Talk

Twee fotografen, twee creatieve ondernemers. Get inspired!

Yvonne van Hallash en Mandy van Brander & Brander vertellen in dit interview hun inspirerende verhaal, hun zakelijke hoogtepunten en geven tips voor startende ondernemers.

Yvonne en Mandy zijn beide fotograaf, maar geven hun bedrijf op compleet verschillende manieren vorm. Leuk om de verschillen én de overeenkomsten tussen deze twee business babes op een rijtje te zetten. Get inspired door de verhalen van deze twee creatieve ondernemers!

Waarom ben je gaan ondernemen?

twee fotografen, twee creatieve ondernemersverhalen: get inspired
Yvonne Apeldoorn

Yvonne combineert met haar bedrijf Hallash fotografie, coaching en events voor ondernemende vrouwen.

“Ik wil alles uit het leven halen en met mijn creativiteit en ambitie is dat een uitdaging om voor een baas te doen. De ene dag wil ik schrijven, de andere dag foto’s maken en het andere moment neem ik een video op over persoonlijke ontwikkeling. Ik raak die sparkle kwijt wanneer ik volgens processen en systemen moet werken. Mijn vuurtje ontstaat wanneer ik gehoor kan geven aan mijn inspiratie!” 

twee fotografen, twee creatieve ondernemersverhalen: get inspired
Mandy Brander

Mandy richt zich met haar fotografiebedrijf op bruiloften, branding shoots, portretten en modefotografie. Samen met haar zusje runt ze tevens Brander & Brander. Ze maken websites en geven adviezen en masterclasses over SEO.

“Ik ben ontzettend loyaal aan mijn klanten, maar vrijheid is voor mij energie. Zo heb ik de afgelopen jaren veel gereisd. Die reizen zijn voor mij heel belangrijk en als ondernemer heb je meer ruimte om een leven in te richten dat bij je past. Daarnaast kan ik in het ondernemen veel creativiteit kwijt en geeft het mij veel voldoening om mensen te helpen.”

Get inspired! Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Yvonne noemt Famke Louise als inspiratiebron. “Famke vind ik echt een prachtig voorbeeld. Keer op keer ontvangt ze bakken kritiek op alles wat ze doet. En guess what? She keeps on going. Daar heb ik enorm veel respect voor. Ben ik het eens met de dingen die zij zegt en doet: nee, niet altijd. Heb ik ongelofelijk veel respect voor het feit dat ze ondanks alles blijft leren, groeien en doorgaan? Zeer zeker. Ik ben benieuwd waar zij staat over 5 jaar, want de groei die zij als persoon doormaakt is ongekend.” Ook Megan Markle is een inspiratiebron voor Yvonne: “Zij leeft onaangepast en krijgt zelfs prins Harry zo ver om de troon te laten voor wat het is. Als je je durft uit te spreken zonder angst voor wat anderen denken, dan vind ik je inspirerend.”

Mandy haalt haar inspiratie vooral uit reizen. “Door juist iets heel anders te doen en het avontuur op te zoeken krijg ik ruimte om buiten the box te denken. Daarbij relativeert het ook ontzettend veel. Als je ziet hoe mensen in bepaalde omstandigheden leven zie je hoe goed wij het hier in Nederland hebben. En dan lijkt een nieuwe stap zetten opeens een kans in plaats van een hobbel. Wij hebben die ruimte om te gaan ondernemen en om kansen te nemen, hoe bijzonder is dat?”

Hun hoogtepunt als creatieve ondernemers

Yvonne: “Uiteindelijk is elke shoot die ik samen met ondernemers mag doen een hoogtepunt. Iemand laten zien wat ik zie; de kracht en de schoonheid. Het is meer dan een shoot, het zorgt voor een mindshift. Geloven dat je het waard bent en dat je het kan.” 

Mandy: “Voor mij was het grootste hoogtepunt durven zeggen dat mijn fotografiebedrijf mij qua ondernemen niet meer genoeg voldoening gaf. Ik was op zoek naar meer uitdaging en door samen met mijn zusje een nieuw bedrijf op te zetten heb ik echt een nieuwe boost gekregen. Het voelt ontzettend goed dat mensen ons weten te vinden voor een website, advies of training terwijl we nog zo kort bezig zijn. En gek genoeg brengt dit mijn fotografie onderneming ook weer naar een hoger niveau. Ik voel me nu echt een ondernemer en de ideeën blijven komen!”

Wat is voor iedere ondernemer een musthave eigenschap?

Yvonne: “Onaangepast blijven – omarm dat je anders bent. In het begin vinden anderen het wellicht ‘raar’ – maar uiteindelijk is dat jouw kracht. Mensen die altijd de regels volgen inspireren niet. Durf anders te zijn, blijf doen en onderneem vanuit liefde.”

Mandy: “Lef en actiegerichtheid. Ik denk dat je als ondernemer fouten moet durven maken en actie moet ondernemen. Als ik iets bedenk of zoals afgelopen jaar een nieuwe onderneming opzet is de start alles behalve perfect, maar daardoor kom je er veel sneller achter wat werkt of niet en welk pad je op moet gaan. Durven bijstellen, durven fouten te maken en dit ook aanpakken. Daardoor groei je snel en leer je veel. Op je zolderkamertje alles in je eentje uitwerken tot je denkt dat het perfect is gaat je proces vertragen. Ik heb zo ontzettend veel fouten gemaakt, maar als je daarvan kan leren dan groei je.”

Wat is je beste tip voor startende, creatieve ondernemers?

Yvonne: “Handel niet vanuit angst. Angst is je slechtste raadgever en zorgt ervoor dat je stil blijft zitten. Angst om te weinig geld te verdienen? Niet goed genoeg te zijn? Raar gevonden te worden? Dat gaat je niet helpen. Wat zou je doen als je alles zou durven? Als tijd en geld geen rol spelen? Waar wordt jouw hart blij van? Je hoeft niet gelijk naar het einddoel, je mag een kleine stap nemen.”

Mandy:  “Weer die drang naar perfectie. Het streven naar perfectie is goed, maar laat het je niet tegenhouden. En probeer ook niet alles zelf te doen, besteed je tijd waar jij goed in bent. Ik geloof in investeren. Investeren is eng, maar het maakt wel dat je veel sneller professionele stappen kan zetten en sneller kan groeien. Wil jij een high end klant aanspreken terwijl je bedrijf een lowbudget uitstraling heeft? Stel jezelf dan de vraag: als ik mijzelf het investeren niet waard vind, waarom mijn klant dan wel? Doordat ik samen ben gaan werken met mijn zusje (wij zijn een soort yin en yang) kunnen we focussen op waar onze kracht ligt. We vullen elkaar perfect aan en hoeven minder tijd te stoppen in dingen waar we geen energie van krijgen.”

Levensles van Yvonne

Yvonne: “Ik heb lange tijd moeite gehad met mijzelf uitspreken. Ik wilde graag aardig gevonden worden, het ‘goede’ doen, erbij horen en ik wist heel goed hoe ik dat kon doen. Hoe ik iedereen kon pleasen, zodat iedereen mij leuk vond. Dit jaar is daarin de knop omgegaan. Ik besloot mij uit te spreken, ook als het moeilijk is of als ik verwacht dat een ander boos zal worden. This is ME – en ik vind het belangrijker om de belangrijkste persoon in mijn leven blij te maken dan de mensen om mij heen. Die belangrijkste persoon in mijn leven? Dat ben ik!” 

Meer weten over deze twee creatieve ondernemers?

Wil je meer weten over creatieve ondernemers Yvonne en Mandy? Bekijk de socials van deze business babes hier:

Yvonne Apeldoorn
website / instagram

Mandy Brander
website / instagram / linkedin

Geef een reactie

%d