector’s item is geworden (die tas mag dan helaas niet gebruikt worden, ‘mint condition’ is the way to go)!

6
Passief inkomen vergaren

Passief inkomen maak je met een investering in tijd of geld, die een sneeuwbaleffect in waarde oplevert. Net zoals het ‘rente-op-rente’ effect van een spaarrekening. Een goed voorbeeld is het schrijven van een boek. Het kost je eenmaal een investering in tijd, maar het boek kan bij succes onbeperkt bijgedrukt worden, en kost je dan dus geen schrijftijd meer. Die eenmalige investering in tijd kan soms jarenlang geld blijven opleveren. Andere voorbeelden van kennisinvesteringen: het schrijven van een lied, het maken van een trainingsprogramma, het uitgeven van licenties op software, een uitvinding doen. Voorbeelden van aankopen die je meer geld kunnen opleveren: het verhuren van een woning, het kopen van kunst, beleggen, crypto currency, het investeren in een bedrijf (zoals crowdfunding), zonnepanelen (zolang de salderingsregeling nog van toepassing is) en het aanleggen van bepaalde verzamelingen.

7
Klein beginnen

Er is ook passief inkomen waar je laagdrempeliger mee kunt starten. Niet iedereen heeft namelijk voldoende geld, tijd of kennis voor een eenmalige grote investering. We zijn allemaal klein begonnen. Denk eens aan de volgende opties: het schrijven van een e-book, affiliate marketing met een blog, Youtube vloggen, een dropship-webshop, het bouwen van een app, foto’s maken en verkopen aan beeldbanken, een ‘closet sale’ oftewel het verkopen van oude kleding of spullen, hobbymatig iets maken en verkopen (zoals sieraden of meubels), je auto verhuren.

8
Direct beginnen

Kortom, financiële vrijheid is ook (gedeeltelijk) te bereiken in kleine stapjes. En vele stapjes maken een grotere stap. Net zolang tot je minder of misschien wel helemaal niet meer hoeft te werken. Maar dat zal niet gebeuren als je op de bank blijft Netflixen. Je moet er wel wat voor doen, dus begin vandaag nog aan het bouwen aan een onbezorgde financiële toekomst!

Geef een reactie

%d