Work

Starten met je eigen podcast? Zo doe je dat!

Je eigen podcast starten is een fluitje van een cent met deze handige tips.

Hoe gaaf is het om je eigen podcast te hebben! Toch kan het overweldigend zijn om eraan te beginnen, zeker als je niet weet waar je moet starten. In dit artikel geef ik je handige tips, een compleet stappenplan en vertel ik hoe ik het doe. Een eigen podcast starten? Geen probleem meer na het lezen van dit artikel!

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je een eigen podcast zou willen. Is het bedoeld als entertainment, om je sales te boosten of te inspireren? Door dit te onderzoeken is het gemakkelijker om een podcast concept te bedenken. Een thema voor je podcast is belangrijk; zo bouw je eenvoudiger een publiek op. Vervolgens bedenk je een leuke naam. Kort maar krachtig werkt het best!

Wat heb je nodig om een eigen podcast te starten?

Er zijn talloze manieren om een podcast op te nemen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Ook gratis zijn er heel veel opties! Met je telefoon en oortjes kun je prima opnames maken. Wil je het wat professioneler aanpakken, dan raad ik je aan om een goede microfoon te kopen. Zelf maak ik gebruik van een RØDE NT-USB microfoon, die ik inplug in mijn laptop. Een fijne, niet al te dure microfoon als je weinig verstand hebt van techniek.

Wanneer ik gasten ontvang in mijn podcast óf wanneer ik ook op beeld kom tijdens video’s, gebruik ik liever een RØDE smartLAV+. Dat is een lavalier microfoon, oftewel zo’n klein dingetje dat je op je trui vastmaakt. Je ziet ze ook vaak op tv. Het voordeel hiervan is dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Tijdens gesprekken met podcast gasten heb ik nog weleens de neiging om enthousiast te bewegen, en de microfoon beweegt dan gewoon mee. Met een ‘vaste’ microfoon moet je echt continu in de microfoon praten. Deze gebruik ik dus alleen maar om solo podcasts of luisterartikelen op te nemen. Beide opties kun je ook met een telefoon gebruiken, al heb je dan wel een verloopje nodig van mini USB/lightning naar USB, of bij de lavalier microfoon van mini USB/lightning naar jack 3,5 mm.

Welke locatie kies je om een podcast op te nemen?

Ik in mijn podcast studio!

Je kunt podcasts letterlijk overal en nergens opnemen. Tijdens een boswandeling, in een slaapkamer of in een echte studio. Wat je ook kiest: zorg in ieder geval voor een rustige achtergrond qua geluid. Ik heb zelf op mijn werkplek een budget studio gecreëerd met stoffen gordijnen en meubels, een vloerkleed en een bontje op tafel. Het geluid klinkt op die manier minder ‘hol’. Hoe gek het ook klinkt, een podcast opnemen in je kledingkast werkt om die reden ook perfect! 

Welke software gebruik je voor een podcast?

Je hebt software nodig om je podcast op te nemen en eventueel te editen, plus een programma om je podcast te publiceren. Ook hier zijn een heleboel gratis opties te vinden. Voor Apple Mac gebruikers is er bijvoorbeeld het gratis programma Garageband. Audacity is ook gratis verkrijgbaar voor Mac en Windows, maar is wel wat ingewikkelder. Ik gebruik zelf beide programma’s; Garageband voor simpele opnames en Audacity voor meer bewerkingsopties, zoals ruis verwijderen of lastigere edits. Een andere optie is Zoom gebruiken. Ook gratis, en makkelijk voor audio en video opnames. Bij de instellingen kies je ervoor om je Zoom call (met jezelf of met anderen) op te slaan op je harde schijf. De bestanden kun je vervolgens bewerken als je dat wil. En converteer je bestand naar mp3, als je dat nog niet had gedaan.

Het is leuk om een intro en outro aan je podcast toe te voegen. Net als bij een echte radioshow creëer je op die manier een herkenbare sound. Even op internet zoeken en je vindt heel veel gratis opties. Of je maakt er zelf één! Let wel op dat je rechtenvrije muziek gebruikt, anders heb je Buma Stemra op je dak. Niet handig.

Oké, nu je opname klaar is, wil je podcast natuurlijk publiceren. Ook hier zijn er vele mogelijkheden. De allermakkelijkste optie? Anchor gebruiken! Dit is een easy programma waar je je podcast uploadt, eventueel nog bewerkt, en meteen publiceert op Spotify en een boel andere kanalen. Helemaal gratis! Zo kun je eenvoudig je eigen podcast starten. Leuk aan Anchor is dat je ook teksten en polls kunt toevoegen voor meer interactie met je publiek. Ook zijn er monetizing opties om geld te verdienen met je podcast.

Originele ideeën om jouw eigen podcast te promoten

Opvallen met je podcast is nog niet zo makkelijk, en je zult merken dat het even duurt om luisteraars aan je te binden. Om dit proces te versnellen kun je je podcast delen of insluiten op je website, social media, nieuwsbrief en in je e-mail handtekening. Ook leuk: mensen uitnodigen in je podcast! Zij kunnen het eindresultaat ook weer delen en je op die manier helpen aan een groeiende following. 

Heb je al eens aan YouTube gedacht om je eigen podcast te starten? YouTube is één van de grootste zoekmachines ter wereld en biedt heel veel kansen. Je kunt je podcast voorzien van foto’s of slides om je audio extra kracht te geven, maar leuker is het natuurlijk als je bewegende beelden ziet. Ook hiervoor kun je Zoom gebruiken (en de videocall opnemen), of zelf filmen met een camera. Vergeet niet om relevante hashtags en titels op te nemen in je tekst. Zo wordt je podcast beter gevonden. Ook YouTube is helemaal gratis. Bekijk hier voorbeelden van mijn eigen video podcasts!

Wat dacht je van een blog maken van je audio opnames? Door je podcast uit te tikken schrijf je heel makkelijk een artikel, blog of social media post. Zo maak je van één enkele podcast meteen content for weeks. En vergeet dan ook niet de link naar je podcast toe te voegen natuurlijk. Hoe vaker je je podcast onder de aandacht kunt brengen, hoe beter! En nu hup, met je eigen podcast aan de slag :)


Meer lezen?

Deze artikelen zijn ook handig:

Of beluister hier mijn eigen podcasts!

%d bloggers liken dit: