Read

Vrouwen van Nederland, wees toch gewoon lekker jezelf!

Aanpassen aan wat anderen van je verwachten? Doe het niet!

Heb jij dat ook? Dagenlang scroll je door je Insta feed. Er lijken nog maar 4 soorten vrouwen te bestaan: Duck Face Barbie, Girl Next Door, Fitgirl Floortje en De Vegans. En jij dan? Jij hoort nergens thuis. Er bestaan vast meer vrouwen zoals jij, maar je komt ze nergens tegen. Je twijfelt of je je niet een beetje moet aanpassen aan wat het publiek nou eenmaal wil. Doe het niet! Vrouwen van Nederland, wees toch gewoon lekker jezelf.

Doe maar normaal!

Onbewust willen we ons allemaal conformeren aan de groep. Dat wordt er al jong ingestampt: “Doe niet zo raar. Gedraag je eens netjes. Wil je niet op ballet zoals de andere meiden in de klas?”

En dan komt de puberteit en willen we niets liever dan ‘erbij horen’. Allemaal dezelfde schoenen, dezelfde look, en o wee als je van je moeder niet die hippe, maar bagger kwaliteit jas mocht. Dan viel je er echt helemaal buiten. Dikke drama’s op het schoolplein!

In Nederland zijn we gewend aan ons aller motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ik vind dat zo ontzettend jammer! Niet veel vrouwen durven hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Dat geldt voor hun ambities, hun levensdoel en zeker voor hun look. Daarom zie je ook continu dezelfde soort vrouwen in je feed. Lekker veilig lijken ze allemaal op elkaar. Maar je maakt mij niet wijs dat ze ook allemaal hetzelfde zíjn. 

Liever een unicorn dan 13-in-een dozijn

Daarom wil ik bij deze pleiten voor meer diversiteit bij vrouwen. Weg met die veilige uitstraling, weg met jezelf aanpassen en show de wereld wie je echt bent. Dát wil ik zien. (En als het aan mij ligt: vooral ook meer kleur!)

Zeg nou zelf: lijkt het je niet ontzettend tof om vaker verrast te worden als je door je socials scrollt? Dat er meer creativiteit in beeld komt? En je daardoor ook meer inspiratie opdoet? Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik ben een beetje klaar met alle filters en het streven naar perfectie. Die flaws maken je juist uniek. Liever een unicorn dan 13-in-een-dozijn. 

Dus: embrace your inner nerd, hou van je scheve neus en je dunne lippen, schaam je vooral niet voor je My Little Pony collectie die je stiekem nog steeds he-le-maal the bomb vindt, luister niet naar anderen en trek je vooral niets aan van wat iemand van je denkt.

Vrouwen van Nederland, wees toch gewoon lekker jezelf!

Laten we gewoon allemaal lekker onszelf blijven. Dat maakt de wereld een stukje diverser en spannender, vind je niet?

Geef een reactie

%d