Look

Vrouwen moeten er altijd goed uitzien. Eens?

Helpt een goed uiterlijk je vooruit in je carrière? Wat vind jij?

Vrouwen moeten er altijd goed uitzien. Ben jij het daarmee eens? Vanmorgen las ik op een bekend vrouwenforum een discussie over Sylvie Meis. In een interview had ze aangegeven dat ze altijd financieel onafhankelijk is geweest. De discussie op het forum ging echter vrijwel direct over geld verdienen met je uiterlijk en de commentaren van de vrouwen waren niet mals. Hierdoor werd ik aan het nadenken gezet: moet je er als vrouw altijd goed uitzien? Word je als ‘knappe vrouw’ serieuzer genomen op je werk, of juist niet?

Knappe mensen aan de top

Uit onderzoek blijkt dat knappe mensen vaker de top bereiken. Ik zie dat echter niet om me heen. Ik ken genoeg ‘minder knappe’ CEO’s die een hele mooie carrière hebben. Maar nu ik erover nadenk ken ik maar weinig ‘niet knappe’ vrouwen aan de top. Misschien ligt het ook heel erg aan de branche waar je in zit. En ‘knap’ is natuurlijk ook subjectief.

Laatst zag ik een dame in een tijdschrift die een zeer hoge functie heeft in het bankwezen. Ik schatte haar een jaar of 38. Op het eerste gezicht zag ze er goed uit. Mooi make-upje, hippe kleren en een ‘jong’ kapsel. Maar keek je wat nauwkeuriger naar de foto, dan kon je goed zien dat deze dame fan was van de Botox en filler kliniek. Niks mis mee verder. Maar aan de hals, het decolleté en de handen was duidelijk haar echte leeftijd af te lezen. 

Uit het interview bleek dat deze topvrouw zeer intelligent is, een fantastische loopbaan heeft gehad en geweldige dingen heeft gerealiseerd. Ik vroeg me daarom af, hoe oppervlakkig ook, of zij hetzelfde zou hebben bereikt als ze er minder goed uit had gezien. Is je uiterlijk een belangrijke factor in het bedrijfsleven?

Vrouwen met beauty & brains

Persoonlijk denk ik dat een mooie en verzorgde look je zeker kan helpen om stappen in je carrière te maken. Maar jarenlang aan de top blijven, dat krijg je alleen voor elkaar als de inhoud ook goed zit. Je kan eruit zien als Beyoncé (ik noem maar wat), maar als je niets nuttigs te vertellen hebt val je snel door de mand. 

Ik heb niets tegen geld verdienen met je uiterlijk. Wél als dat het enige is dat je kunt. Schoonheid vergaat, dus zorg altijd voor een plan B. Maar wat ik nog toffer vind, is vrouwen die beauty & brains combineren. Ik hou ervan om vrouwen in de media te zien die goed voor zichzelf zorgen, een krachtige uitstraling hebben en tegelijkertijd een toonbeeld zijn van zakelijke intelligentie. Je ziet dat ik bewust niets zeg over kleding of make-up. Dát is voor mij niet het criterium om er goed uit te zien, en ook geen must voor je carrière. Maar misschien denk jij daar heel anders over.

Vrouwen moeten er goed uitzien om de top te bereiken?

Ik ben daarom heel benieuwd naar jouw mening. Vind jij dat je als vrouw er altijd goed uit moet zien om hogerop te komen? Reageer op dit artikel, of laat je comment achter op Instagram!


Meer lezen over vrouwen en hun zakelijke look?

Geef een reactie

%d