Feel

De struggles van het helemaal opnieuw beginnen

Ik ben meerdere keren een compleet andere richting ingeslagen. Hoe ik dat heb gedaan lees je hier.

Ken jij de struggles van het helemaal opnieuw beginnen? Ik wel. Sterker nog, ik heb het meerdere keren gedaan. Soms gedwongen, andere keren was het mijn eigen keuze. Helemaal opnieuw beginnen is eng, want je weet niet waar het heen gaat. Onzekere tijden breken aan en de ene kan daar makkelijker mee dealen dan de ander. Dit artikel beschrijft de struggles die komen kijken bij een nieuwe start én hoe je er het beste mee omgaat.

Never look back

Zoals ik net al zei heb ik behoorlijk wat ervaring met alle schepen achter je verbranden, afscheid nemen van een situatie en ‘never looking back’. Dat heb ik gedaan in relaties, vriendschappen en met name op zakelijk gebied. Over dat laatste wil ik je in dit artikel graag wat meer vertellen.

Als je vaker mijn Stories hebt gelezen weet je al dat ik verschillende bedrijven heb gehad en ze waren allemaal compleet anders. Van een klein zolderkamer-webshopje, tot middelgroot bedrijf in het MKB met een miljoen omzet, tot een zeer goedlopend beautybedrijf. En nu LIB! 4 x totaal anders en 4 x helemaal begonnen met niets. Maar iedere verandering werd voorafgegaan door het maken van een bewuste keuze. De keuze om niet meer vast te willen zitten in een bepaalde situatie. Ook als dat betekent dat je weer helemaal vanaf nul moet gaan beginnen. Goed, hoe heb ik dat dan gedaan?

Waarom ga je dit in godsnaam doen?

Laten we mijn beautybedrijf als voorbeeld nemen. Een zeer goedlopend bedrijf met duizenden klanten in het bestand. Sommige van deze klanten kwamen 1 x per jaar, anderen iedere week. Hoewel het dus een enorm succesvolle business was, had het ook veel nadelen. Kleine marges, dus hard werken. Afhankelijkheid van beschikbaar en goed personeel, dus minder controle. En het belangrijkst (voor mij): weinig vrijheid. Je wil je klanten niet voor schut laten lopen, dus kun je niet zomaar even hun tweewekelijkse bezoekje aan de salon aan de kant schuiven voor een welverdiende en broodnodige vakantie. Het resultaat was dus dat ik al die jaren amper vrij kon nemen. Het altijd maar door moeten gaan brak me op. Ook de lange dagen en het fysiek zware werk waren grote nadelen. Als ik het werk op zich niet zo leuk had gevonden, had ik het nooit 9 jaar volgehouden!

De omzet was meer dan prima. Iedere maand wist ik vooraf al hoeveel afspraken er in de agenda stonden en dus hoeveel inkomsten ik ongeveer kon verwachten. Klanten vinden was geen probleem; ik had altijd wachtlijsten. Dat ik er dan toch mee wilde stoppen voelde als een luxeprobleem. Je gaat een goedlopend bedrijf toch niet zomaar opgeven? En wat ga je daarna doen dan? Wil je echt de struggles van het helemaal opnieuw beginnen opzoeken? Mijn antwoord was: JA!

Dealen met reacties uit je omgeving

Natuurlijk is het spannend om je klanten te vertellen dat je stopt. Veel van hen kwamen al jarenlang meerdere keren per maand voor een afspraak. Ik zag ze vaker dan mijn familie en vrienden! Daardoor bouw je natuurlijk een band met ze op. Mijn beslissing om te stoppen voelde daarom als een break-up. Ik had er natuurlijk lang over nagedacht, maar voor hen kwam het redelijk onverwacht. En de vraag die iedereen stelde was: “En wat ga je nu doen dan?”. Tja, wat moest ik daarop antwoorden?

Ik was inmiddels al begonnen met dit magazine en had veel plannen, maar welke kant het precies op zou gaan wist ik eerlijk gezegd nog niet. En laten we niet vergeten dat er op dat moment totaal nog geen inkomsten uit voortkwamen. 

Ik stopte met een succesvol bedrijf met gegarandeerd goede inkomsten, 5 sterren reviews en een vaste klantenkring, zonder precies te weten wat ik erna wilde gaan doen. 

Jep. Heftig hè. 

200% achter je beslissing staan om opnieuw te beginnen

Ik kreeg heel veel reacties:

  • “Wat knap dat je dat durft!”
  • “Goed dat je kiest voor jezelf!”

Maar ook:

  • “Hoe durf je dit te doen en mij in de steek te laten?” (klant!)
  • “Dit is niet slim!” (omgeving)
  • “Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga ik nu rondkomen dan?” (ikzelf)

Je krijgt het gevoel dat je je moet verantwoorden waarom je kiest voor jezelf. Iedereen vindt er iets van, en niet altijd op een positieve manier. Daar moet je mee dealen. En de enige manier waarop je dat kunt doen is als je zelf 200% achter je beslissing staat. Twijfel je of je de juiste keuze hebt gemaakt? Bereid je dan maar voor op slapeloze nachten, onzekerheid en angst. En wat deed ik? Ik ontruimde mijn bedrijfspand, leverde de sleutel in en keek nooit meer achterom. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing, ondanks dat ik totaal niet wist wat er zou gaan gebeuren met mijn nieuwe bedrijf LIB.

Want weet je, ik kies ervoor om niet te leven in angst. Om te vertrouwen dat alles goed komt. En vooral vertrouwen te hebben in jezelf en je eigen kwaliteiten. I make it happen! Ja, het is hard werken en ik ga moeten afzien. Maar is dat erg? Er komt vast wel eten op tafel en ik heb een dak boven mijn hoofd. Komt goed, just do it! En mislukt het? Dan komt er ongetwijfeld weer wat anders op mijn pad.

De struggles van het helemaal opnieuw beginnen: verander je mindset!

Ik besef dat niet iedereen diezelfde beslissing zou durven nemen. Maar hoe gaaf is het dat je kunt ervaren dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je succes! Dát geeft pas voldoening. Een bedrijf beginnen vanuit inspiratie, er alles aan doen om het succesvol te maken en vervolgens de vruchten ervan te plukken. Voor mij is dat écht ondernemen.

Om jou dezelfde mindset te laten ervaren schrijf ik daarom een boek. Een schop onder je kont en een blik in de spiegel. Zodat ook jij keuzes durft te gaan maken en kiezen voor wat jou gelukkig maakt! Hier lees je alvast een kleine preview: In Your Face! Dat wordt mijn nieuwe boek en ik schrijf het nú.


Meer lezen?

Deze artikelen vind je vast ook leuk!

Geef een reactie

%d