Talk

Rowanda: “Ik volg mijn hart in ondernemerschap.”

Talentcoach Rowanda nam een grote stap in haar bedrijf en vertelt hier alles over.

“Ik volg mijn hart in ondernemerschap”, vertelde Rowanda tijdens onze Zoom call van afgelopen week. Ze was mede-eigenaar van een bedrijf, maar besloot dit op te geven en helemaal voor zichzelf te beginnen. Best een grote stap! Ik interviewde haar over deze beslissing en haar plannen voor de toekomst. Ook spraken we over onze verschillen én overeenkomsten als vrouwelijke ondernemers, deelden we onze successen en mislukkingen. Get inspired!

Liever kijken of luisteren naar ons gesprek? Dat kan! Je vindt het hele interview op YouTube-kanaal LIBBIES, of check Spotify: LIBBIES Podcast.

Talentcoach Rowanda

Deborah: “Hey Rowanda, leuk dat ik je mag interviewen voor LIB the mag! Vertel: wie ben je en wat doe je?” Rowanda vertelt: “Ik ben talentcoach en ben nu ongeveer 6 jaar bezig met ondernemen. Het is mijn missie om mensen de vrijheid en kracht te laten ervaren om je talenten optimaal te benutten. Dat begint met het identificeren van je talent en daarna het ontwikkelen ervan. Ik doe dat zowel op individueel als op team niveau, maar ook voor grotere organisaties door middel van coaching en trainingen. Het is veelzijdig werk en super leuk om te doen!”

Ik vraag Rowanda hoe dat werkt, zo’n traject. Waar begin je in godsnaam? Rowanda: “Vaak begint het met een thema, een organisatieverandering of een missie om aan talentontwikkeling te doen, maar weten ze niet hoe ze dit moeten aanpakken. Daar heb ik verschillende trajecten voor. Meestal begin ik bij de directie, zodat alle doelstellingen helder zijn, en ga daarna met de overige medewerkers aan de slag.”

Deborah: “Ik kan me voorstellen dat dat niet altijd soepel verloopt. Verandering is altijd een beetje eng natuurlijk. Denk je weleens: ‘Ik geef het op?’” Rowanda lacht. “Goede vraag! Gedragsverandering is niet iets wat je zomaar even doet. Vaak gaat er wel een half jaar tot een jaar overheen. Ik geef de organisatie handvatten, maar ben er zelf niet voor langere tijd aanwezig. Soms komt het traject niet goed van de grond en dat is jammer. Maar opgeven: nee.

Je hart volgen: Rowanda deed het

Ik volg mijn hart in ondernemerschap

Sinds 2 juni heb ik een switch gemaakt van mede-eigenaar van een bedrijf in talentontwikkeling naar het opzetten van mijn eigen business. Zij wilden een andere kant op en daar stond ik in eerste instantie helemaal achter. Maar toen begon ik na te denken: ‘Kan ik dan nog doen wat ik het leukst vind om te doen? Past het nog bij me?’ Toen besloot ik dat ik voor mezelf wilde beginnen.”

Boordevol plannen en ideeën

Deborah: “En wat ga je dan in je nieuwe bedrijf anders doen?” Rowanda legt uit: “Ik wil graag persoonlijke en teamcoaching blijven geven, maar ook workshops houden en een academy opbouwen. Ik ben nu met een businesscoach aan het brainstormen hoe ik dat precies ga vormgeven, want ik heb altijd heel veel ideeën en plannen. Ik zou bijvoorbeeld ook nog weleens een boek willen schrijven. Mijn businesscoach helpt me structuur hierin aan te brengen.”

“Wat grappig, de coach heeft zelf ook een coach”, lacht Deborah. Rowanda: “We hebben allemaal bepaalde talenten. Een stip op de horizon zetten en de stappen daarnaartoe bepalen vind ik lastig. Dus vraag ik daar hulp bij en dat adviseer ik mijn klanten ook altijd als ze ergens niet helemaal uitkomen. Dan gaat zo’n proces een stuk sneller.”

“Ik voel aan mijn lijf of het goed zit.”

Deborah: “Vond je het spannend, deze switch?”
“Als ik eenmaal een besluit heb genomen, voel ik dat het goed is. Hoe beter je in verbinding staat met jezelf, je visie en je kernwaarden, hoe makkelijker zo’n beslissing wordt. Tuurlijk is het wennen. Mijn hele ziel en zaligheid van de afgelopen jaren zat in dat bedrijf”, legt Rowanda uit. Deborah: “Maar je krijgt er wel nieuwe energie van. Tenminste, dat heb ik ervaren toen ik onlangs zelf een switch maakte van de beautybranche naar contentmarketing. Is dat voor jou ook zo?”

“Zeker”, zegt Rowanda. “Ik krijg vaak de vraag hoe ik dat heb gedaan, zo’n belangrijke beslissing nemen. Maar ik voel het aan mijn lijf en mijn energieniveau als ik niet meer in lijn ben met wat ik graag wil doen. Ik volg mijn hart én mijn lichaam in het ondernemerschap. Hoe zit dat bij jou?” 

Deborah: “Knap dat je dat zo kan voelen. Ik heb dat helemaal niet. Pas als het te laat is merk ik dat ik allang had moeten stoppen, haha!” Rowanda: “Als je even stilstaat weet je het eigenlijk wel. Dan komen er vaak antwoorden.” Deborah lacht: “Dat is mijn grootste probleem, denk ik. Stilstaan kan ik niet goed. Achteraf denk ik dan: ‘Shit, ik had beter naar mezelf moeten luisteren.’ Dat is dus geen talent van mij!”

“Veranderingen en voelen kosten vaak veel energie.” – Rowanda

De rollercoaster van het ondernemerschap

Ik vraag Rowanda wat zij het allerleukst vindt aan het ondernemen. “Wat ik fijn vind, is dat ik invloed heb op de manier waarop ik mijn werk kan doen. Voor mij zit het niet zozeer in vrijheid, maar vooral in het ontdekken en experimenteren. En de rollercoaster. Ik hou daarvan!” 

Deborah: “En de tegenslagen? Heb je die weleens gehad?” “Jazeker”, zegt Rowanda. “Pas geleden nog tijdens een project trapte ik in de valkuil dat je een rol gaat invullen volgens de verwachtingen van anderen. Dat ging zo geleidelijk en onbewust dat ik het zelf niet merkte, tot ik fysieke klachten kreeg. Moe, frustratie… Het plezier was weg. Ik ging op vakantie en pas toen drong het tot me door dat ik niet goed bezig was geweest. Een goed leermoment!”

Deborah: “Kun jij business en privé goed scheiden?” Rowanda denkt even na. “Mijn bedrijf gaat natuurlijk over persoonlijke ontwikkeling. Zakelijke groei kan niet zonder persoonlijke groei. Ondernemerschap is voor mij ook heel persoonlijk.” Deborah: “Maar hoe zit het dan met je energiebalans? Ben jij iemand die 24/7 met haar bedrijf bezig is?” “In mijn hoofd sowieso”, lacht ze. “In de afgelopen jaren heb ik wel geleerd om het beter los te kunnen laten en bijvoorbeeld een weekend niks te doen. Maar wat is balans? Voor mij voelt het goed. Ook als ik een keer in het weekend wat werk doe. Ik vind het gewoon heel leuk om te doen!”

Omgaan met de werk/privé balans

“Wat ik nog wel graag zou willen leren is om langere tijd rust te nemen. Als ik dat zie bij anderen denk ik: wat heerlijk als je dat kunt doen!” Deborah lacht: “Dat zou ik ook wel willen. Gewoon een paar maanden, of laten we simpel beginnen: twee weken even weg van alles. Maar ik denk eerlijk gezegd niet dat ik dat kan.” Rowanda: “Ondernemen is een deel van mijn persoonlijkheid. Het dus niet werk óf privé. Het is van MIJ. Dus het is er altijd.” Deborah: “Ik snap je. Denk je dat je geboren wordt als ondernemer, of zijn het skills die je kunt ontwikkelen?”

Rowanda is even stil. “Ik denk dat ondernemen iets is dat je in de loop der tijd leert. Maar geboren? Voor mij kwam het ondernemerschap voort uit een bepaalde passie. Ik ben altijd al mega nieuwsgierig geweest naar waarom mensen doen wat ze doen en ben dat gaan ontdekken in het ondernemerschap. Maar als ik een hele toffe werkgever had gevonden met diezelfde missie had ik misschien wel in loondienst gewerkt, geen idee. Aan de andere kant wil ik het zó op mijn eigen manier doen, dat ik niet weet of loondienst wel bij me had gepast. Ik ben gewoon meteen gaan ondernemen na mijn studie.”

Volg je hart in ondernemerschap

Deborah is benieuwd: “Onderneem jij altijd op gevoel? Of werk je met een strakke planning?” Rowanda: “Leuke vraag. Ik dacht altijd dat ik een strakke planning moest hebben. Maar in het moment zelf maak ik soms andere keuzes en vertrouw erop dat die keuzes bijdragen aan het pad dat ik had uitgestippeld. En jij?” Deborah geeft aan dat zij het totaal anders doet. “Ik ben een enorme planner, de grootste die er rondloopt op deze planeet denk ik. Ik ben van de to do-lijstjes, kortetermijn-planningen, langetermijn-planningen… 

Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Ik plan vaak tot op de minuut nauwkeurig al mijn taken van die dag, anders raak ik compleet verdwaald. Die planning heb ik ook echt nodig, anders vergeet ik dingen.” Rowanda: “Ja? Ik ben extreem chaotisch, plannen is voor mij een probleem.” Deborah: “Grappig dat we daarin allebei compleet verschillend zijn. Maar toch allebei succesvol. Dus je hoeft niet per se een bepaalde richting op te denken of op een bepaalde manier te zijn om succes te hebben.”

Rowanda’s missie? Impact maken!

Rowanda: ”Klopt. Er zijn zoveel verschillende vormen van ondernemerschap. Dus is het zaak om te ontdekken welke vorm het beste bij je past.” Deborah vraagt wat ze nog wil bereiken als ondernemer. Hierop denkt Rowanda lang na, maar geeft dan een fantastisch antwoord. “Impact maken. Het is een beetje idealistisch, maar ik wil mensen bewust maken van hun natuurlijke kwaliteiten en ze leren in volledigheid naar zichzelf te kijken. Dat ze dat vervolgens kunnen gebruiken om keuzes te maken die bij ze passen.

En ook compassie voor anderen. Ik denk dat de wereld daar een stukje mooier van wordt. Wie ben je, ben je blij met jezelf en wat kun je aan waarde toevoegen? Die impact maken, dát is wat ik wil doen.”

Meer weten over Rowanda?

Rowanda Blijenberg
website | instagram


Volg jij al je hart in het ondernemerschap?

Laat je inspireren door deze vrouwelijke ondernemers!

Geef een reactie

%d