Listen Work

Voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?

Dit moet je lezen als jij die enorme twijfelkont bent, die de stap naar een eigen bedrijf nog niet durft te zetten. Ook te beluisteren op Spotify!

Eindelijk voor jezelf beginnen. Zelf alles bepalen, je werkdag indelen en nooit meer luisteren naar een baas. Yes! Maar hoe doe je dat? Waar begin je en hoe word je nou een echte ondernemer? Twijfelkont, dit artikel is voor jou!

Geen zin om te lezen? Beluister het artikel hier!

Ooit ga ik het doen….

Eigenlijk heb je al besloten dat je voor jezelf wil beginnen, maar iets houdt je tegen. Vind je wel genoeg klanten? Kun je het financieel bolwerken? En is het niet heel hard werken, dat ondernemer zijn? Twijfels, twijfels…. En dus durf je de stap naar het ondernemerschap nog niet te zetten. Ooit, neem je je voor. Ooit ga ik het doen. Maar waarom niet vandaag?

Voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?

Eigen baas zijn wordt vaak onderschat én overschat. Je ziet vooral de voor- of nadelen van het voor jezelf werken, en op basis van die denkwijze spring je in het diepe. Of niet, natuurlijk. Het blijkt dat vooral de positief ingestelde mensen de stap durven nemen en een succesvolle ondernemer worden. Die positieve mindset, dát is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Maar dat is lastig wanneer je steeds beren op de weg blijft zien.

  • Wat nou als…
  • En hoe moet het dan met…. 
  • En wat als het mislukt?

Herkenbaar? Bedenk dan dat de keuze voor het ondernemerschap niet definitief is. Je kunt altijd weer wat anders gaan doen, terug in loondienst, of gewoon een hele andere onderneming starten. Een hele geruststelling: als het mislukt is er geen man (of vrouw) overboord! Er is helemaal geen schande in het opnieuw moeten beginnen. En er zijn manieren om de risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Dit zijn ze:

Zorg altijd voor een plan B

Wanneer je graag voor jezelf wil beginnen, maar bang bent dat het misgaat, zorg dan altijd voor een plan B. En dan met name op financieel gebied. Neem maar van mij aan dat je niet veel geld hoeft te investeren in het begin. Ook zonder een groot budget kun je ondernemer worden. Die visitekaartjes, meubels, dat bedrijfspand of dure apparatuur zijn NIET vereist om te kunnen starten. Ontzettend veel succesvolle ondernemers zijn begonnen met niets. Ze werkten bijvoorbeeld op de laptop die ze al hadden (zelfs op je telefoon kun je tegenwoordig prima werken!), op een zolderkamertje, of gewoon zittend op de bank. Geen enkel probleem. 

Wanneer jij thuis de kostwinner bent, of alleenstaand, en je hebt geen financiële ruimte om ontslag te kunnen nemen, doe dat dan ook niet. Begin je bedrijf naast je baan, in de avonduren of weekenden, en werk langzaam toe naar parttime loondienst en parttime ondernemen. Dan behoud je je vangnet en maakt dat het ondernemerschap wat minder spannend. Heb je spaargeld? Top! Geef het niet uit, maar hou het achter de hand voor wanneer je in een later stadium van je bedrijf zou willen gaan investeren. Een volle spaarpot maakt het ondernemen makkelijker maar het is, zeker in het begin, niet per se nodig.

Ondernemen = ‘iets doen’

Het woord ondernemen betekent letterlijk niets anders dan ‘iets doen waar je geld mee kunt verdienen’. Dat kan dus echt van alles zijn. En ook leuk: je hoeft niet nu voor de rest van je leven te kiezen wat je precies gaat doen. Ondernemen is anders dan een baan in loondienst, waar je een bepaald beroep hebt en daarin vastzit tot je een andere baan neemt. Nee, bij ondernemen kun je zelf invullen wat je gaat doen, hoe je het gaat doen, en het volgende maand weer totaal anders aanpakken. En je kunt combinaties maken die in het bedrijfsleven niet vaak voorkomen.

Zo ken ik een jurist die zich concentreert op social media en ook succesvol over haar vakgebied vlogt, een eventplanner die jou leert hoe je vaker op vakantie kunt (en zelf dus ook continu op vakantie is), en een fotograaf die ook aan coaching doet. Jij beslist zelf hoe je jouw werk samenstelt. En de dingen die je niet leuk vindt of goed kan? Die besteed je uit aan anderen!

Je kunt beginnen met een webshop, om vervolgens het coachingsvak in te rollen en daarna tekstschrijver te worden. Bijvoorbeeld. Wat je ook gaat doen, onthou dat je never nooit vastzit aan de keuze voor een vakgebied. Naarmate je je talenten gaat ontdekken en ontwikkelen, kun je altijd andere werkzaamheden aan je dienstverlening toevoegen. Sterker nog: dat is wat de meeste ondernemers doen! Bijna niemand begint een bedrijf in ‘iets’ en doet tien jaar later nog steeds exact hetzelfde. Het ondernemerschap is dus uitdagend, geeft je de ruimte om te ontdekken wie je bent en geeft je maximale vrijheid. Als je het tenminste goed aanpakt. 

Kies een slim verdienmodel en krijg extra vrijheid

Voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?

Want die vrijheid, dat is wel een dingetje. Je kent vast wel een ondernemer in jouw omgeving die áltijd aan het werk is. Werkweken van 80 uur en nooit op vakantie kunnen zijn geen uitzondering. En dat wil jij niet, en terecht. Het hoeft ook niet als je slimme keuzes maakt. En dat begint met het kiezen van je verdienmodel.

Op basis van uurtje-factuurtje werken bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je jezelf als ondernemer direct vanaf het begin ‘vastzet’. Je kunt fysiek maar een bepaald aantal uren werken, want er moet natuurlijk ook geslapen, gegeten en gezorgd worden.

Wanneer je dus op uurbasis gaat factureren bepaalt jouw uurtarief wat je maximale omzet gaat worden. Meer wordt het niet, tenzij je je prijzen verhoogt. En je móet werken, anders komt er geen geld binnen. Slimmer is het om een verdienmodel te kiezen waarbij je jouw gewerkte uren loskoppelt van de omzet. 

Voor jezelf beginnen zonder risico’s

Omdat het spannend is om voor jezelf te beginnen, kiezen de meeste startende ondernemers ervoor om te gaan werken zoals ze dat ook in loondienst gewend waren. Van 9 tot 5, met een vastomlijnd takenpakket en dezelfde routine zoals je in een ‘echte baan’ ook zou doen. Meestal werken ze op basis van uurtje-factuurtje en vragen te lage prijzen omdat ze bang zijn dat ze anders geen klanten kunnen vinden.

De grootste fout die startende ondernemers maken is dat ze hun prijzen vergelijken met een salaris in loondienst. Daardoor stellen ze hun tarief veel te laag vast. Bedenk dat een werkgever veel lasten betaalt bovenop jouw salaris (die jij niet ziet), en dat jij dat als ondernemer zélf moet betalen. Bijvoorbeeld de reservering van je vakantiegeld, ziektedagen, pensioen, arbeidsongeschiktheid en belasting. Bovendien wil je ook sparen om te kunnen investeren in je bedrijf. Vraag je een laag uurtarief, zoals € 25,00 per uur, dan klinkt dat misschien als een hoog bedrag, maar in werkelijkheid hou je er minder dan het minimumloon aan over! Dan kun je beter achter de kassa gaan zitten….

Ik zeg: ga nooit onder de € 60,00 per uur exclusief BTW. Is dat niet haalbaar in jouw vakgebied? Begin dan geen bedrijf! Dat klinkt hard, maar een serieus bedrijf starten, kunnen leven van je omzet, risico’s zoals arbeidsongeschiktheid afdekken én sparen voor later, is bijna niet mogelijk als je een lager tarief vraagt. En dat zorgt er weer voor dat je dus áltijd aan het werk bent, amper vakantie kunt nemen, niet ziek kunt zijn… Geen prettig vooruitzicht. Normale tarieven voor ondernemers liggen gemiddeld tussen de € 50,00 en € 150,00 per uur, afhankelijk van de branche. Maar hogere tarieven dan dat zijn echt geen uitzondering.

Hoe bepaal je je prijs?

Het goede nieuws is dat je óók in laagbetaalde branches prima een hoger uurtarief kunt hanteren, als je het slim aanpakt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is méér waarde toevoegen dan jouw concurrenten. Ik geef een voorbeeld. Kappers staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze weinig verdienen. Het lijkt misschien een groot bedrag wat jij betaalt voor een knipbeurt, maar wanneer je dit omrekent in wat er per uur wordt verdiend, is dat vaak veel te weinig om goed van te kunnen leven (tenzij je misschien zwart werkt, maar daar hebben we het niet over). Wil je je als kapper onderscheiden van de rest, dan moet je het ook daadwerkelijk anders doen.

Ik bedoel daarmee niet je salon luxer maken, maar je dienstverlening anders inrichten. Klanten betalen graag goed voor specialisten, dus beter profileer je jezelf als kleurspecialist, krullenkapper of black hair stylist. Ik noem maar wat. Zoek een specialisme, zorg dat je je vak tot in de puntjes beheerst en concentreer je op de specifieke groep klanten die jou nodig hebben. Een niche kiezen dus. Kies je voor allround, dan kies je eigenlijk helemaal niks. Specialisten met een heel specifieke doelgroep kunnen altijd hogere prijzen vragen, dat geldt in ieder vakgebied.

Voor jezelf beginnen: doe het vooral anders!

Maar zoals ik eerder al zei, probeer geen verdienmodel te kiezen waar jouw gewerkte uren je maximale omzet bepalen. Even terug naar het voorbeeld van die kapper. Ben jij een specialist in jouw vak? Breid je dienstverlening uit! Open er bijvoorbeeld een webshop met haarproducten naast (dat kan ook gratis via Facebook of Instagram), geef cursussen aan andere specialisten, creëer abonnementen of maak video’s hoe je krullend haar het beste verzorgt. Schrijf een boek over je vak, ga bloggen, combineer je salon met horeca of een winkel, word spreker of kapper-influencer. Kies iets dat bij je past, maar… doe het vooral anders dan al die andere kappers in Nederland! En verdien je geld dus óók op andere manieren dan alleen maar met die schaar.

Zet de eerste stap naar het ondernemerschap vandaag

Daardoor spreid je risico’s, hou je het vak uitdagend, vergroot je je expertstatus en dus ook je omzet. Én je krijgt meer vrijheid. Kortom: wil je voor jezelf beginnen? Zorg voor een plan B, kies een slim verdienmodel en ga het gewoon dóen. Begin vandaag nog met het zetten van de eerste stap. En lukt het niet? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en ga je gewoon weer wat anders doen. Simpel!


Meer handige ondernemerstips lezen?

LIB the mag helpt je om voor jezelf te beginnen! Lees inspirerende interviews met succesvolle vrouwelijke ondernemers, leer van hun fouten, luister naar de podcasts vol handige tips en bekijk de video’s van de LIBBIES Talk experts. 

Deze artikelen, video’s en podcasts zijn een aanrader:

Heb je al een eigen bedrijf en wil je beter zichtbaar worden als ondernemer? Ook daarbij kan LIB je helpen. Bijvoorbeeld met Advertorials, Blogs of Collabs. Check it out!

Geef een reactie

%d