Listen Talk Watch

De werk/privé balans: hoe hou je het leuk als ondernemer?

Tijdens de tweede aflevering van de LIBBIES Talks komen 4 vrouwelijke ondernemers aan het woord over de werk/privé balans.

De werk/privé balans: hoe hou je het leuk als ondernemer? Dat is de vraag waar iedereen met een eigen bedrijf weleens tegenaan loopt. Tijdens de tweede aflevering van de LIBBIES Talks praat ik via Zoom met een panel van vrouwelijke ondernemers over dit onderwerp. Wat vinden zij?

Liever luisteren of kijken? Scroll naar beneden voor de podcast en video van dit interview!

Meet the experts!

Aimée Smit
@deontwerpsmit

Brand Designer
Soraya Koendjbiharie
@work_vacation_implementor

Levensstijl Transformator
Cèline Hogenelst
@forumjuridica

Jurist en Mediator
Merel Lamboo
@merellamboo

Cheerleader voor Carrieremakers

De drang om altijd maar bezig te zijn

“Ik ervaar dat het best moeilijk is,” zegt Aimée. “Want ik ben nu een jaar bezig als ondernemer en de balans is soms ver te zoeken. Ik heb geen aparte werk- en privé telefoon en ik merk dat wanneer klanten me ’s avonds of in het weekend appen, dat ik dan toch weer die laptop openklap voor die spoedaanvraag. Ik heb dan het gevoel dat ik het probleem van de klant NU moet oplossen. Daardoor gaat de laptop zelfs mee op weekendjes weg. Tot grote frustratie van mijn vriend, haha. Ik vind het niet erg dat werk en privé bij mij door elkaar lopen, maar als je gaat kijken hoeveel uren je op een dag pakt, dan werk je stiekem best veel. Het is niet zo dat ik aan het eind van mijn werkdag Netflix aanzet en de stekker eruit trek.”

Soraya: “Wat doe jij dan om te ontkoppelen en op te laden? Wanneer begint jouw vrije tijd?”
Aimée: “Goh, goede vraag. Misschien moet ik daar eens naar gaan kijken. Ik ben sowieso nooit goed geweest in niks doen en op de bank zitten. Ik ben altijd bezig, ook in mijn vrije tijd; met schilderen, uit eten of naar een concert gaan. Altijd die drang om íets te doen. Dat ontkoppelen en rust nemen moet ik echt gaan leren.”

LIBBIES YouTube

Liever kijken dan lezen?

Check dan de video van ons gesprek op LIBBIES YouTube kanaal! Je vindt ‘m onder de playlist TALKS.

LIBBIES TALKS aflevering 2: De werk privé balans: hoe hou je het leuk als ondernemer?

“Als je werk leuk is, is de verleiding groot om toch nog even snel iets te doen.”

Deborah: “En jij Merel? Ik zie jou heel heftig knikken.”

Merel: “Ik herken heel veel van wat Aimée zegt. Ik denk dat het voor iedereen met een eigen bedrijf wel herkenbaar is dat de grens tussen werk en vrije tijd verschuift. Ik heb wel een beetje moeite met de term ‘werk/privé balans’ voor een ondernemer. Wat mij betreft zou het beter ‘werk/ontspanning balans’ kunnen heten. Ik ben ook altijd bezig in mijn vrije tijd, met schilderen of uit eten of whatever, maar dat zijn wel dingen die ik doe ter ontspanning. Ik heb moeten leren om te ontspannen, want als ik dat niet doe lijdt mijn werk eronder. Maar het blijft lastig hoor. Als je werk leuk is, is de verleiding gewoon heel groot om tóch nog even snel iets te doen.”

Grenzen stellen en je klanten opvoeden

Cèline: “Dat creatieve proces stopt natuurlijk nooit voor een ondernemer. Mij werkt het iets anders. In mijn werk als jurist en mediator heb ik te maken met intensieve casussen, dus ik ben blij dat ik aan het einde van de dag die laptop kan dichtklappen. Bij mij is werk en privé echt gescheiden. Ik heb bijvoorbeeld een aparte werk- en privé telefoon en laptop. Bij spoedgevallen ben ik voor klanten bereikbaar, maar verder niet. Ik denk dat het ook een kwestie is van grenzen stellen naar je klanten en duidelijk zijn.”

Aimée: “Hoe doe jij dat dan met mailtjes en appjes?”
Cèline: “Als ik aan het werk ben ligt mijn privé telefoon ergens anders en vice versa. Buiten werktijden krijgen klanten een automatisch antwoord waarin ik ze bedank voor hun bericht en dat ik er tijdens kantooruren op terugkom. Dat helpt ook de drempel verlagen om te appen. Ik ben sowieso beter bereikbaar via e-mail. Ik heb focus nodig om mijn werk te kunnen doen en al die meldingen op je telefoon leiden me ontzettend af.”

In deep focus werken én ontspannen

“Ik hoor vaak dat ondernemers altijd bereikbaar willen zijn, anders voelen ze zich niet servicegericht,” zegt Soraya. “Maar ik vraag me af of je wel zo klantgericht bent wanneer je je steeds laat afleiden en meteen antwoord wil geven op een vraag. Is het niet servicegerichter om even rust te nemen en daardoor een beter antwoord te kunnen geven? Dan heb je bijvoorbeeld ook geen tikfouten in je offerte of die belangrijke tekst, die in je haast snel gemaakt zijn. Ik zeg altijd: door alles snel-snel-snel te willen doen, ben je juist níet klantgericht bezig.”

Cèline: “Tja, dat is de vraag hè. Ga je voor een kwalitatief goed antwoord, of een snel antwoord? Wat werkt beter voor jouw klant? Ik ben zelf heel erg bezig met productief werken en mijn werktijd zo goed mogelijk benutten. Daarom laat ik me tijdens mijn werk dus niet afleiden door mijn privé telefoon. Die appjes van vriendinnen beantwoord ik later wel. Ik wil echt in die ‘zoom’ zitten.” Soraya: “Dus jij hebt ervoor gezorgd dat je in deep focus kunt werken en in deep focus kunt ontspannen. Mooi!”

“Mijn klanten weten dat ze niet moeten appen.”

Merel: “Ik ken niet veel ondernemers die dat kunnen. Ik vind dat wel bewonderenswaardig, Cèline. Voor mij heeft het een groot verschil gemaakt dat ik nu een kantoor buitenshuis heb. Pasgeleden heb ik mijn laptop daar gelaten in het weekend, dat voelde echt alsof ik mijn rechterarm amputeerde, haha. Maar het was zó fijn om in het weekend niet bezig te hoeven zijn met klanten, dus ga ik dat voortaan altijd doen. De verleiding om toch nog even snel wat werk te doen is er dan niet. Dus moet ik iets anders verzinnen om te gaan doen, haha.

En inderdaad is het een stukje opvoeding van je klant. Want zoals Soraya al zegt: is het wel zo servicegericht dat je altijd bereikbaar bent? Mijn klanten weten dat ze me niet moeten appen. Ik reageer gewoon niet. Als je me wil bereiken, moet je me mailen.”

“Ik heb zelf die blauwe vinkjes aanstaan op Whatsapp,” zegt Aimée. “Laatst zat ik te denken om dat uit te schakelen zodat klanten niet zien of ik hun bericht gelezen heb. Maar natuurlijk lees ik het wel direct zodra het binnenkomt…. Bij Whatsapp verwacht je toch dat je snel antwoord krijgt. Daar zit je toch de hele dag op? Dat is de verwachting althans. Bij mailtjes is het geaccepteerder dat je je antwoord een dag laat liggen.”

Soraya: “Maar blijft die mail dan niet de hele tijd in je hoofd hangen? Als ik een mail open, dan moet ik er ook meteen wat mee doen.” Aimée: “Ik heb een mappenstructuur gemaakt in mijn mailbox. Die is daardoor altijd leeg. Wanneer ik een mail beantwoord heb gaat het meteen in de juiste klantmap. De mails in mijn Postvak In, dat zijn de berichten waar ik nog wat mee moet doen. Dat geeft vet veel rust! Mijn mailbox is extreem geordend. De rest is chaos, haha.”

Tips voor een betere werk/privé balans als ondernemer

Deborah: “Wat is jouw beste tip voor een betere werk/privé balans als ondernemer, Soraya?”

Soraya: “Ik noem het zelf ‘Kraak je code’. Ga op onderzoek uit welke manier van werken bij jou past, wat JIJ fijn vindt. Ga die dialoog met jezelf aan in plaats van met de klant. Ik noem het ook wel ‘Work hard, Feel relaxed’. Op welke manier kun jij als ondernemer gave dingen neerzetten en niet compleet gestrest zijn? Als je altijd maar het gevoel hebt van, ik moet-ik moet-ik moet, dan is er geen ruimte in je hoofd meer voor creatieve ideeën. Dus onderzoek wat voor jou het beste werkt. En dat is voor iedereen verschillend: sommige mensen hebben het bijvoorbeeld nodig om in de ochtend rustig op te starten en doelloos te scrollen op hun telefoon. Daarna zijn ze klaar om de dag te starten. Anderen willen dat juist niet.”

Meer vrije tijd voor ondernemers

Deborah: “Merel, hoe werkt dat voor jou? Volgens mij ben je een heel chaotisch persoon, haha.” 

“Klopt,” lacht Merel. “Tot vorig jaar was het bij ook zo dat ik van mezelf meteen moest reageren op berichten. Op een gegeven moment ging ik opschrijven wat ik allemaal deed op een dag en daar schrok ik van. Dat verklaarde waarom ik aan het eind van de dag helemaal afgepeigerd was.”
Aimée: “Ik ben dus iemand die start om 10.00 uur ’s ochtends. Zo fijn om je dag rustig te kunnen beginnen! Door het ondernemerschap heb ik juist het gevoel veel meer vrije tijd te hebben, omdat ik tussendoor kan gaan lunchen met een vriendin of eerder kan stoppen met werken als ik daar zin in heb. En ook heerlijk: geen vakantiedagen meer hoeven aanvragen haha!”

Het gevoel altijd maar ‘aan’ te moeten staan

Cèline: “Dat keurslijf van 9 tot 5 in loondienst nemen veel ondernemers mee in hun bedrijf. Misschien ook door gewenning vanuit school of vorige banen. Ik ben zelf productiever in de ochtend, dan zit ik in mijn flow. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor wat past bij jouw persoon. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn partner die tot vorig jaar nog in loondienst was; dat was bijna moderne slavernij. Wanneer je altijd maar ‘aan’ moet staan, dan ligt een burn-out op de loer. Hoe is dat bij jullie?”

Soraya: “Ik merkte het in loondienst aan hoe vaak ik verkouden was. Dat kwam niet door buiten zonder sjaal rondlopen, maar gewoon door de stress. Ik werkte vaak meer dan 60 uur per week en was vaak ziek. Toen ben ik meer vakantie gaan nemen. Dat hielp in het begin niet, want ik moest eerst leren hoe je in je vrije tijd ontkoppelt van je werk. Die vrije dagen hebben geen zin als je dan ook het gevoel hebt ‘aan’ te moeten staan en dus niet kunt opladen. Maar Cèline, wat je net zei over dat keurslijf vind ik wel interessant. Ik denk dat het ook te maken heeft met verwachtingen.”

Cèline: “Ik zou diepongelukkig worden als ik van 8 tot 6 op kantoor zou moeten zitten. Dan wordt het avondeten het hoogtepunt van je dag. Terug naar de jaren vijftig, hahaha.”

Merel: “Ik had laatst nog een discussie met een vriendin. Die wilde iets leuks met mij gaan doen om 9.00 uur ’s ochtends. Maar ik zei tegen haar: 9.00 uur? Dan ben ik net opgestaan en gedoucht. Dat vond ze raar. Normale mensen zijn toch rond die tijd al uren aan het werk? Toen zei ik: wacht even, je kent me al jaren. Je weet dat ik niet in de categorie ‘normale mensen’ val. Er ontstond een hele interessante discussie over de verwachtingen die mensen hebben. Zij denkt bijvoorbeeld ook dat ik altijd vrij ben. Als ze een middag vrij is en koffie wil gaan drinken, belt ze mij. Want Merel kan altijd. Ze beseft niet dat ik als ondernemer ook gewoon moet werken.”

Hoe hou je het leuk als ondernemer? De ultieme tip van Aimée voor een goede werk/privé balans!

Deborah: “Aimée, heb jij tot slot nog één ultieme werk/privé balans tip voor iedere ondernemer in Nederland?
“No pressure!”, lachen de andere dames. Aimée lacht: “Wijn, haha. Dat is mijn ultieme ontspanning. Nee, even zonder gekheid: ik vind dat je zou moeten kijken naar wat jou het meeste energie oplevert. Laat het financiele plaatje los en doe de dingen die je echt leuk vindt om te doen, in plaats van naar die steady cash flow te kijken. Dat komt namelijk vanzelf. Ik leef liever minder luxe terwijl ik hele gave dingen mag doen voor mijn klanten, dan steeds maar te jagen voor dat geld. Die vrijheid is iets wat ik iedere ondernemer toewens.”


Meer LIBBIES TALKS!

Tijdens de LIBBIES Talks hebben we het over taboes, uitdagende stellingen en problemen waar iedere vrouwelijke ondernemer mee te maken krijgt. In de eerste aflevering praatte ik met Anne, Esther en Lotje over of je pas écht een ondernemer bent als je minimaal 10K per maand omzet. Lees hier het artikel, of bekijk de video!

Meer lezen over de werk/privé balans als ondernemer?

Deze artikelen over de werk/privé balans als ondernemer vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d