Work

Winst maken als je veel concurrentie hebt, hoe doe je dat?

Hoe val je op in een verzadigde markt vol concurrentie? Lees handige tips in dit artikel.

Opeens weet je het: ik ga een bedrijf starten! Je bent goed in je vak en je staat te popelen om voor jezelf te beginnen. Maar is er wel vraag naar jouw diensten? Er zijn al zoveel bedrijven die opereren in dezelfde markt. Hoe ga je met jouw business opvallen en geld verdienen? Hier lees je de belangrijkste tips om winst te maken als je veel concurrentie hebt.

Is de markt verzadigd met concurrentie?

Hoe doe je dat, winst maken in een verzadigde markt? Er zijn al zoveel bedrijven die hetzelfde doen dan jij met je bedrijf. De markt voor coaches is bijvoorbeeld booming; het lijkt wel of er dagelijks honderden bij komen. Er zijn al duizenden kappers in Nederland en het lijkt alsof iedereen zich tegenwoordig marketingconsultant noemt. Heeft jouw business idee dan wel kans van slagen?

Als je een bedrijf wil beginnen schrijf je een ondernemingsplan, of althans: dat zou je moeten doen. Het merendeel van de kleine bedrijven doet dit echter niet. Ze beginnen gewoon, zonder zich af te vragen of er wel vraag is naar hun product of dienst. In het begin lijkt alles prima te lopen en je krijgt wat klanten hier en daar, maar het zet niet echt lekker door. En dan slaan de twijfels toe. Hoe ga je nog winst maken?

Het slechte nieuws: het grootste deel van de kleine bedrijven doet maar wat. Ze kijken wat de concurrentie doet, kopiëren het concept en komen nooit verder dan ‘overleven’. Het goede nieuws: jij kunt met jouw bedrijf opvallen tussen alle andere bedrijven en wél winst maken in een verzadigde markt! Dit zijn de belangrijkste tips.

Kies een niche met minder concurrentie

Kies een niche: een heel specifieke doelgroep die nog niet of weinig wordt bediend. Bijvoorbeeld: een coach voor millenials die op het randje staan van een burn-out, een kapper die zich specialiseert in de beste haarkleuren (en dus niet knipt), of een marketingconsultant die zich exclusief laat inhuren door bedrijven in de foodbranche. Kortom, focus je op een klein gebied in jouw vak en word hierin dé expert.

Verbeter een dienst of product om winst te maken

Val op met jouw bedrijf door een product of dienst die iedereen kent op een compleet andere manier in de markt te zetten. Voorbeelden uit de praktijk: 

  • Door Apple werd de mobiele telefoon ineens ook een muziekspeler, iets waarvoor we vroeger een apart apparaat moesten hebben. Een telefoon en een muziekspeler in 1, dat was wauw!
  • Scheermesjes kunnen tegenwoordig personalized en met een maandelijks abonnement naar je toegestuurd worden, in plaats van steeds maar weer naar de drogist te moeten rennen. 
  • Voor een filmavondje moest je tot een paar jaar terug naar de plaatselijke videotheek fietsen, waar je nu op Netflix online zoveel films kunt kijken als je wil.
  • Brow bars die zich exclusief bezighouden met de juiste shape en kleur, waar je vroeger zelf een paar verdwaalde haren wegplukte en je je wenkbrauwen verder niet boeiend vond. Weet je nog?
  • Spotify maakte het mogelijk om online onbeperkt toegang te hebben tot alle muziek die je maar kunt bedenken, waar je voorheen een cd-tje met tien liedjes zat te branden. (En dan urenlang op repeat in de auto! Good times.)

De telefoonfabrikanten, verkopers van scheermesjes en muziekbedrijven  leverden vroeger saaie producten of diensten. Pas toen er een bedrijf kwam dat het vernieuwend en sexy maakte is de markt totaal veranderd. De bedrijven die niet zijn meegegaan in de nieuwe vraag van klanten zijn weggevaagd. Wie heeft er tegenwoordig nog een Nokia telefoon of gaat door weer en wind de deur uit om een film huren? Geen enkele nieuwe auto heeft nog een cd-speler aan boord. En er is bijna geen vrouw meer te vinden die niets aan haar wenkbrauwen doet. Times have changed.

Winst maken als je veel concurrentie hebt

De hele kunst van winst maken als je veel concurrentie hebt is dus om jouw product of dienst op unieke wijze aan te bieden. Anders dan je concurrenten het doen. Want concurreren op prijs, dat moet je niet willen. Je krijgt dan een prijzenoorlog waar ieder bedrijf in jouw branche onder lijdt. Concurreren op prijs hou je alleen maar vol als je het je kunt veroorloven om verlies te maken tot je je concurrenten van de markt hebt geveegd. Daar heb je een dikke portemonnee voor nodig. En dat is nou juist waar het de meeste startende bedrijven aan ontbreekt. 

Wil je bijvoorbeeld een webshop beginnen? Bedenk je dan hoe jouw webshop gaat concurreren met de Amazon’s, Zalando’s en Bol.com’s van deze wereld. Is jouw shop op geen enkel gebied beter of vergelijkbaar? Begin er dan niet aan, is mijn eerlijke advies. In ieder geval niet als je doel is om winst te maken. Zelfs de bedrijven die ik net noemde lukte dat jarenlang niet. Best mogelijk dat deze webgiganten nog steeds geen winst maken vanwege de grote concurrentie. Jouw webshop moet dus heel wat toevoegen aan de online shops die al bestaan om levensvatbaar te zijn.

Hetzelfde geldt voor coaching, consultancy en vergelijkbare werkzaamheden: de markt is werkelijk overspoeld. Kun jij het beter, gemakkelijker of persoonlijker dan je concurrentie? Schrijf je dan snel in bij de Kamer van Koophandel. Zo niet, ga aan de slag met je ondernemingsplan om je USP’s (Unique Selling Points) eens grondig onder de loep te nemen.

Onderscheidend zijn met je bedrijf

Maak dus jouw concept super onderscheidend van de rest. Een bijkomend voordeel is dat je in dat geval een eerlijke prijs kunt vragen voor je werk en minder last hebt van prijsdruk. Jouw unieke skills en expertise zijn het waard om goed betaald te worden!


Nog meer tips om winst te maken!

Om winst te maken met je bedrijf is het ook van belang dat de rest van jouw business concept op orde is. Heb je deze artikelen met handige en onmisbare tips al gelezen?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: