Work

Wat je echt moet weten over ondernemen

Echt lekker ondernemen, hoe doe je dat eigenlijk? Lees het hier!

Ondernemen is niet voor niets een werkwoord. Het is geen trucje, geen eenmalige inspanning, maar een constante stroom van actie. Echt ondernemen is dus vooral een kwestie van dóen. Niemand is succesvol geworden door op de bank te hangen. Dit artikel is een schop onder je kont!

Raar hoe energie werkt

Ik ben van nature een beetje lui. Van alles willen maar weinig energie hebben om eraan te beginnen. Totdat ik een soort flow kom en ik ineens een berg aan energie lijk te hebben waar geen einde aan komt. In die gevallen kan ik doorgaan tot ik erbij neerval! Nachtenlang doorhalen en gewoon niet kúnnen stoppen. Om vervolgens de dag erna niets meer uit mijn handen te krijgen…. Raar hoe energie werkt, toch?

Echt ondernemen: nooit saai!

Hoewel het op zich een goede eigenschap is om soms hard te werken en door te zetten, vereist ondernemen wel een constante staat van ‘actie’. Je kunt helaas niet wachten tot je weer een energyboost krijgt voordat je aan de slag gaat. Veel ondernemers die ik spreek hebben het daarom over ‘altijd aan staan’. En dat is zo. Als ondernemer is je werk nooit klaar. Juist omdat je -zeker als kleine ondernemer- alles zelf moet doen, van administratie tot marketing en sales, stopt het werk nooit. Er is altijd wel wat te doen of te verbeteren. Maar dat maakt het ondernemen wat mij betreft ook leuk en uitdagend. Never a dull moment!

Hollen én stilstaan

Goed, constante actie is dus vereist. Maar ook heel belangrijk is de energiebalans. Wij zijn geen robots en hebben ook oplaadtijd nodig. Hou dus je batterijtje in de gaten! Balans is misschien saai, maar broodnodig om het ondernemersleven vol te kunnen houden. Waar je in loondienst om 17.00 uur de deur achter je dichttrekt en lekker naar huis gaat om te Netflixen, heb je als ondernemer geen vaste werktijden. Soms werk je ook op zondag, of mis je een feestje vanwege een deadline. Hollen en stilstaan. Iedere ondernemer die al een tijdje bezig is zal dat herkennen.

Dat geldt natuurlijk ook voor mij. Ik heb rustige dagen waarbij ik weinig nuttig werk verricht. Dat zijn de dagen waar ik oplaad en inspiratie opdoe voor mijn bedrijf. Andere dagen is het vooral doorbuffelen, pijn lijden en afzien. Letterlijk in mijn geval. Helaas heb ik al een hele tijd chronische pijnklachten waardoor ik mezelf vaak gedwongen moet afremmen. Enorm balen en ontzettend frustrerend! Maar ik maak er het beste van. Hoe motiveer je jezelf als ondernemer? Binnenkort bespreek ik dit tijdens de LIBBIES Talks met andere vrouwelijke ondernemers. Maar dit zijn alvast enkele persoonlijke tips van mij:

Plan me-time in

Leven om te werken wil niemand. Plan daarom me-time in je agenda als afspraak met jezelf. Gebruik die tijd dan vooral om te doen waar jij van ontspant, of dat nou sporten is, op de bank hangen of met vriendinnen borrelen. Hou je eigen grenzen in de gaten. Merk je dat je altijd maar moe bent en je kleine, vervelende klachten begint te ontwikkelen (zoals hoofdpijn bijvoorbeeld), dan is dat een teken dat je teveel bezig bent. Take a break!

Focus

Keep you eyes on the ball, zoals ze in Amerika zo mooi zeggen. Met andere woorden: bepaal je goal en laat je niet afleiden. Het is makkelijk om op te geven, maar de meest succesvolle ondernemers hebben de eigenschap om zich niet te laten ontmoedigen door tegenslagen. Ja, soms zit het allemaal niet mee en wordt het niet zoals je het in je hoofd had. Als je echt gelooft in je doel, ga dan dóór met wat je doet en geef niet zomaar op. Ook als anderen je voor gek verklaren.

Echt lekker ondernemen!

Ondernemen is dus een combinatie van actie en rust, net als het leven eigenlijk. Aan jou de taak om de grens tussen die twee te bewaken. Pas dan zul je effectief zijn in je business! Altijd maar doorgaan tot je erbij neervalt, daar is niemand uiteindelijk succesvol door geworden. Juist tijdens die rustmomenten raak je opnieuw geïnspireerd en gemotiveerd. Soms is het beter om even een stapje terug te doen; je komt daarna sterker terug met de allerbeste ideeën én nieuwe energie om echt lekker te gaan ondernemen. Doen!


Meer lezen?

Deze artikelen over ondernemen en energiebalans vind je waarschijnlijk ook leuk:

Geef een reactie

%d