Listen Read

Wanneer je niet in het ideale plaatje past, lees dan dit

Jij bent niet zoals alle anderen? Gefeliciteerd, want dan heb jij een heel groot voordeel.

Vrouwen die niet in het ideale plaatje passen, daar wil ik het vandaag over hebben. Dominant, onvrouwelijk, bazig, pittig, rebels; het zijn woorden die vaak worden gebruikt om ze te omschrijven. Meestal met een denigrerend ondertoontje. Alsof het niet zo ‘hoort’. Toch zijn er steeds meer vrouwen die zich daar niets van aantrekken en lekker doen wat ze zelf willen. En misschien ben jij er ook wel eentje. Dan is dit artikel voor jou!

Geen zin om te lezen? Beluister het artikel hier!

Bijzondere vrouwen die niet in een hokje passen

We kunnen allemaal voorbeelden noemen van deze bijzondere vrouwen. Vrouwen die zich niet conformeren aan wat de maatschappij van ze verwacht. Die niet voldoen aan het ideale plaatje en ver weg blijven van de stereotiepe labels en hokjes. Je ziet ze vooral onder de steeds groeiende groep vrouwelijke ondernemers in Nederland, omdat ze als eigen baas zélf de spelregels kunnen bepalen. 

Het vereist behoorlijk wat lef om uit hokjes te breken. Je krijgt van alle kanten commentaar, als mensen het al aandurven om recht in je gezicht te zeggen wat ze van je vinden. Meestal blijft het bij fluisteren en vang je hier en daar wat op. Maar het wordt al snel pijnlijk duidelijk dat je anders bent dan de rest. En mensen die anders zijn, die worden met een scheef oog bekeken. Helemaal als je een vrouw bent! Van mannen wordt het sneller geaccepteerd en vergoelijkt als ze ‘afwijkend’ gedrag vertonen, soms zelfs geïdealiseerd. Mannen kunnen onbelemmerd dominant, rebels en ‘anders’ zijn. “Tja, het is een echte man hè,” hoor je dan. Maar vrouwen die niet voldoen aan het ideale vrouwelijke plaatje, daar wordt vreemd naar gekeken. Zo zonde vind ik dat.

Niet in het ideale plaatje passen is juist een voordeel

Vrouwen onderling zijn het ergst. We houden elkaar in de gaten en houden elkaar klein. Een vrouw die haar hoofd boven het maaiveld uitsteekt moet heel sterk in haar schoenen staan. Daardoor blijft veel talent onder de radar en dat is precies waarom ik met LIB ben begonnen. Ik wil deze vrouwen een podium geven, waar ze helemaal zichzelf kunnen en mogen zijn, in al hun rebelse glorie. Niet in het ideale plaatje passen is wat mij betreft juist een voordeel! Iets waar je trots op mag zijn. Liever een unicorn dan 13 in een dozijn, right? 

Vóór en dóór vrouwen, die elkaar het grootste applaus geven bij ieder klein succes. Die elkaar supporten, aanmoedigen en feliciteren. Bold, yet feminine: dat is het motto van LIB. En als jij je herkent in deze tekst, dan kom ik graag met jou in contact! Laten we samen de wereld laten zien wie jij bent.


Meer lezen?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: