Life

Hoe deel je je tijd efficiënt in als ondernemer?

De dagen zijn gewoon te kort! Een artikel over structuur in je agenda, me-time en nee leren zeggen.

Deel jij je tijd efficiënt in als ondernemer? Of leef je in chaos en weet je soms niet meer waar je moet beginnen? De taken op je to do lijst lijken maar niet minder te worden, je verzuipt in de paperassen en je loopt achter op je administratie…. Vrije tijd, hoe dan? Herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou!

Te weinig uren in een dag

Soms zou je willen dat er dubbel zoveel uren in een dag zitten. Altijd druk, altijd haast en nooit het gevoel dat het ‘af’ is. Dat hoort natuurlijk wel een beetje bij het ondernemerschap. Jij bent verantwoordelijk voor álles, ook de taken die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Facturen maken bijvoorbeeld, een nieuwe marketingcampagne bedenken om je naamsbekendheid te vergroten of simpelweg je kantoor opruimen. Als je je tijd niet efficiënt indeelt kan het voelen of je langzaam verzuipt. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om rust in je hoofd te krijgen!

Structuur in je agenda

Structuur in je agenda: daar begint het mee. Als je steeds maar achter de feiten aan blijft lopen, heb je dan nog wel genoeg tijd om op te laden? Eventjes me-time? Tijd om leuke dingen te doen? Of schiet dit er steeds vaker bij in? Dan deel je je tijd als ondernemer waarschijnlijk niet efficiënt genoeg in.

De belangrijkste les die ik als ondernemer heb geleerd is om me-time als prioriteit in te plannen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar de tijd die je níet besteedt aan je onderneming levert vaak juist het meest op. Als je namelijk steeds maar doorgaat en doorgaat en amper ontspant, blijft er weinig tijd over om eens na te denken of je nog wel op het juiste spoor zit. Of er iets aan je dienstverlening verbeterd kan worden bijvoorbeeld. Inspiratie heeft de vervelende eigenschap langs te komen wanneer je rust neemt.

Daarom krijg je de beste ideeën als je aan het strand ligt, wanneer je de natuur in gaat of als je in bad ligt. Je bewuste brein wordt even op pauze gezet en dat helpt om nieuwe inspiratie te laten opborrelen. En dat is hard nodig om je bedrijf op de lange termijn gezond te houden. Werk niet alleen ín je bedrijf, maar ook áan je bedrijf. Een cliché, maar 100% waar.

Je tijd efficiënt indelen

Goed. Hoe doe je dat dan, je tijd efficiënt indelen als ondernemer? In een week heb je 168 uur te verdelen over je bedrijf, slaap, eten, huishouden, je relatie of gezin en je me-time. Laten we beginnen met dat laatste. Iedere dag plan je minimaal 1 uur helemaal voor jezelf in. Ja, ook als je een relatie of kinderen hebt. Wanneer je niet lekker in je vel zit ben je ook geen leuke partner of moeder. Dus. 

Ben je net zoals ik en heb je meer tijd nodig om op te laden? Dan plan je meer uren voor jezelf in, simpel!

Je me-time als prioriteit

Laten we zeggen dat je 10 uur per week me-time inplant. Die uren ga je gebruiken om je batterij op te laden. Of je nou een extra dutje gaat doen, kiest voor een wellness uurtje, je nagels laat lakken of gaat mediteren: dit is jouw eigen tijd die je nodig hebt, die je hebt verdiend en die je never nooit skipt!

Er blijft dan nog 168 uur – 10 uur = 158 uur per week over. Nu ga je je slaap, eetmomenten en verplichtingen indelen. Ik ga hierbij uit van 12 uur per dag (8 uur slaap, 2 uur eetmomenten en 2 uur verplichtingen zoals huishouden, de hond uitlaten enz. Pas het aantal uren gerust aan als dit voor jou te weinig is). Nu heb je nog 158 uur – 84 uur = 74 uur per week over.

Je wil natuurlijk wat leuks gaan doen en misschien ook wel sporten. In het weekend even de stad in voor een borrel met vriendinnen, op bezoek bij je ouders, Netflixen met een bak chips en een rondje hardlopen. Heel belangrijk dat je hier voldoende tijd voor maakt. Ik reken hiervoor 3 uur per dag en voor een weekenddag 5 uur. Maar nogmaals, is dit naar jouw smaak te weinig, tel er dan wat uren bij op. 74 uur – 25 uur = 49 uur per week over.

Je tijd indelen als ondernemer

Nu pas ga je je werkuren verdelen. Jij beslist als ondernemer welk schema je aanhoudt: dagelijks een beetje werken of lekker een dagje vrij? Ga je uit van een 40 urige werkweek, dan heb je dus nog steeds 9 uur per week over. Voor onverwachte dingen, in huis rommelen, uitslapen, ideeën opdoen voor je bedrijf of toch maar eens je zolder opruimen. Zie je dat je eigenlijk meer dan genoeg tijd in een week hebt? Maar waarom voelt het soms dan niet zo?

De derde shift: leer nee zeggen!

Dat komt omdat wij vrouwen vaak de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken naar ons toetrekken. Even die vriendin een kaartje sturen, zorgen dat je kind gezond eet, het huis spic en span op orde is en een bezoekje aan je tante die in een verpleeghuis zit. Naast ons werk nemen de meeste vrouwen dus ook nog eens alle regeltaken van het gezin voor hun rekening. Stop daar eens mee en leg de verantwoordelijkheid waar het thuishoort. Leg de lat eens wat lager. Een keer niet stofzuigen is geen ramp, er gaat niemand dood als je kind geen matchende kleding aan heeft en je hoeft niet altijd ja te zeggen als iemand je iets vraagt. Leer nee zeggen! 

Koop je rust als je te weinig tijd hebt

Me-time wordt voortaan jouw eerste prioriteit. Eerst goed voor jezelf zorgen en dan pas voor iemand anders. Dat komt jouw bedrijf ook ten goede! Meer tijd voor inspiratie, nieuwe ideeën en nieuwe verbeteringen geeft je een boost om het allerbeste uit jezelf te halen. En heb je dan nog steeds te weinig tijd in een dag? Ga taken uitbesteden. Aan je partner, aan een schoonmaakster of een virtual assistant. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er iemand voor inschakelen. Koop in dat geval je rust. Voordat je batterijtje straks helemaal leeg is.


Meer lezen?

Vond je dit artikel over efficiënt je tijd indelen als ondernemer handig, dan hebben we nog een paar interessante artikelen voor je die je echt even moet lezen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: