Work

Dit zijn jullie allerbeste tips voor startende ondernemers

Voor de rubriek 'Talk' sprak ik heel wat succesvolle ondernemers. Wat zijn hun allerbeste tips als je net een bedrijf bent gestart?

Voor LIB heb ik al heel wat business babes mogen interviewen. Ik vroeg hen naar de ‘why’ van hun bedrijf, de grootste fouten die ze hebben gemaakt en naar hun beste advies voor degenen die ook een eigen bedrijf willen starten. In dit artikel lees je hun allerbeste tips voor jonge, startende ondernemers!

Jonge, startende ondernemers: bescherm jezelf!

Ellen geeft dit advies: “Bescherm jezelf tegen een overvloed aan informatie. Zeker als je actief bent op Instagram en Facebook word je echt overspoeld met advertenties voor gratis e-books, checklists, webinars etc. En ook al voelt het op dat moment alsof alles super relevant is voor jou (FOMO alert), doe het niet! Je krijgt veel teveel informatie en iedereen zegt weer net iets anders, waardoor je uiteindelijk juist veel meer onrust gaat voelen. Wil je hulp? Investeer dan in één programma, één coach of één training en niet in tien verschillende. Sla al die advertenties over en doe het rustig aan. Want er komt zoveel op je af als startende ondernemer! Zorg dus dat je rust in je hoofd houdt. Dat gaat je écht helpen om stappen te maken.”

Intuïtie en mindset

Girlboss Vivienne: “Het is belangrijk om naar je intuïtie te luisteren. Soms is het beter om bepaalde samenwerkingen en deals af te slaan, omdat dit niet de kant is waar je heen wil met je bedrijf.”

Kirsten noemt dit als musthave eigenschap voor jonge, startende ondernemers: “Ik heb ontzettend veel boeken gelezen over mindset en persoonlijke ontwikkeling. Je zult versteld staan hoe krachtig je denkwijze is voor de successen die je behaalt. Of de successen die je dus niet behaalt, omdat je mindset niet klopt. Ik krijg regelmatig uit mijn omgeving te horen: hoe doe je dat toch? Al die dingen combineren? Geloof mij: ik heb ook mijn uitdagingen (combineren van mijn eigen bedrijf en het moederschap) en ken ook grote onzekerheden (ben ik goed genoeg, wat zal een ander hiervan denken etc.), maar ik laat ze mij niet verlammen.

Door bewuste oefeningen denk ik zoveel mogelijk positief en zoek ik actief naar oplossingen. Ik geloof er sterk in dat als ik het grotere plaatje voor ogen hou, de dingen vanzelf op hun plek vallen. Soms doodeng, maar tot nu toe werkt het altijd!”

Musthave eigenschappen: doorzettingsvermogen en creativiteit

Marieke noemt dit als beste tip: “Doorzettingsvermogen en creativiteit is de allerbelangrijkste eigenschap voor een ondernemer. Er heerst een beeld dat je als ondernemer gelijk bakken omzet haalt en dat ondernemen easy is. Uiteindelijk kan dat zo zijn, maar je moet ook durven investeren en blijven doorzetten.”

En dit is het ultieme advies van Marielle: “Je moet het gewoon gaan doen! En ja, dan zul je af en toe tegen dingen aan gaan lopen, maar je zult zien dat er voor alles waar je tegenaan loopt hulp te krijgen is. Dus pak die hulp aan en ga je dromen achterna!”


Meer tips voor jonge, startende ondernemers?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d