Listen Talk Watch

Motivatie in je bedrijf: “Zonder zin lukt het ook.”

Lees, luister en bekijk de tips van de LIBBIES experts over gemotiveerd blijven als ondernemer.

In deze aflevering van de LIBBIES Talks spreek ik met ondernemers Merel en Sandra over motivatie in hun bedrijf. Of zoals Merel het mooi verwoordde: “Zonder zin lukt het ook.” Lees, luister en bekijk hun beste tips op het gebied van baaldagen, nieuwe inspiratie opdoen en jezelf gemotiveerd houden.

Liever luisteren of kijken? Je kunt het hele interview beluisteren op Spotify onder LIBBIES Podcast, of check de opname van ons Zoom-gesprek op YouTube!

Meet the experts!

Merel Lamboo
Merel Lamboo
@merellamboo
Cheerleader voor Carrièremakers
Sandra Manders
Sandra Manders
@sandra_manders
Starterscoach voor vrouwen

Hoe behoud jij de motivatie in jouw bedrijf?

Sandra: ”Sinds ik 2 jaar geleden als ondernemer ben gestart heb ik niet zoveel moeite meer om de motivatie voor het werk te vinden. Ik spring iedere dag blij mijn bed uit! Maar soms als het even tegenzit helpt het me om te bedenken waarom ik het eigenlijk allemaal doe. Die ‘why’ waar het vaak over gaat. Dan kom ik snel weer in de actiestand.”

Baaldagen!

Deborah: “Heb je dan nooit eens een baaldag?”
Sandra: ”Dat kan ik op één hand tellen in twee jaar ondernemerschap. In loondienst had ik iedere dag wel een baaldag, dan moest ik mezelf echt pushen om aan het werk te gaan. Daar heb ik als ondernemer helemaal geen last van. Wat ik wel lastig vind, is steeds weer uit mijn comfortzone gaan. Maar als ik dan denk aan wat ik wil bereiken in mijn bedrijf en met mijn klanten, dan lukt het me wel.”

Deborah: “Ja, uit je comfortzone is where the magic happens, zeggen ze vaak. Daar draait ondernemen natuurlijk ook om. Continu dingen doen die je eigenlijk heel spannend vindt. En jij Merel? Heb jij weleens een baaldag?”

Merel lacht: ”Ja! Ik ben altijd een beetje jaloers en sceptisch als ik mensen hoor die dat niet hebben. Ik heb ze best wel vaak namelijk. Die ‘why’ waar Sandra het over heeft heb ik zelf niet. Ik snap wat ze bedoelt, vind het ook heel mooi en licht frustrerend dat ik dat zelf niet heb, maar zo’n purpose doet voor mij echt helemaal niks.”

Deborah: “En wat doe je dan? Hoe raak jij weer gemotiveerd?”

Merel: “Het eerste dat me te binnen schiet is geld. Ik bedoel: als mensen mij betalen, dan ga ik wel. En het is ook een stuk acceptatie dat je nou eenmaal baaldagen kunt hebben. Soms neem ik dan een dag vrij en ik ben heel blij dat dat als ondernemer dus ook gewoon kan. En soms is het tegen je zin in toch maar gaan werken, en dan komt het meestal vanzelf wel op gang. Ik had gisteren nog zo’n dag dat het echt niet lukte. Ruzie met mezelf. Dan ga ik schrijven, nadenken, wandelen of een beetje mediteren. Daarna komt het wel weer goed. Ik vind werk als belangrijkste onderdeel van je leven gewoon best wel heftig.”

Geen inspiratie, toch gewoon gaan werken?

Deborah: “Ik heb ook best vaak van die dagen zonder motivatie. Maar tegelijkertijd zijn er dan ook weer dagen dat alles mijn pen uit vliegt. Dan rollen er zo tien artikelen uit en denk ik: zo, nu hoef ik weer even tien dagen niks te doen, haha. Bij wijze van spreken dan, hè.”

Merel: “Ja, het creatieve proces is natuurlijk van best veel dingen afhankelijk. Iedere copywriter weet dat wanneer je geen inspiratie hebt, je toch een prima stuk kunt schrijven. Maar vanuit die bevlogenheid schrijven is toch net effe wat anders.”
Sandra: “Ik kan me niet voorstellen dat je als copywriter kunt blijven produceren. Doe je dan bepaalde dingen om steeds maar weer inspiratie te krijgen?”

Deborah: “Zal ik deze vraag beantwoorden? Het helpt mij om bepaalde plekken op te zoeken waarvan ik zeker weet dat ik er nieuwe inspiratie krijg. Of als ik díe serie kijk, of dát boek lees. Ik lees die boeken bijvoorbeeld ook alleen maar wanneer ik zeker weet dat ik de tijd heb om iets met die inspiratie te doen. Dus niet ’s avonds voor het slapen gaan, want dan lig ik te stuiteren in bed. Ik zoek liever in de ochtend die nieuwe inspiratie, zodat ik daarna de hele dag kan produceren. Sandra, jij bent coach. Heb jij weleens te maken met klanten die geen motivatie hebben? En hoe los je dat op?”

Sandra: “Ja, mijn klanten zijn startende ondernemers die daarnaast ook nog in loondienst werken. Waar zij heel vaak tegenaan lopen is dat die baan veel van ze vraagt, terwijl ze ondertussen de transitie proberen te maken naar het ondernemerschap. Er gaat dan teveel energie in zitten; daardoor komt hun bedrijf niet goed van de grond. Ik adviseer dan bijvoorbeeld om toch een andere baan te gaan zoeken, eentje die je met twee vingers in je neus kunt doen, zodat je energie overhoudt om aan je bedrijf te bouwen. En daarnaast adviseer ik om beter voor zichzelf te gaan zorgen en meer me-time te claimen, om zo gemotiveerder te blijven. Is dat voor jullie herkenbaar?”

Merel: “Ik herken het wel van toen ik zelf in die fase zat van loondienst naar een eigen bedrijf. Wanneer je al hebt besloten dat je wil gaan ondernemen, maar nog vastzit aan die baan, dan zuigt dat zoveel energie. Dus het is goed dat mensen zoals jij er voor startende ondernemers zijn.”

Weg met die baan: welkom ondernemerschap!

Deborah: “Zijn jullie beide vanuit loondienst gaan ondernemen?”

Sandra: “Ja, ik werkte fulltime op de Zuidas in Amsterdam, maar op een gegeven moment ging het gewoon niet meer. Ik ben toen een opleiding ernaast gaan doen zodat ik voor mezelf kon gaan beginnen als coach. Dat gaf me veel motivatie, want ik dacht: het ondernemerschap is mijn uitweg!”

Deborah: “Ik ben ook naast een vaste baan gaan ondernemen, inmiddels honderd jaar geleden, haha. Wat mij het meest heeft geholpen, is tegen mijn baan zeggen ‘fuck you’. Ik ben spontaan vertrokken en nooit meer teruggegaan. Toen móest ik wel vol voor het ondernemen gaan, want de vaste lasten liepen gewoon door. Dat geeft zo’n ontzettende drive om een snel een bedrijf op te bouwen! Het vergt natuurlijk wel veel lef en je moet een stapje terug kunnen doen. Ik was op dat moment zo klaar met die baan dat ik echt bereid was om maar in een doos te gaan leven.”

Sandra: “Dat vind ik zó cool. Ik ben tot nu toe maar twee klanten tegengekomen die datzelfde hebben gedaan. Echt vet als vrouwen dat doen, want het is toch een beetje een mannelijke energie, om te denken: fuck you, zoek het maar uit, ik doe het gewoon. Meestal is het in mijn praktijk juist andersom, dat ik aan het coachen ben en echt aan mijn klanten moet trekken om uit hun comfortzone te gaan. Ze verkrampen door die financiële druk op hun schouders. Maar die druk kan je dus ook, net zoals bij jou, het laatste zetje geven dat je nodig hebt.”

Deborah: “Ik ben van nature een risiconemer, met alles in het leven eigenlijk. Gewoon springen en we zien wel.”
Sandra: “Love it! Veel vrouwen hebben dat vertrouwen niet in zichzelf. Ze blijven maar denken aan alles dat mis kan gaan. Ik deed dat zelf ook hoor. In het begin dacht ik dat ik misschien wel onder een brug zou eindigen als ik de overstap zou maken naar een eigen bedrijf, haha. Merel, hoe was dat voor jou?”

Merel: “Ik sta er ook zo in als Deborah. Ik ben ook het type: eerst springen en dan maar kijken wat er gebeurt. En ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik gewoon weer terug achter de kassa kan gaan zitten als het moet. Dat heb ik vroeger namelijk als bijbaantje gedaan en dat vond ik vet leuk!”

Deborah: “Die angst om te falen kan je echt verlammen, en dan doe je dus eigenlijk niks. Door gewoon te springen word je heel creatief. Er móet geld komen en dus ga je van alles verzinnen om het voor elkaar te krijgen. Out-of-the-box denken. Eigenlijk vind ik dat ook een musthave eigenschap voor iedere ondernemer.”

“Zonder zin lukt het ook.”

Merel: “Ja, en dat betekent niet dat je dan nooit onzeker of bang bent dat je de juiste keuze hebt gemaakt, maar die drive weegt op dat moment zwaarder. Ondernemen is keihard werken en je hebt er misschien niet altijd zin in, maar dan moet je maar zin maken. Zonder zin lukt het ook, is toch zo’n uitspraak van Loesje? Iedereen lijkt te denken dat ondernemen alleen maar vrijheid blijheid is, doen waar je zin in hebt en heel veel geld verdienen, maar dat is niet altijd de realiteit.”

Motivatie tips voor jouw bedrijf

Ben je benieuwd naar de beste tips van Merel, Sandra en Deborah om hun motivatie te behouden én te vergroten? Bekijk dan de rest van dit gesprek op LIBBIES YouTube kanaal, of luister de LIBBIES Podcast op Spotify!

LIBBIES YouTube
LIBBIES Podcast

Meer lezen, luisteren of kijken?

Heb je de vorige drie afleveringen van de LIBBIES Talks al gezien? Dóen!

Geef een reactie

%d