Work

Dit is mijn werkschema voor optimale focus en creativiteit

Minder werken en toch méér gedaan krijgen op een dag? Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Ken je dat? Dat je je laat afleiden en niet aan je werk toekomt? En aan het einde van de dag het gevoel hebt dat je niets hebt gedaan? Je to do lijst alleen maar langer wordt? In dit artikel vertel ik je over de oplossing die ik daarvoor heb gevonden. Dit is mijn werkschema voor optimale focus en creativiteit!

Loop jij steeds achter de feiten aan?

Je telefoon blijft maar piepen, de meldingen vliegen je om de oren en je mailbox raakt overvol. Je hebt de hele dag achter je laptop gezeten, maar resultaat? Ho maar. De dingen die je wilde doen heb je maar weer naar morgen geschoven. Die facturen betalen helaas zichzelf niet en je opdrachtgever wil toch echt snel het project klaar. Daarnaast kom je niet toe aan het bedenken en uitwerken van de strategie voor je business. Verbeteringen, waar je naartoe wil, je doelen formuleren: daar is geen tijd voor. Je loopt continu achter de feiten aan. Herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou!

Je bent geen Superwoman!

Allereerst: niemand kan 24/7 ‘aan’ staan. We zijn gemiddeld maar zo’n 6 uur per week écht productief. Zo weinig? Ja! Vergeet dus maar dat je fulltime kunt knallen met fulltime resultaten. Jij kan het niet, en ook ik kan het niet. We zijn geen Superwomen helaas. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om in je ‘flow’ te komen en dus productiever te zijn. En dat begint met rust. Klinkt tegenstrijdig, hè? Niets doen om uiteindelijk meer uit je handen te krijgen? Toch werkt het zo. Het focusgedeelte van je brein presteert namelijk optimaal wanneer je hersenen uitgerust zijn. 

Wanneer je jezelf steeds afleidt met taken onthouden, nieuwe informatie verwerken en bijvoorbeeld meldingen op je telefoon, heb je minder hersencapaciteit over om je te kunnen focussen op de taak die af moet. Een leeg hoofd is een productief hoofd! Zodra je in full focus wil werken leg je je telefoon weg. Gewoon helemaal weg. Geluid op stil en weg van je bureau. Zorg voor een plek waar je niet gestoord kunt worden en sluit je af van de buitenwereld. Dat kan door noice cancelling headphones, een briefje op de deur (niet storen a.u.b!) of letterlijk naar een plek te gaan waar je helemaal alleen kunt zijn. 

Hoe maak je je hoofd leeg?

Je hoofd leegmaken doe je met een ‘mindsweep’: letterlijk je hoofd opruimen. Alle dingen die ineens in je opkomen (niet vergeten brood te kopen voor de lunch!) noteer je, dan hoef je het niet te onthouden. Dit werkt ook goed als je ’s avonds ligt te malen. Schrijf op wat je bezighoudt en laat het daarna los. Een notitieboekje op je nachtkastje binnen handbereik werkt top. Kun je niet stoppen met nadenken over wat je allemaal nog moet doen? Zet een timer en geef jezelf een ‘piekerkwartier’. Vijftien minuten lang malen, denken en noteren wat er in je hoofd zit. Na dit kwartier is het klaar en haal je jezelf uit je piekermodus door compleet wat anders te doen. Een lekker muziekje op, even wandelen of een haver cappuccino halen. 

Maak niet de fout door in je pauzes door te gaan met informatie verwerken. Je brein heeft tijd nodig om op te laden! Hoe leuk het ook is, ga niet scrollen op social media, Netflixen of mailtjes beantwoorden. Je hersenen zien dit als werk; niet als ontspanning. Het zorgt ervoor dat je ná je pauze minder goed in je flow komt. Ga liever een eindje wandelen, eet je lunch met volle aandacht of staar even naar buiten. Een podcast luisteren is bijvoorbeeld geen pauze. Een pauze is bedoeld om te ontfocussen, je brein rust te geven en voor te bereiden op de volgende inspanning. 

Grappig feitje: als je snel afgeleid raakt, betekent dat dat je je hersenen niet genoeg bezighoudt. Je concentratie bevorderen doe je bijvoorbeeld door te wandelen tijdens een telefoongesprek, krabbels te maken op een velletje of met een pen te friemelen. Muziek luisteren tijdens het werken of studeren werkt net zo. Maar kies dan wel muziek die je al kent (zodat je geen nieuwe informatie hoeft te verwerken), instrumentale muziek of binaural beats.

Zo kom je in een creatieve mood

Goed, nu je weet hoe je productiever kunt zijn en taken makkelijker kunt afwerken, hoe doe je dat dan met nieuwe dingen bedenken? De gekste en beste ideeën krijg je immers als je even niet aan het werk bent. Als je in de douche staat, net voordat je in slaap valt of op vakantie. Dat komt omdat productief en creatief totaal tegengestelde processen zijn. Wat werkt om productief te zijn, werkt juist níet om in een creatieve mood te komen. Om nieuwe dingen te bedenken moet je alles doen, behalve focussen! 

Inspiratie komt naar je toe als je brein ervoor openstaat. Wanneer het rust heeft, opgeladen is en zich niet bezig hoeft te houden met actief denkwerk. Het probleem is alleen dat we ons dan schuldig voelen. We moeten nuttig bezig zijn, kilometers maken. Maar bedenk dit: jouw opdrachtgever betaalt je voor de output. Het interesseert hem of haar niet hoelang je eraan hebt gewerkt, als het eindresultaat maar geweldig is. Voor de beste ideeën is het een múst om soms even helemaal niets te doen. Klinkt gek, maar toch is het zo. Tijdsdruk, focussen en inspanning zijn creativiteitskillers. 

Een ander probleem met altijd maar productief bezig willen zijn, is dat er geen tijd overblijft om te werken áán je bedrijf, in plaats van in je bedrijf. Op die manier gaat je business nooit naar the next level. Je brengt jezelf in een positie dat je altijd maar aan het werk bent, steeds vermoeider wordt en geen vooruitgang boekt. Hartstikke zonde! 

Mijn werkschema vol focus en creativiteit

In het begin van dit artikel heb ik beloofd om je de oplossing te geven voor een werkschema vol focus en creativiteit. Dit is ‘m!

Mijn werkschema bestaat uit 2 dagen focus, 3 dagen creativiteit en 2 dagen rust. Ik doe dat op deze manier:

  • Op maandagen, woensdagen en vrijdagen heb ik een ‘inspiratiedag’.
  • Dinsdagen en donderdagen zijn er om vol gas productief te zijn.
  • Zaterdagen en zondagen zijn voor leuke dingen doen, klussen en huishoudelijke taken.

Aan het werk door niet aan het werk te zijn

Op mijn inspiratiedagen begin ik de dag met sporten en een frisse douche om mijn hoofd leeg te maken. De rest van de dag bestaat uit dingen doen die me energie en inspiratie geven: een boek lezen op de bank, even de stad in, netwerken, afspreken met vrienden, een spelletje doen, fotograferen of gewoon lekker Netflixen. Het lijkt alsof ik niets nuttigs doe, maar het tegendeel is waar. Door mezelf op te laden en níet productief bezig te zijn zet ik mijn onbewuste brein aan het werk. Er vindt een verwerkingsproces plaats waardoor er ruimte komt voor nieuwe ideeën. Komt er op zo’n dag ineens een fantastisch idee in me op? Dan spreek ik het in op de Braintoss app en wordt het automatisch (in tekst) gemaild naar mijn ideeën mailbox. Ik laat vervolgens het idee los en ga lekker verder met opladen. 

Productiedagen zijn ervoor om al die ideeën concreet uit te werken. Ik schrijf mijn artikelen voor dit magazine, ik werk aan mijn platform LIBBIES, doe mijn administratie en maak video en audio content. Productiedagen zijn dus de dagen dat ik ‘in’ mijn bedrijf werk. Ik laat me dan door niets en niemand afleiden. Ook werk ik vooruit; social media posts bereid ik voor zodat ze klaar zijn om te plaatsen. En voel ik dat ik toch afgeleid raak? Dan is het tijd voor een korte pauze. Even een kop koffie pakken, knuffelen met mijn hond en lekker naar buiten. Zodat ik daarna gemakkelijk weer in mijn flow kom.

Door minder te werken krijg ik dus uiteindelijk méér gedaan. Op mijn productiedagen verzet ik netto evenveel werk als wanneer ik fulltime achter mijn laptop zou zitten. Bovendien kan ik op mijn inspiratiedagen doen wat ik wil. Win-win! Is het ook iets voor jou, dit werkschema? Probeer het eens uit!


Meer lezen?

Wil je meer tips lezen voor een werkschema vol focus en creativiteit? Lees dan deze artikelen!

%d