Work

Werk slimmer, niet harder!

Je hebt je bedrijf laten groeien en alles loopt helemaal lekker. Behalve dat ene dingetje. Best wel een groot ding eigenlijk. Want je bent iedere dag helemaal kapot. Hoe groter je bedrijf is geworden, des te groter je stapel e-mails, facturen en klantverzoeken. Je komt nog maar amper toe aan hetgeen dat je écht leuk vindt om te doen: ondernemen.

Je verzuipt in de administratie en alles dat met je bedrijf te maken heeft. Nieuwe ideeën bedenken om je bedrijf nog beter te maken? Daar heb je echt geen tijd en energie meer voor. Zonde! Het is time for a change: werk slimmer, niet harder!

Je hebt vast weleens gehoord van SMART doelstellingen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Best vage begrippen, vinden wij. LIB helpt je met makkelijkere en praktische tips waar je vandaag meteen mee kunt beginnen.

1
Plannen & programmeren

Ben jij zo iemand ‘die maar wat doet’? En aan het einde van de dag eigenlijk niet meer weet wat je nou precies gedaan hebt? Dan is onze eerste tip voor jou van levensbelang. Want zonder een planning zal je bedrijf nooit vooruit komen. 

Als je je dag, maand en jaar goed plant, zul je effectiever en energieker werken. Een langetermijnplanning bevat taken die ieder jaar weer terugkomen, zoals een klantenactie rond de feestdagen, je belastingaangifte en het jubileum van je bedrijf. Door deze taken nu al ruim van te voren in te plannen, verklein je de kans dat je last minute aan de slag moet.

Een kortetermijnplanning is belangrijk om je takenlijst daadwerkelijk uit voeren. Wij zijn fan van het dagelijks beginnen met kleine klusjes die wel moeten gebeuren, maar amper tijd kosten. Je kunt ze dan van je lijstje schrappen en dat motiveert! Een takenlijst die helemaal doorgekrast is, ruimt heerlijk op in je hoofd.

Begin iedere dag met het maken van een to do lijst. Plaats de kleine taken bovenaan de lijst en voeg daarna de grote taken toe. Zorg ervoor dat je je taken opknipt in blokken van maximaal een half uur. Na het afronden van iedere taak neem je een mini pauze van vijf minuten. Na het afronden van vijf taken is het tijd voor een lange break. Op deze manier blijf je fris, geïnspireerd en introduceer je structuur in je werk.

Gestructureerd werken helpt je om niet te verzanden in chaos. Anders is de kans groot dat je allerlei dingen door elkaar gaat doen en er uiteindelijk niks productiefs uit je handen komt. ‘Even’ op Instagram scrollen kan zomaar een halve dag in beslag nemen, als je je niet houdt aan je planning. Programmeer ‘structuur’ in je agenda, in je hoofd en in je werkgewoontes. Na een tijdje weet je niet beter en krijg je meer uit je handen.

2
Mindmappen & meten

Zitten je doelen niet helder in je hoofd? Ga mindmappen! Visualisatie is key om tot heldere doelstellingen te komen. Ben je eenmaal lekker bezig met je bedrijf, dan is het tijd om te meten of je doelstellingen wel behaald worden. Gelukkig zijn er allerlei slimme handigheidjes die je daarbij kunnen helpen. De statistieken van je website en je socials, Google Analytics, financiële rapportages en je boekhouder vertellen je of je op het juiste pad zit om je doelstellingen te behalen. Meten = weten!

3
Uitvoeren & uitbesteden

Ben jij iemand die zichzelf echt moet aansporen om aan het werk te gaan? Presteer je het beste onder druk? Dan betekent dat dat je altijd achter de feiten gaat aanlopen. Bovendien ervaar je dan veel stress. Door te plannen en jezelf te programmeren om gestructureerder te worden werk je slimmer, niet harder. Just do it! 

Een ander ‘geheim’ om niet overspoeld te worden door dingen die niets met je ondernemersdoelstellingen te maken hebben, zoals administratie, boekhouding en mailtjes beantwoorden, is het uitbesteden van taken. Huur bijvoorbeeld een goede virtueel assistent in. Werkelijk álles kun je tegenwoordig uitbesteden aan een VA: mail, telefoon, facturen betalen, marketing, social media en nog veel meer. Jouw VA doet de taken waar je zelf niet goed in bent of waar je geen zin in hebt, zodat jij je kunt concentreren op je doelstellingen. Focus op je bedrijf, niet op de randzaken. Ja, het kost geld om taken uit te besteden, maar het betaalt zich dubbel en dwars terug als jij je kunt focussen op wat écht belangrijk is.

4
Inspiratie & innovatie

Als jij je steeds maar bezig blijft houden met het werken ín je bedrijf in plaats van áan je bedrijf, zal je business niet verder groeien. Inspiratie is dus heel belangrijk, want zo kom je tot nieuwe ideeën voor het verbeteren en vernieuwen van je bedrijf: innovatie. Inspiratie heeft de gekke gewoonte om tevoorschijn te komen wanneer je rust in je hoofd hebt. Als je op vakantie bent bijvoorbeeld, of wanneer je lekker in bad ligt met een wijntje. Als je nooit de tijd neemt om geïnspireerd te raken, zullen nieuwe ideeën niet makkelijk komen. Plan dus ‘inspiratiemomenten’ in. Lees een goed boek, ga naar de sauna, luister fijne muziek en heb gesprekken met mede-ondernemers of mensen die jou energie geven.

5
Geld verdienen & genieten

Hoe fijn zou het zijn als je bedrijf werkt vóor jou, in plaats van mét jou? Daarmee bedoelen we dat alles lekker loopt, ook als je er even niet bent. Met plannen, programmeren, mindmappen, meten, uitvoeren, uitbesteden, inspiratie en innovatie ga je uiteindelijk meer geld verdienen en genieten. En dat is toch het hele doel van je bedrijf? Financiële onafhankelijkheid, meer vrije tijd en meer leuke dingen kunnen doen?

Werk slimmer, niet harder

Start dus vandaag nog. No time to waste. Werk slimmer, niet harder!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: