Thuiswerken vraagt om een andere samenwerking en leiderschap. Vanwege de digitalisering, globalisering, meer aandacht voor de werk/privé balans, lange files en klimaatverandering is er steeds meer behoefte aan ‘hybride werken’: een combinatie van werken op kantoor in combinatie met op locatie of thuis je werk doen. In dit artikel lees je hoe je als organisatie of manager het beste kunt omgaan met deze andere manier van werken.
Thuiswerken neemt toe
Met hybride werken kun je kiezen hoeveel tijd je op kantoor doorbrengt versus thuis of ergens anders inloggen. Hoeveel tijd je je werk op afstand kunt doen hangt af van de organisatie waar je voor werkt, of je collega’s of klanten in een andere tijdzone hebt en hun persoonlijke voorkeuren. Vanwege het coronavirus is het thuiswerken in een stroomversnelling gekomen. Dat vraagt om een verandering in de samenwerking en het leiderschap van een organisatie.
Een andere manier van samenwerking en leiderschap
De laatste paar maanden hebben steeds meer mensen geleerd om op afstand te werken en hebben ze een fijne thuiswerkplek voor zichzelf gemaakt. Maar wat nog niet helemaal soepel gaat is het samenwerken en de manier waarop een organisatie leiding geeft in deze nieuwe situatie. In tijden van een crisis is het belangrijk dat een organisatie haar medewerkers steunt en begeleidt, maar hoe doe je dat als niemand op kantoor aanwezig is? We weten dat leiderschap door middel van de controle te willen hebben niet werkt. Met het thuiswerken moet je je medewerkers vertrouwen dat ze het werk op de juiste manier uitvoeren. Je kunt dus niet op dezelfde manier leidinggeven zoals je het gewend bent. Er is een verandering nodig. Maar hoe?
Evalueer het thuiswerken
Onderzoek wijst uit dat thuiswerkers het volgende nodig hebben:
- Een connectie met collega’s, hun leidinggevende en de organisatie
- Emotionele steun
- Praktische en technische support, oftewel de juiste tools om het werk te kunnen doen
Heb jij als leidinggevende of werkgever al eens gevraagd hoe je medewerkers het thuiswerken ervaren? Nu we al enkele maanden op afstand werken is dit de perfecte tijd om te gaan evalueren: wat werkt wel en wat werkt niet?
Ook is het belangrijk om je medewerkers te vragen op welke manier zij denken dat ze het meest productief kunnen zijn. Is het bijvoorbeeld echt nog nodig om iedere dag op een vast tijdstip te vergaderen? Of hebben je medewerkers meer behoefte aan een wekelijkse takenlijst, waarbij ze zelf kunnen kiezen hoe ze hun werkdag indelen? Als manager is het belangrijk dat je teamleden zich gehoord voelen in hun persoonlijke behoeftes. Tenslotte komt dat de productiviteit ook ten goede!
De juiste tools
Niks werkt demotivatie meer in de hand dan het niet beschikken over de juiste werktools. Denk hierbij aan een internetverbinding die steeds wegvalt, moeilijk kunnen inloggen op de systemen en een bureaustoel die niet verstelbaar is. Als je inventariseert wat jouw medewerkers nodig hebben om op een comfortabele manier hun werk te kunnen doen scheelt dat in de efficiency, de productiviteit en het werkplezier.
Een gezamenlijk doel
Als iedereen vanuit huis werkt is het des te belangrijker dat de voorwaarden en het gezamenlijk doel bij iedereen bekend is. Hoe wordt het werk verdeeld? En op welke manier kan ieder teamlid bijdragen aan het resultaat? Communiceer duidelijk wat je van je team verwacht en doe dit niet op de ouderwetse manier met lijstjes en memo’s. Betrek de collega’s er op een persoonlijke manier bij door de voorwaarden en de doelen van de organisatie in verhaalvorm te communiceren. Dat blijft beter hangen.
Breng mensen samen
Om medewerkers betrokken te houden bij de organisatie en het team is het belangrijk om regelmatig online bijeenkomsten te organiseren. Door mensen samen te laten overleggen tegen welke zaken ze aanlopen creëer je een groepsgevoel. Grote online events zorgen voor meer feeling en samenwerking op de digitale werkvloer. Wat vroeger belangrijk was om bij een bepaalde organisatie te willen werken (bij welk bedrijf krijg ik het grootste kantoor en de mooiste leaseauto?) wordt vervangen door: welk bedrijf biedt de beste thuiswerkmogelijkheden en welke werkgever maakt het op afstand werken leuk? Denk bijvoorbeeld eens aan het thuisbezorgen van lunchpakketjes. Een mooie manier om je mensen meer werkplezier én feeling met de organisatie te bieden!
Overleg regelmatig
Uit onderzoek blijkt dat 20% van de thuiswerkers geen idee heeft wat hun werkgever van ze verwacht. Ze krijgen te weinig feedback en begeleiding van hun manager. Waar je elkaar voorheen steeds tegenkwam bij het koffieapparaat en dan een informeel praatje kon maken, zijn je medewerkers nu afhankelijk van de manier waarop het management hun verwachtingen communiceert. Bovendien kan een mailtje of memo heel anders overkomen dan een face to face gesprek. Het is dus belangrijk dat je als manager regelmatig in gesprek gaat met je medewerkers. Merk je dat iemand moeite heeft met het thuiswerken? Geef ze een buddy! Een collega die goed presteert kan de andere medewerker motiveren en sturing geven op een laagdrempelige manier.
Luister naar je medewerkers
Thuiswerkers ervaren meer eenzaamheid en missen de sociale interacties met hun collega’s. Ook zijn de thuisomstandigheden vaak niet optimaal; denk aan kleine kinderen thuis, geen ruimte om een thuiswerkplek te creëren, geluidsoverlast en dergelijke. Het is lastig om deze zaken voor je medewerkers op te lossen, maar wat je wel kunt doen is naar ze luisteren. Organiseer een brainstormsessie over wat je als organisatie voor je mensen kunt betekenen op het gebied van de werk/privé balans. Probeer dingen uit, evalueer en pas ze aan. Samen met je team kun je leren hoe je het op afstand werken zo fijn en productief mogelijk kunt maken!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Heiske Nonnekes van Tomorrow’s Leadership.