Work

Workation! De voordelen en de vrijheid van online werken

Ik ging op workation en dit vond ik ervan.

Ik schrijf dit artikel vanuit het Hawaii van Europa. Fuerteventura! Picture this: op dit moment zit ik op een Bali bed met mijn laptop op schoot, terwijl ik uitzicht heb op mijn privézwembad en jacuzzi. Een zacht muziekje op de achtergrond, een grote schaal gesneden fruit naast me en een cocktail in mijn hand. Dat zijn de voordelen en vrijheid van online werken. Het enige dat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding, and go!

Een workation combineert werk én vakantie. Je werkt aan je business terwijl je tegelijkertijd geniet van rust en leuke dingen doen. En niet alleen dat: je bouwt aan je toekomstige succes en daarmee aan vrijheid. Online werken geeft je die mogelijkheid en dit artikel vertel ik je waarom.

Wil jij leven zoals de massa?

Je hele leven heb je dit gehoord: doe je best op school, haal hoge cijfers en een diploma zodat je een goede baan kunt vinden. Ga trouwen, neem twee kinderen en een hond. Spaar zoveel je kunt en koop een mooi huis. Na 45 jaar werken in loondienst mag je met pensioen en kun je eindelijk gaan genieten van je verdiende rust. Prima doel toch? Wrong! 

Het probleem hiermee is dat je je vrijheid in je jonge jaren opgeeft om op latere leeftijd eindelijk vrijheid te krijgen. Maar wie zegt dat je die pensioenleeftijd haalt? Had je die vrijheid niet liever gehad toen je nog jong en fit was? Het probleem is dat je op jonge leeftijd geïndoctrineerd wordt om te leven zoals de massa. Je leert dat op school, van je ouders en van de maatschappij. En wijk je daarvan af, dan moet je sterk in je schoenen staan. Bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf wil starten.

  • “Zou je dat nou wel doen?”
  • “Waarom zoek je niet een stabiele baan met meer zekerheid? Je hebt toch niet voor niets gestudeerd?”
  • “Je bent gek als je zoveel risico neemt!”

Je bent ondernemer geworden om meer vrijheid te krijgen toch?

Het punt is dat ondernemers en ondernemers in spé helemaal niet op zoek zijn naar zekerheid. Ze willen vrijheid. Vrijheid om hun eigen keuzes te maken en te leven zoals zij dat willen. En hoewel dat een geweldig streven is, zijn er maar weinig mensen die dat op de lange termijn lukt. Dat komt omdat in je achterhoofd nog altijd die stemmetjes op je inpraten.

  • “Neem geen risico.”
  • “Begin op tijd met het starten van een gezin.”
  • “Neem genoegen met middelmatigheid en doe gewoon zoals iedereen het doet.”
  • “Val vooral niet op.”
  • “Droom niet van onmogelijke dingen.”

Vrijheid en succes zijn een keuze

Om vrijheid te ervaren moet je eerst weten wat het nou precies is dat je graag wil. De vrijheid om je eigen tijd in te delen? De vrijheid om níet te werken? Het kunnen kiezen voor een leven dat bij je past, ook als dat niet voldoet aan het ideaalbeeld van je ouders, partner en de maatschappij?

Je tweede stap naar vrijheid is keuze. Iedere keuze die je vandaag maakt draagt bij aan je toekomstige leven. Blijf je vandaag op de bank hangen met je hand in een zak chips terwijl je ‘Love Island’ aan het bingewatchen bent? Dan ben je je vrijheid en succes aan het uitstellen. Geen probleem als écht is wat je wil. Maar wil je een ander leven waar je vrije keuzes kunt maken en waar je kunt doen wat je leuk vindt? Dan vereist dat actie.

Workation: geld verdienen én genieten

En zo kom ik weer terug op die workation uit de inleiding. Ik heb gekozen voor een online bedrijf zodat ik geld kan verdienen, ongeacht plaats en tijd. Dat geeft me de vrijheid om te gaan ontdekken, te reizen, mijn rust te pakken en te genieten. Had ik in loondienst gezeten of mijn oude beauty bedrijf nog gehad? Dan had ik hier nu niet spontaan en lastminute in de zon gezeten. Dan had ik vrij moeten vragen en hopen dat mijn baas me toestemming gaf om vakantiedagen op te nemen, of mijn klanten boos moeten maken omdat ik hun afspraken op het laatste moment wilde verzetten.

Door het online werken heb ik de voordelen en de vrijheid van het inrichten van mijn leven zoals ik het wil. En dus zit ik hier in mijn bikini met 27 graden te tikken op mijn laptop, ondertussen denkend waar ik straks ga lunchen en welk strandje we vandaag weer gaan ontdekken. Ik werk graag een paar uurtjes in de ochtend om de rest van de dag te genieten van mijn vakantie. Want met dit online werken bouw ik aan een passief inkomen: geld dat mijn bankrekening vult zonder dat ik er daadwerkelijk uren voor hoef te maken.

De voordelen en de vrijheid van online werken

Maar voordat het zover is en ik 100% mijn inkomen online én passief kan verdienen, kan ik niet op de bank blijven hangen. Want zoals ik net al aangaf, draagt iedere keuze die je vandaag maakt bij aan je toekomstige succes. Ik kies voor de voordelen van online werken om op die manier meer vrijheid te krijgen. De vrijheid om te reizen, te ontdekken en te genieten. En dat allemaal terwijl ik bouw aan mijn bedrijf en mijn bankrekening groeit.


Meer lezen?

Deze artikelen over het verdienen van een passief inkomen en kiezen voor vrijheid zijn voor jou een must-read!

Geef een reactie

%d