Work

Wat niemand je vertelt over ondernemen

Het klinkt zo mooi: "Ik heb een eigen bedrijf". Maar het is anders dan je dacht, dat ondernemen. Het is toch wel heel erg hard werken. En je bankrekening raakt steeds leger. Shit!

Ondernemen is de ultieme vrijheid. Niet meer jezelf verantwoorden, doen wat je zelf wil én een hoop geld verdienen. Klinkt goed, maar de realiteit is vaak anders. Dit is wat niemand je vertelt over ondernemen!

Wat is de betekenis van ondernemen?

Allereerst de betekenis van ondernemen: voor eigen rekening en risico taken uitvoeren, met als doel daar geld mee te verdienen. Er zijn meerdere manieren om je bedrijf te voeren, bijvoorbeeld als eenmanszaak, met een BV en zo zijn er nog wat manieren. In dit artikel beperken we ons tot de eenmanszaak, want dat is de meestvoorkomende vorm bij startende en jonge vrouwelijke ondernemers.

De eenmanszaak eenvoudig uitgelegd

Het woord eenmanszaak is eigenlijk een beetje verwarrend. Want ook met een eenmanszaak kun je personeel in dienst hebben. De term ‘eenmanszaak’ gaat over wie er verantwoordelijk is en risico loopt. En bij een eenmanszaak ben jij dat zelf. Je bent zowel privé als zakelijk aansprakelijk, wat betekent dat als jouw bedrijf failliet gaat, je ook je privébezittingen kunt kwijtraken. 

Ook als freelancer of ZZP’er heb je een eenmanszaak. Dat zijn dus geen verschillende soorten bedrijven zoals vaak wordt gedacht: jij bent de enige verantwoordelijke én aansprakelijke. Wel kun je ondernemen in bijberoep; je voldoet dan niet aan de criteria van de Belastingdienst en je geeft het resultaat van je werkzaamheden in je aangifte op bij ‘Inkomsten overig werk’. Vandaag gaan we het echter hebben over de échte ondernemer: degene die winst maakt, zelfstandig werkt, aan het urencriterium voldoet, meerdere opdrachtgevers heeft, risico loopt en zich kenbaar maakt aan de buitenwereld als ‘ondernemer’.

Ride the money train, of toch niet?

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan het echte werk beginnen. Laat de money train maar komen! Helaas, zo werkt het niet. Ondernemen is hard werken, vaak nog harder dan in loondienst. Waar is die vrijheid gebleven waar je het allemaal voor deed? Tja… Ben je wel met de juiste verwachtingen een bedrijf begonnen?

De waarheid is dat de meeste ondernemers na een paar jaar stoppen. Wegens gebrek aan inkomsten, omdat ze toch iets harder moesten werken dan gedacht, of omdat ze overvallen zijn door de hoge kosten. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed weet waar je aan begint!

Dit zijn de meest gemaakte fouten als ondernemer

Wat ik heel vaak zie in de praktijk is dat vrouwen beginnen aan een eigen bedrijf om de verkeerde redenen.

  • Ze willen zelf hun tijd indelen vanwege de kinderen
  • Ze kunnen geen baan vinden en beginnen voor zichzelf
  • Ze hebben een hobby waar ze wat extra geld mee willen verdienen

Heel begrijpelijke overwegingen. Als ondernemer kun je inderdaad je eigen tijd indelen, maar vaak pas wanneer je bedrijf staat als een huis. En verwacht geen winst wanneer je net bent begonnen. Waar ga je de eerste tijd van leven?

Wat niemand je vertelt over ondernemen

De realiteit is dat je als ondernemer een groot gedeelte van je uren kwijt bent aan onbetaald werk. Je administratie, mailtjes beantwoorden, een huisstijl maken, vakkennis bijhouden, noem maar op. Als startende ondernemer is er meestal geen geld om deze zaken uit te besteden, dus zal je het zelf moeten doen! In de praktijk komt het erop neer dat je dus niet alleen bakker bent (bijvoorbeeld), maar ook boekhouder, marketingspecialist, inkoper, schoonmaker, secretaresse, juridisch medewerker en IT-er. Waar je je in loondienst kunt concentreren en betaald wordt voor één taak, mag je als ondernemer deze taken er even gratis bij doen.

Er blijft dus weinig tijd over voor wat je echt leuk vindt om te doen; de hele reden waarom je überhaupt bent begonnen met je bedrijf. Dit is waarom ondernemers vaak hele lange dagen maken en toch weinig verdienen. Ze maken te weinig declarabele uren (uren die geld opleveren) vanwege alle overige taken die ze óók nog moeten doen. 

Want ja, verwacht niet dat je direct winst gaat maken. Over het algemeen duurt het een jaar of drie voordat je echt geld gaat verdienen. Tot die tijd is het keihard werken, groeien, investeren van je tijd en je zuurverdiende centjes. Je moet immers nog een naam voor jezelf opbouwen, mensen moeten jouw bedrijf leren kennen en je het vertrouwen geven voor die aankoop of opdracht. Dat kost tijd.

De aller-aller-allergrootste fout die ondernemers maken

En dan de aller-aller-allergrootste fout die je als ondernemer kunt maken. FOUT MONEY MANAGEMENT. Ik schrijf het bewust in hoofdletters omdat het zo ontzettend belangrijk is dat je goed met geld om kunt gaan. Een voorbeeld uit de praktijk:

Stel, je hebt een nagelsalon en doet zo’n 20 klanten per week. Dit kost je 1,5 uur per klant en de klant betaalt je € 30. Oftewel: er komt € 600 per week binnen. Ka-ching!! Van € 2400 per maand op je rekening kun je prima leven. Oh wacht…. HET GELD OP JE BANKREKENING IS NIET VAN JOU. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en dit is waar bijna alle startende ondernemers de mist in gaan. 

Er gaan namelijk nog een hoop kosten vanaf. Rekeningen die niet alleen nu komen, maar ook over 3 maanden (de BTW afdracht), over 1,5 jaar (de belastingaangifte), inkoop, reclame en alle andere bedrijfskosten. Dat geld moet je dus reserveren, anders ben je in no-time failliet. Met name de Belastingdienst wil je niet als vijand hebben. Zet dus minimaal 50% apart van iedere euro die binnenkomt en blijf van dat geld af. Of beter nog, gebruik de Profit First methode.

Je kan beter achter de kassa zitten

Terug naar het voorbeeld. Van die € 2400 per maand aan omzet blijft er dus € 1200 over. En daar heb je dan 20 x 1,5 uur x 4 = 120 uur voor gewerkt. Je hebt netto een tientje per uur verdiend. Ongeveer het minimumloon. Is dat waarvoor je al dat risico als ondernemer hebt gelopen en zo hard hebt gewerkt? Je had beter een baantje achter de kassa kunnen nemen.

Want in de urenberekening is nog geen rekening gehouden met alle gratis uren die je óók nog hebt gemaakt. Je moest een kwartiertje vantevoren aanwezig zijn voor iedere afspraak. Tussen de klanten door schoonmaken en voorbereiden op de volgende. In de avonduren je boekhouding bijwerken. De reistijd naar je afspraak. Het bestellen van producten die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. De telefoon en appjes beantwoorden tussen de afspraken door. Enzovoorts.

Stiekem gaat daar een hoop tijd in zitten, laten we zeggen een uur per dag als je heel efficiënt werkt? Dan heb je die maand dus 120 uur betaald gewerkt + 20 uur gratis gewerkt = 140 uur totaal gewerkt. Dat tientje per uur wat je overhield is dus eigenlijk maar € 8,57. Daar ga je niet rijk van worden. En wat als je ziek bent of vakantie neemt? Dan komt er helemaal geen geld binnen. Welkom bij de ondernemersclub!

Hallo Belastingdienst!

Met name die aangifte voor de inkomstenbelasting (IB) is een bitch. Je doet aangifte over het jaar daarvoor, en tegen de tijd dat de belasting betaald moet zijn ben je inmiddels weer een hele tijd verder. Dat geld heb je dus al die tijd al apart moeten hebben, want het gaat vaak over grote bedragen die je niet zomaar bij elkaar spaart. En waar haal je dat bedrag last minute vandaan als je er geen geld voor opzij had gezet? Hallo gedwongen einde van je bedrijf!

Een goede voorbereiding is een must

Het moraal van dit verhaal: weet waar je aan begint als je eigen baas wil worden. Ga goed met je geld om, ben realistisch in je verwachtingen en ben bereid om de eerste jaren hard te werken. Dan word je als het goed is beloond met waar je het allemaal voor doet: de ultieme vrijheid én centen in je portemonnee! Ondernemer ben je, of je bent het niet. Het zit in je. Maar een goede voorbereiding van je nieuwe business is een must.

Meer lezen over ondernemen?

Als je twijfelt of ondernemen iets voor jou is, lees dan ook eens deze artikelen met handige tips om te overleven als eigen baas:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: