Listen Talk Watch

Tegenslagen in je bedrijf, hoe ga je ermee om?

De LIBBIES experts vertellen hoe zij omgaan met tegenslagen als ondernemer. Deze LIBBIES Talk aflevering is ook te vinden op Spotify en YouTube!

Vandaag in de LIBBIES Talks: tegenslagen in je bedrijf. Aan het woord Merel en Aimée, die je waarschijnlijk nog kent van de vorige aflevering. Wat hebben zij meegemaakt aan tegenslagen en hoe gaan ze ermee om? Je leest het in dit artikel!

Liever luisteren of kijken? Je kunt het hele interview beluisteren op Spotify onder LIBBIES Podcast, of check de opname van ons Zoom-gesprek op YouTube!

LIBBIES Podcast
Klik hierboven om de Talk te beluisteren op Spotify.
LIBBIES YouTube
Klik hierboven om de Talk te bekijken op YouTube.


De LIBBIES experts in deze aflevering

Aimee Smit
Aimée Smit @deontwerpsmit
Brand Designer
Merel Lamboo
Merel Lamboo @merellamboo
Cheerleader voor Carrièremakers

Hoe ga je om met tegenslagen in je bedrijf?

Aimée: “In het creatieve vak, zeker als designer, komt het weleens voor dat je iets maakt voor een klant en dat hij of zij het helemaal niets vindt. Ik probeer tegenslagen te voorkomen door bijvoorbeeld met drie verschillende concepten te komen waaruit een klant vervolgens kan kiezen. Maar ik heb weleens gehad dat er voor een klant echt helemaal niets tussenzat. Dat was aan het begin van mijn ondernemerschap en ik merkte dat het in mijn lijf echt iets losmaakte. Ik werd er kwaad en gefrustreerd van. Toen moest ik tegen mezelf zeggen: even rustig ademen, haha.”

Merel: “Mijn grootste tegenslag? Ik heb heus wel eens een klant die niet betaalt. Misschien is dat het. Of wacht, dat ik een product lanceerde wat niemand kocht.”
Deborah: “Dat is echt kut.”
Merel: “Ja. Het was een product waar iedereen vet enthousiast over was, maar het verkocht voor geen meter.”
Deborah: “Weet je ook waarom het misging?”
Merel: “Ik denk dat het te maken had met dat ik vooraf niet voldoende onderzoek had gedaan. Ook was het een sidestep ten opzichte van mijn andere dienstverlening en ben ik er misschien niet 100% voor gegaan.” Deborah: “Ik heb dat ook gehad. Dat je voor de lancering allemaal toffe reacties krijgt en je denkt: jaaa, dit wordt een knaller. Maar daarna blijft het gewoon helemaal stil.”

Schamen voor je failures

Merel: “Ik heb laatst de stekker uit dat project getrokken en toen kreeg ik van heel veel mensen te horen: wat jammer, het was zo’n goed idee! Dan denk ik: ja, koop dan! Haha.”
Deborah: “Heb je net als ik dan ook een soort gevoel van schaamte als iets niet is gelukt? En dan vooral op social media, waar iedereen ontzettend succesvol lijkt. Zo van: bij mij lukt het weer niet. Dat gevoel?”

Merel: “Schaamte niet per se. Ik wilde dat product heel graag maken en ik ben er iets te enthousiast in doorgeslagen. Maar toch heb ik wel het gevoel dat ik geslaagd ben in mijn plan. Ik wilde een tof cadeau maken voor ondernemers die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dat is gelukt. Alleen jammer dat ik nu nog een dikke voorraad thuis heb liggen haha. Tuurlijk baal ik ervan dat het niet zo’n succes is geworden, maar ik schaam me er niet voor. Ik vind het juist tof dat ik het heb geprobeerd.”

Aimée: “Social media is natuurlijk ook de allerslechtste plek als referentiekader voor succes. Als je tegenslagen hebt in je bedrijf of privé moet je denk ik social media even zover mogelijk links laten liggen. Want daar vind je natuurlijk ‘de ideale wereld’ waar iedereen succesvol is en tegenslagen niet bestaan.”

Merel: “Eens, maar ik vind er wel iets voor te zeggen om tegenslagen juist wél te delen. Die ‘ideale wereld’ op Instagram is niet realistisch. Soms floppen dingen gewoon. Kijk, volgende keer zal ik heus beter nadenken voordat ik zoveel geld in een nieuw idee investeer, maar aan de andere kant: ik heb het wel aangedurfd. Ik probeer juist mensen te inspireren daarmee. Voor hetzelfde geld was het wél een mega succes geworden. Je weet het niet, tot je het probeert.”

Tegenslagen in je bedrijf: “Het voelt als een persoonlijke afwijzing.”

Aimée: “Je moet tegenslagen niet zien als een persoonlijke aanval. Ik deed dat in het begin wel: je hebt het wel over mij en mijn bedrijf! Het duurde even voordat ik die knop kon omzetten. Want ik maak het mezelf natuurlijk echt moeilijk wanneer iedere kritiek of feedback die ik krijg, mij zo ontzettend raakt. Ik kan er inmiddels relaxter mee omgaan, gelukkig. Niet dat ik het nu fijn vind om kritiek te krijgen hoor,” lacht ze, “maar ik kan er beter mee dealen.”

Merel: “Herkenbaar!”
Deborah: “Wanneer je zo ontzettend veel tijd erin gestoken hebt en de klant vind het helemaal niets, dan voelt dat als een persoonlijke afwijzing. Je hebt je hele ziel en zaligheid erin gestopt, een stukje van jezelf. En om dan die kritiek te krijgen, terwijl je zo je best hebt gedaan, is best moeilijk.”
Merel: “Ondernemen en persoonlijke ontwikkeling liggen zó dicht bij elkaar. Je wordt enorm geconfronteerd met jezelf als je een eigen bedrijf begint.”

Aimée: “Kritiek voelt alsof je niet goed genoeg bent. Dat streven naar perfectie en die lat hoogleggen, wat ik zelf best wel heb, zit je vaak ook in de weg. Je creëert er eigenlijk tegenslagen mee, wanneer je nooit tevreden kunt zijn over je werk. Soms is goed, gewoon goed genoeg.”
Merel: “Een klant interesseert het niet hoeveel tijd je in je product hebt gestopt. Het eindresultaat telt! Dat moet matchen met zijn of haar wensen. Dan kun je nog zo fucking hard je best hebben gedaan, maar daar kijkt die klant niet naar.” 

“Het mag best even pijn doen.”

Merel: “Begrijp me goed, ik zit ook niet te wachten op tegenslagen, maar het maakt je wel sterker.”
Aimée: “Ja, ben ik met je eens. Wanneer je die frustratie omhoog voelt komen kun je daar heel veel van leren. Het lijkt nu alsof ik tegenslagen aan het ophemelen ben haha, maar eigenlijk zijn ze natuurlijk vet irritant!”

Merel: “Daarop inhakend, met wat je zei over het ophemelen van tegenslagen. Het mág best even pijn doen. Dat hoort erbij. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Omdat je veel kunt leren van tegenslagen gaan we er vaak aan voorbij dat er óók plaats mag zijn voor een rotgevoel. Het is gewoon kut, die pijn mag je voelen.”
Aimée: “Inderdaad! Je hebt er van die dagen bij dat je denkt: waarom wilde ik ook alweer ondernemer worden? Maar er staan gelukkig ook heel veel leuke dagen tegenover.”

Dealen met financiële tegenslagen

Merel: “En financiële tegenslagen in je bedrijf? Hebben jullie die weleens gehad?”

Aimée lacht: “Als ik een offerte uitbreng, dan heb ik die omzet meestal in gedachten al uitgegeven. Een nieuwe telefoon of een nieuwe jas. En als die opdracht dan niet doorgaat is het wel even slikken, haha. Maar even serieus: ik communiceer duidelijk met mijn klanten wat ze van onze samenwerking kunnen verwachten én ik hou de betalingen goed in de gaten. Er gaat meteen een herinnering uit als de factuur niet op tijd voldaan wordt. Die betalingstermijn staat er niet voor niets op!”

Merel: “Soms zitten er klanten tussen waarmee je zo’n ontzettend goede klik hebt, en als het dan op betalen aankomt blijkt dat ze wat dat betreft gewoon niet betrouwbaar zijn. Eén van mijn eerste opdrachtgevers zei na het afronden van het project dat ie gewoon niet ging betalen, ondanks de handtekening en goedkeuring van de offerte. Daar heb ik toen een incassobureau op moeten zetten. Ik heb daar veel van geleerd. Dat ik dus niet bang ben om drastische stappen te zetten als ik in mijn recht sta. Gewoon betalen, pannenkoek!”


Meer Talks?

Heb je de vorige twee afleveringen van de LIBBIES Talks al gezien? Lees de gesprekken hieronder, of bekijk ze op LIBBIES YouTube!

Geef een reactie

%d