Feel

Wanneer heb je het ‘gemaakt’?

Wanneer ben je succesvol en wat moet je doen om succes te bereiken? Je leest het in dit artikel!

Succesvol zijn in wat je doet, dat is waar iedereen naar streeft. Genoeg geld om lekker te leven, om leuke dingen te doen en je doelen te behalen. Maar hoe kom je daar? Is er een recept voor succes? Wanneer heb je het nou eigenlijk ‘gemaakt’?

De definitie van succes

Verrassend genoeg hanteren veel mensen een verkeerde definitie van succes:

  • “Even hard studeren, want als ik mijn hbo diploma heb gehaald zal ik succesvol worden.”
  • “Nog even knallen, want als ik € 100.000 omzet haal met mijn bedrijf durf ik mezelf pas een goede ondernemer te noemen.”
  • “Wanneer ik die nieuwe auto kan kopen weet iedereen dat ik succesvol ben.”
  • “Als ik 10.000 volgers op Instagram heb, heb ik het gemaakt.”

Wanneer ben je succesvol?

Waarom deze definitie van succes verkeerd is? Omdat deze definitie uitgaat van externe factoren: wanneer ben ik succesvol in de ogen van de buitenwereld? Terwijl succesvol zijn juist zou moeten draaien om: hoe kan ik mijn persoonlijke doelen halen én tegelijkertijd gelukkig zijn?

Wanneer heb je het ‘gemaakt’?

Succes begint dus met nadenken over wie je bent en wat jou écht gelukkig maakt. Tuurlijk, een dikke auto en bankrekening geven je een lekker gevoel. Voor even. Het winnen van de loterij maakt je bijvoorbeeld niet gelukkig en ook niet succesvol. Het brengt je simpelweg geld. Stel je voor dat jij een miljoen op de bank hebt. Je stopt met werken, koopt een hoop mooie spullen en maakt een mooie reis. En dan? Dan zit je daar met al je geld. Geld maakt dus pas gelukkig als je er iets mee doet dat voor jou waarde heeft. 

Succes is een keuze

Beter ga je bedenken wat betekenis geeft aan jouw leven. Wat zijn jouw drijfveren en waar wil je je toekomstige succes voor gebruiken? Oftewel: wat zou jou echt ultiem gelukkig maken? Is dat een gezin of genoeg geld om leuke dingen te doen? Wil je mooie reizen maken of juist zo duurzaam mogelijk leven? Wil je van waarde zijn voor de maatschappij en anderen helpen? Schrijf jouw ‘geluksdoelen’ op en bekijk ze regelmatig als je een reminder nodig hebt waar je het allemaal voor doet!

Succes is niet jezelf kapotwerken

Hard werken: helemaal prima. Maar als je moet afzien om succesvol te worden in de ogen van anderen, waar ben je dan mee bezig? Succes is een proces, geen eindpunt. Zorg dus dat jouw proces vooral prettig verloopt en vergeet niet om onderweg ook lol te hebben in wat je doet.

Succes is een skill

Succesvol zijn kun je leren. Het begint met het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Bij welke activiteiten ervaar ik plezier?
  • Heb ik genoeg quality time om te ontspannen en leuke dingen te doen?
  • Voel ik me vrij om mijn eigen keuzes te maken?

Succes is een mindset

Als je niet stilstaat bij deze vragen is het risico groot dat je je gevoel van succes vooral laat bepalen door anderen. Je stelt dan je doelen vast zonder rekening te houden met wat je diep van binnen écht wil. Het doel halen wordt een doel op zich. En als je niet happy bent met wat je doet zul je er geen voldoening uit halen op de lange termijn. Sterker nog; een burn-out ligt op de loer!

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success.
If you love what you’re doing, you’ll be successful.

Succes in de ogen van LIB

Persoonlijk leg ik mezelf niet graag doelen op. Ik heb gemerkt dat mijn doelen in het verleden er juist voor hebben gezorgd dat ik steeds een gevoel van falen had. Er gebeurde namelijk steeds iets waardoor ik mijn doelen niet kon behalen, dingen waar ik zelf geen invloed op had. Ik ging dan nog harder werken om het toch voor elkaar te krijgen. En dan werk je 80+ uur in de week, voor wat? 

Ik heb heel veel mooie dingen bereikt in het leven, zowel privé als zakelijk. Ik heb bijvoorbeeld meerdere succesvolle bedrijven opgebouwd zonder ervaring, diploma’s en met € 0 op de bank. Het feit dat ik dit voor elkaar heb gekregen heeft niets met geluk te maken; ik heb er keihard voor gewerkt. Maar heeft het me persoonlijk gelukkig gemaakt? Nee. 

Ik heb veel offers moeten brengen voor succes. Vooral mijn gezondheid, mijn sociale leven en mijn me-time hebben er erg onder geleden. Tegenwoordig probeer ik dus vooral te doen wat me voldoening geeft. Met LIB bijvoorbeeld! Andere vrouwen inspireren, motiveren en samenbrengen geeft me een happy gevoel. Ik heb dan echt het idee dat ik iets waardevols doe voor mezelf en voor anderen. Succes betekent voor mij nu vooral lol hebben in wat ik doe, genieten van wat ik bereik en het gevoel dat ik waarde toevoeg! 
Meer lezen over mij? Wie is LIB?

Zij hebben het ‘gemaakt’!

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Vivienne, die emigreerde naar een tropisch eiland en een bedrijf begon in wat haar echt gelukkig maakt. Of het verhaal van Chris, die na een heftige jeugd nu met haar bedrijf probeert om andere kwetsbare jongeren een toekomst te bieden. Mooie en inspirerende voorbeelden van ondernemers op zoek naar geluk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: