Work

Zo helpen je brainwaves om productiever te werken

Meer focus, meer creativiteit en betere resultaten. Train je hersenen met deze handige trucjes.

Productiever werken, dat kunnen we allemaal wel gebruiken. Op internet lees je talloze tips om meer op een dag gedaan te krijgen. Maar heb je al aan je brainwaves gedacht? 

Zo werken je hersenen

Allereerst een kort biologielesje. Je hersenen vertonen continu elektrische activiteit die gemeten wordt in golven. Brainwaves dus! Ook als je slaapt, ontspant en vooral als je actief bezig bent. Deze waves worden uitgedrukt in een bepaalde trillingsfrequentie in Herz (Hz). Hoe actiever je bent, hoe hoger de activiteit in je brein en hoe hoger je hersengolven trillen per seconde. Goed, nu je dat weet, wat kunnen we met brainwaves en hoe kun je ze beïnvloeden?

Het blijkt dat je hersenen optimaal presteren voor een bepaalde taak als de brainwaves ‘in sync’ zijn met wat je doet. Vergelijk het maar met je emoties: wanneer je je depressief voelt, komt er weinig uit je handen. Terwijl je in een happy mood juist barst van de energie! Het is dus zaak om je hersengolven af te stemmen op wat je wil gaan doen, zodat je meer focus ervaart, productiever bent en in de juiste flow komt. Dat kun je voor elkaar krijgen met deze eenvoudige trucjes.

Brainwaves herkennen

Er zijn 5 verschillende categorieën brainwaves:

Gamma golven (38 tot 80 Hz)

Deze frequentie gebruiken je hersenen bij sterke mentale activiteit, zoals studeren, problemen oplossen en moeilijke puzzels maken. Je brein is heel druk bezig! Je bent waakzaam en in staat om topprestaties neer te zetten. Ze worden ook in verband gebracht met spiritualiteit en het toegang krijgen tot een hoger bewustzijn.

Bèta golven (14 tot 38 Hz)

Deze golven zorgen ervoor dat je je kunt concentreren. Je bent helder en alert. Deze energieslurpende golven komen voornamelijk voor tijdens redelijk actieve taken, zoals autorijden, praten of beslissingen nemen. Heb je een overload aan bèta waves, dan ervaar je stress.

Alfa golven (8 tot 14 Hz)

Je brein gebruikt deze golven bij ontspanning, slapen en dagdromen. Het helpt je beter focussen en in een relaxte staat te komen. Ze worden ook geactiveerd bij het uitvoeren van taken ‘op de automatische piloot’. Bijvoorbeeld wanneer je in de auto zit en geen idee meer hebt hoe je thuis bent gekomen!

Thèta golven (4 tot 8 Hz)

Deze frequentie wordt gebruikt als je creatief bezig bent, tijdens meditatie, maar ook tijdens het dromen in je REM slaap. Je geheugen en intuïtie werken hier het best. Je hebt deze golven nodig om gebeurtenissen te verwerken, en dat maakt thèta golven belangrijk om beter te kunnen slapen. 

Delta golven (0.5 tot 4 Hz)

Deze golven zijn actief tijdens een diepe slaap. Ze helpen je lichaam herstellen en nieuwe cellen aanmaken.

Je brainwaves beïnvloeden

Voorbeeldje uit de praktijk: regelmatig heb ik last van energyboosts, waardoor ik niet kan slapen. Ik lig letterlijk te stuiteren in mijn bed! Het helpt dan om mijn brein af te schakelen en tot rust te laten komen. Ik slaap daardoor beter, dieper en sneller. Met als gevolg dat ik de volgende dag weer optimaal kan presteren.

Hoe doe je dat dan, je brainwaves beïnvloeden en trainen? Meditatie is iets dat fantastisch helpt, maar niet iedereen vindt dat prettig. Daarom geef ik je een ander handig trucje: het luisteren naar binaural beats.

Binaural beats zijn geluiden en klanken. Het klinkt niet echt als muziek, maar meer als een stroom van trillingen. Luister jij naar muziek waarbij je trillingen hoort die niet overeenkomen met de trillingen in je brein, dan past het brein zich aan: het activeert hersengebieden die overeenkomen met het geluid dat het hoort. Zo kun je dus heel eenvoudig je brein in een bepaalde staat krijgen. En binaural beats helpen je daarbij. Je vindt talloze afspeellijsten op Spotify, afgestemd op specifieke brainwaves frequenties. Zo kies je heel gemakkelijk de juiste tracks:

  • Om dieper te mediteren kies je tracks met thèta golven
  • Depressieve gevoelens gaan sneller weg met alpha golven
  • Beter leren en onthouden doe je ook met alpha golven
  • Hard werken gaat beter met bèta golven
  • Lekker slapen? Luister naar delta golven!

Productiever werken!

Om productiever te werken hoef je dus alleen maar tracks te kiezen die de juiste hersengolven stimuleren. Ze brengen je snel in de juiste state of mind. Oortjes in of headphone op, en go! Ga jij het proberen?


Meer lezen?

Deze handige tips over productiever werken en de geheime trucjes om het brein te beïnvloeden vind je waarschijnlijk ook interessant:

%d bloggers liken dit: