Life

Strike a pose! Hoe voorbereiden op een zakelijke fotoshoot?

Mijn allerbeste tips om zo mooi mogelijk op de foto te gaan!

De fotograaf is uitgezocht, de studio is geboekt en morgen is het zover: je eerste zakelijke fotoshoot. Tuurlijk ben je weleens op de foto gezet, maar die vakantiekiekjes, selfies of familiefoto’s zijn écht niet te vergelijken. Met een zakelijke fotoshoot is het namelijk de bedoeling dat je klanten gaat binnenhalen en dus geld gaat verdienen. Dat vergt een hele andere voorbereiding! In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Een zakelijke fotoshoot begint met de zoektocht naar een goede fotograaf. Tenzij je echt helemaal geen budget hebt raad ik je aan om het goed aan te pakken. Een amateurfotograaf, je nichtje op de kunstacademie of je vriendin: ze zijn vast heel aardig, maar kwaliteitsfoto’s hoef je er niet van te verwachten. Beter even doorsparen dan. Jouw bedrijf is het waard!

Wat kost een fotoshoot? Budget opties!

Als je geluk hebt kun je wellicht een deal maken: Time for Print (TFP) of een shoot op basis van een barterdeal. In beide gevallen betaal je niets voor de shoot; jij en de fotograaf investeren alleen hun tijd. TFP wordt vaak gebruikt door beginnende fotografen die hun portfolio willen uitbreiden. Het nadeel van TFP is dat je niet zelf bepaalt hoe je op de foto wordt gezet. Jij bent immers niet de opdrachtgever; dat is de fotograaf. 

Barterdeals bestaan uit het ruilen van diensten of producten: de fotograaf maakt gratis foto’s van je en op jouw beurt doe jij iets terug. Je maakt bijvoorbeeld een website in ruil voor mooie foto’s. Barterdeals zijn fantastisch als je geen hele hoge eisen stelt aan je foto’s. Ook bij deze optie heb je namelijk weinig in te brengen op het eindresultaat. De fotograaf wordt niet betaald en zal er dus zo min mogelijk tijd aan willen besteden. Bovendien moet je maar net een fotograaf vinden die bereid is zijn/haar tijd te ruilen voor jouw dienst. 

Commerciële zakelijke fotoshoots: de tarieven

Voor een redelijk standaard zakelijke fotoshoot betaal je ongeveer tussen de 150 en 350 euro. Voor dat geld ontvang je meestal zo’n 2 uur fotograferen, selectie van de juiste foto’s en een kleine nabewerking. Reiskosten van de fotograaf, BTW, haar, make-up, styling, props en locatie zitten hier niet bij inbegrepen. 

De foto’s worden gemaakt vanuit een commercieel oogpunt, wat betekent dat er niet veel aandacht is voor originele poses of settings, maar je gewoon mooie foto’s van jezelf krijgt. In de uurtjes die je doorbrengt met je fotograaf worden honderden foto’s geschoten. Je houdt uiteindelijk zo’n 10 tot 20 goede foto’s over.

Een professionele zakelijke fotoshoot

Wil je het een stapje professioneler aanpakken, of heb je enorm specifieke wensen? Dan kom je al snel bij een ander soort fotograaf uit. De kosten liggen dan ook een stuk hoger. De tarieven beginnen vanaf 400 euro tot soms wel duizenden euro’s, afhankelijk van de ervaring en de reputatie van de fotograaf. Vaak is er een samenwerkingsverband met stylisten en muah’s (make-up artist & hairstylist), heeft de fotograaf een eigen studio en worden de foto’s uitgebreider nabewerkt. 

Sta er niet van te kijken dat 6 uurtjes fotograferen slechts een paar goede foto’s oplevert. Het editen van de foto’s kost namelijk veel tijd en soms betaal je voor het editen ook nog eens extra. Het eindresultaat is er dan ook naar: prachtige en professioneel bewerkte foto’s die perfect passen bij wat jij voor ogen had. 

Bij een professionele fotoshoot wordt vaak een callsheet gemaakt: een overzicht van de aanwezige personen met hun taken, de tijdsplanning en alle overige belangrijke informatie. Neem deze callsheet grondig door, zodat je weet wat er van iedereen verwacht wordt en er zo min mogelijk tijdverlies is op de dag zelf. 

Voorbereiden op een fotoshoot in 3 stappen

Je zoektocht naar de fotograaf die bij je past begint met het bekijken van portfolio’s. Je selecteert een stuk of 5 fotografen en gaat met ze in gesprek. Wie begrijpt jouw visie het beste, ligt hun tarief binnen je budget en wat zit er allemaal in de prijs inbegrepen? Ook heel belangrijk is of je een klik met ze hebt. Op foto’s zie je namelijk altijd terug of je je tijdens de shoot oncomfortabel voelde. 

Stap 2 is het tot in detail bespreken van je wensen. Vaak wordt er een moodboard gemaakt, bijvoorbeeld in Pinterest. Kies hiervoor foto’s die de juiste vibe uitstralen; ze worden niet exact nagemaakt. Het gaat om de compositie van de foto, zoals het lichtgebruik, heldere of juist gedempte kleuren, basis poses of juist heel bijzondere poses, kleur of zwart/wit, enz. Maak een verzameling van foto’s die je mooi vindt en de fotograaf zal aangeven of je wensen haalbaar zijn. Geef ook duidelijk aan voor welk doel de foto’s zullen worden gebruikt.

De derde stap is het plannen van een datum en een locatie. Kies je voor een studio, of juist voor een buitenshoot? Dat is enorm van belang voor je voorbereiding. In een studio kun je met studiolampen allerlei lichtinstellingen maken, maar in de buitenlucht ben je afhankelijk van het weer. Ook qua styling, haar en make-up moet je er rekening mee houden. Kunstlicht vraagt bijvoorbeeld om hele andere make-up. 

Haar, make-up en styling voor een fotoshoot

Welke kleding kies je voor een zakelijke fotoshoot? Dat ligt eraan wat je wil uitstralen. Een vuistregel is dat je geen drukke prints of hele donkere kleuren kiest, want dit komt op beeld niet zo goed over. Maar voor iedere situatie is een uitzondering. Overleg dus goed met je fotograaf of met je stylist.

Wat haar en make-up betreft kies je voor een look die bij je past. Een full-on glamourmake-up is niet nodig als je hier niet het type voor bent. Blijf vooral dicht bij jezelf, maar voeg wat extraatjes toe. Je make-up mag net wat heftiger zijn dan in het dagelijks leven en benadruk vooral jouw goede features. Voor een studioshoot met kunstlicht gelden aparte regels, aangezien flitslicht van invloed is op je make-up. Binnenkort lees je er in een ander artikel meer over. 

Basisregels voor je look

Voor een fotoshoot moet je qua look rekening houden met de volgende basisregels:

  • Gebruik geen foundation met SPF. De SPF deeltjes kunnen wit oplichten waardoor je er als een spook uitziet!
  • Wees voorzichtig met glitter, shimmer en highlighter. Ze reflecteren het licht en kunnen op beeld heel heftig overkomen.
  • Breng een lichtere kleur concealer aan onder je ogen. Wallen en donkere kringen vallen zo minder op.
  • Verwijder alle ongewenste haartjes in je gezicht en ook op je lichaam als je full body foto’s gaat maken.
  • Poets je tanden en drink van tevoren veel water. Een schone en gehydrateerde huid komt beter over. 

In een volgend artikel geef ik je nog veel meer tips!

Wat neem je mee naar een fotoshoot?

Wat je meeneemt naar een fotoshoot is afhankelijk van het soort foto’s dat je gaat maken, maar dit heb je in ieder geval nodig:

  • Schone kleding zonder kreukels. En koop of leen het liefst splinternieuwe kleding voor je shoot; ieder vlekje, draadje of ‘versletenheid’ zie je uitvergroot terug op beeld.
  • Poets je schoenen of koop nieuwe.
  • Neem een make-uptasje mee, een borstel, haarlak en haaraccessoires (altijd handig, ook om je kleding onzichtbaar beter passend te maken). 
  • Zorg voor snelle suikers die je tussendoor kunt nemen, zoals energydrinks, een banaan of een mueslibar.
  • Onderweg naar je shoot draag je losse kleding die geen striemen achterlaat.

Hoe gaat een fotoshoot in zijn werk?

Tijdens de shoot zal de fotograaf je op je gemak stellen en je duidelijke aanwijzingen geven. Probeer die aanwijzingen zo goed mogelijk op te volgen. Voel je je ergens niet comfortabel bij, geef het dan direct aan. Blijf niet de hele tijd staan in een bepaalde pose, maar beweeg (rustig!). Heb lol en wees spontaan! Dat komt het beste over.

In het begin moet je er even ‘inkomen’, en de fotograaf ook. De eerste foto’s mislukken daarom meestal. Dit is normaal, laat je daardoor niet uit het veld slaan. Oefen desnoods thuis al voor de spiegel als je je zorgen maakt of je het wel kunt. Iedereen is fotogeniek op zijn of haar manier en een goede fotograaf weet het beste uit je te halen! Gebruik het moodboard als richtlijn, maar vergeet niet om ruimte te bieden aan creativiteit. 

En het belangrijkst: geniet! Voor je het weet is het alweer voorbij.


Meer lezen?

Deze artikelen zijn ook handig als je meer wil lezen over personal branding:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: