Work

10 tips om te beslissen of je een eigen bedrijf gaat beginnen

Een eigen bedrijf beginnen, is dat iets voor jou? LIB helpt je beslissen.

Droom jij van het hebben van een eigen bedrijf? Ultieme vrijheid, je eigen dag indelen en zelf bepalen wat je doet? Maar toch zijn er die twijfels. Kan ik het wel? LIB geeft je 10 tips om te beslissen of het verstandig is om een bedrijf te beginnen. Ben jij klaar voor het ondernemerschap?

1
Dream BIG

Heb jij een grote fantasie? En zie je het al helemaal voor je, jij als business babe? Visualisatie is heel belangrijk. Maak bijvoorbeeld een mindmap, waar je al je ideeën in verschillende ‘wolkjes’ opschrijft. Hoe ziet jouw dag als ondernemer eruit? Wie is je doelgroep? Wat wordt je verdienmodel? Schrijf vooral in keywords. Het in detail uitwerken van je ‘wolkjes’ doe je daarna. Wees zo specifiek mogelijk en probeer ieder detail van je nieuwe bedrijf voor je te zien.

2
Go get ’em

Ben je een doorzetter, ook als het even tegenzit? Hou rekening met een lange opstarttijd om een onderneming te beginnen en het geld te zien binnenrollen. De meeste ondernemers maken de eerste jaren niet direct winst of kunnen nog niet van hun bedrijf leven. Hoe ga je die periode overbruggen?

3
Schop onder je kont

Als ondernemer ben je nooit klaar. Er liggen altijd mailtjes, facturen en nieuwe ideeën te wachten. Ga er maar vanuit dat je meer uren werkt dan in loondienst, zeker in het begin. Hallo, vrijheid?? Het is niet realistisch om te verwachten dat je zomaar vrij kunt nemen wanneer het jou uitkomt, als je nog in de opbouwfase zit. Sterker nog; vakanties, dat driedaagse festival en iedere vrijdagmiddag borrelen met vriendinnen zit er wellicht een tijdje niet in. Kun je hiermee dealen?

4
No panic

Schiet jij in de stress bij onverwachte kosten? En ga je hyperventileren bij het idee dat er misschien een maand niet genoeg geld binnenkomt? Dit zijn allemaal zaken waar iedere ondernemer mee te maken krijgt. Denk dan nog eens na of het ondernemerschap bij jou en je persoonlijke situatie past.

5
Liever lui dan moe

Ben je gehecht aan je chill time en heeft je bank een mooie afdruk van je billen? Als ondernemer ben je altijd bezig, al is het maar in je hoofd, om oplossingen te verzinnen en nieuwe klanten binnen te halen. Dus kom van die bank af!

6
Balance schmalance

Bedenk je vantevoren goed dat je je tijd zo efficiënt mogelijk moet inrichten, zodat je ook tijd voor broodnodige ontspanning hebt. Op welke manier ga je ervoor zorgen dat je niet helemaal gek wordt van alles wat er bij je bedrijf komt kijken? Denk bijvoorbeeld eens aan time management, het automatiseren van je workflow en goed agendabeheer.

7
Say my name

Heb je een groot netwerk die je kan helpen om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij het publiek? Reclame maken is duur, mond-tot-mond is gratis en werkt nog altijd het beste. Laat iedereen weten dat je voor jezelf gaat beginnen en vertel er met passie over. Wie weet mag je op ze ‘oefenen’ en worden zij je eerste echte klanten.

8
Help me please

Omring jezelf met goede adviseurs, zoals een boekhouder en een bedrijfscoach. Alles zelf doen is gratis, maar kost je vaak uiteindelijk juist meer geld. Goede adviseurs helpen je het beste uit jezelf en je business te halen. Bovendien hou je zo tijd over voor hetgeen dat jij het beste kunt: werken in én aan je bedrijf. Op internet zijn tal van gratis websites en groepen te vinden waar je ook mede-ondernemers om hulp kunt vragen als je het even niet meer weet.

9
Who needs you anyway?

Weet je zeker dat er behoefte in de markt is aan jouw nieuwe onderneming? Waarin ben jij uniek, en beter dan je concurrenten? En wie zijn die concurrenten eigenlijk? Wat wil jouw klant? Hele belangrijke vragen die je jezelf moét stellen voordat je begint.

10
Eigen bedrijf beginnen

Waarom wil je ondernemer worden? Is je beeld wel realistisch? Vrije tijd, je dagen zelf indelen en financieel onbezorgd zijn is niet voor elke ondernemer weggelegd. Praat eens met andere ondernemers in je omgeving, waar zijn zij tegenaan gelopen bij het starten van hun bedrijf? Denk je met je business status te krijgen, geld als water of ultieme vrijheid: Think again. Dat is slechts voor enkele ondernemers haalbaar. Zorg dat je een plan B hebt als het misgaat of start langzaam met je bedrijf naast je normale baan. Vermijd risico’s waar je kan, tenzij je er 100% van overtuigd bent dat je het risico kunt dragen. En, ben je eruit of het verstandig is om een eigen bedrijf te beginnen met deze 10 tips?

Geef een reactie

%d