Life

Vrouwelijke ondernemer, is het financieel goed geregeld?

De financiële kant van je business, verdienmodellen en de toekomst. Hoe staat het ervoor bij jou?

Of ik het financieel een beetje goed geregeld heb, vroeg een andere vrouwelijke ondernemer mij gisterenavond terwijl we onder het genot van roti en een gin-tonic kletsten over onze bedrijven. We kwamen op dit onderwerp vanwege de algoritme-verandering van Instagram (per 1 juli 2021 legt Instagram voortaan de focus op video in plaats van foto posts!). Beiden merkten we dat ons bereik de afgelopen weken behoorlijk is gedaald. En beide doen we weinig met video op social media, want dat past niet zo goed bij onze bedrijven. Logisch dus dat we sinds kort minder likes ontvangen; veel minder mensen zien onze posts voorbijkomen! 

We spraken over de afhankelijkheid van een platform zoals Instagram en dat dat van invloed is op je verdienmodel. Ze vroeg me hoe ik dat heb geregeld. In dit artikel vertel ik je over de financiële kant van mijn business.

Spreid je kansen!

Zoals je weet bestaat mijn bedrijf uit twee onderdelen: het online magazine LIB the mag en het contentplatform LIBBIES. Hiermee verdien ik op verschillende manieren geld. Het verdienmodel is opgebouwd uit meerdere inkomstenstromen zoals advertenties, affiliate marketing, een membership en advertorials. Op die manier spreid ik mijn kansen. Loopt het ene wat minder, dan vangt het andere dat op. Wat ik fijn vind aan deze manier van werken is dat het schaalbaar is en redelijk passief. Het nadeel is uiteraard dat het vooral een langetermijn strategie is; je moet behoorlijk wat content plaatsen om verkeer naar je websites te krijgen. En natuurlijk moet je doelgroep die content óók nog interessant vinden. Contentmarketing is nou eenmaal iets waar je een hoop tijd in moet investeren om uiteindelijk leuk geld te kunnen verdienen.

Hoe anders was dat een paar jaar geleden! Met mijn beauty bedrijf werkte ik op een totaal andere manier. Klanten boekten een behandeling, betaalden mij voor mijn tijd en expertise, en kochten soms ook nog wat producten. Het verdienmodel bestond dus eigenlijk uit uurtje-factuurtje en verkoop. Het grote nadeel hiervan? Niet werken = niets verdienen. Bovendien is het verdienmodel lastig schaalbaar. Je kunt maar een maximaal uren op een dag werken natuurlijk. Na een tijdje zat ik aan de maximale omzet die ik kon bereiken. Verder groeien was alleen nog mogelijk door schaalvergroting: meerdere vestigingen openen bijvoorbeeld. Dit wilde ik niet om verschillende redenen. Ik koos voor een andere toekomst met een ander verdienmodel.

De toekomst goed geregeld

Terwijl ik LIB the mag en LIBBIES aan het opbouwen ben investeer ik ook in persoonlijke verdienmodellen. Dit doe ik al een aantal jaar en ze vormen een belangrijk onderdeel van mijn pensioen. Als vrouwelijke ondernemer is het belangrijk dat dat financieel ook goed geregeld is. Van een karig AOW-tje wordt niemand écht gelukkig. Daarnaast wil ik never nooit financieel afhankelijk zijn van een partner. Been there, done that en dat was echt niet tof. Soms loopt het leven niet helemaal volgens plan en dan heb je weinig keuze. Maar gelukkig kunnen omstandigheden weer veranderen waardoor je de mogelijkheid hebt om opnieuw je eigen fempire op te bouwen!

Mijn persoonlijke verdienmodel? 

  • Zakelijke inkomsten uit mijn huidige bedrijf
  • Zakelijke inkomsten uit mijn vorige bedrijf (verkoop van beautyproducten)
  • Beleggen in een aandelenmix gericht op de lange termijn (pensioen na 67 jaar)
  • Beleggen in ETF’s gericht op de kortere termijn (eerder stoppen met werken)
  • Onroerend goed in de vorm van een eigen huis met overwaarde en een belachelijk lage hypotheek
  • Investeren in waardebehoud, waardevermeerdering en duurzaamheid (lagere woonlasten in de toekomst)
  • Bitcoin
  • Ouderwets sparen met verschillende potjes
  • En in het verleden: het verhuren van onroerend goed

Passief inkomen, is dat de toekomst?

Zoals ik net al aangaf zet ik zakelijk vooral in op passieve inkomsten en schaalbaarheid. Een belangrijk onderdeel hiervan is automatisering en locatieonafhankelijk werken. Dat is precies waarom ik voornamelijk via internet werk. Waar wifi is, kan ik geld verdienen. Dat hoeft niet per se in Nederland te zijn. Ik maak gebruik van zo’n beetje alle digitale mogelijkheden die ik kan benutten. En daarmee kom ik weer terug op het gebruiken van social media zoals Instagram. Hoewel social media soms een verschrikking is, kan het voor je bedrijf ook een enorme boost betekenen. Maar let op: zorg ervoor dat je je niet afhankelijk maakt van een enkel platform. Je hebt dan simpelweg geen enkele controle over de toekomst van je verdienmodel.

Nu Instagram besloten heeft zich voortaan vooral op video te richten zullen andere platforms niet uitblijven. Heb je niets met video? Pech! Wil je je bereik houden op social media dan zul je je moeten aanpassen. Erg vervelend als jij niet van plan was om met je gezicht bewegend op beeld te komen. Want oh ja, dat is ook een must tegenwoordig. Mensen kopen van ménsen en ze willen weten wie je bent en waar je voor staat. 

In deze artikelen vind je ideeën voor het opbouwen van een passief inkomen, FIRE en werken via internet:

Vrouwelijke ondernemer, heb jij het financieel goed geregeld?

Maak je bedrijf toekomstproof en spreid je kansen. Richt je bedrijf dusdanig in dat je meerdere verdienmodellen creëert. Begin met het regelen van je pensioen, ook al ben je nu nog jong. Ik weet, het is een saai onderwerp, maar money mindset is ontzettend belangrijk. Weet je er te weinig van? Verdiep je eens in goede blogs of podcasts over geld. Of schakel een professional in. Alles financieel goed regelen hoort ook bij ondernemen! Begin er vandaag nog mee.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: