Stories

Real life stories van een vrouw in de zakenwereld

Hardnekkige vooroordelen over vrouwelijke ondernemers, we hebben er allemaal mee te maken!

Gisteren zat ik bij de tandarts. Een nieuwe dit keer; ik had haar nog nooit gezien. Ze bleek de eigenaar van de praktijk en wát een vrouw! Ze vroeg me wat ik voor werk deed en ik vertelde haar over LIB, het inspireren en motiveren van ambitieuze vrouwen en vrouwelijke ondernemers. Dat vond ze helemaal tof en voor ik het wist zaten we ervaringen uit te wisselen over het vrouw zijn in de zakenwereld.

We bleken heel veel overeenkomsten te hebben. Ook zij begon klein, met een enkele tandartsstoel, en dit groeide uit tot 4 vestigingen en 40 man personeel. Net zoals ik ooit op een slaapkamertje een beautysalon begon met tweedehands spullen en het uitgroeide tot één van de grootste salons van de regio (ooit zelfs de grootste wimper- en wenkbrauwsalon van Nederland), meerdere vestigingen en een opleidingsinstituut. 

Waar zijn de haters nu?

Mijn afspraak van 30 minuten liep uit tot ruim een uur. We vergaten de tijd, omdat er zoveel te bespreken was. Ze vertelde dat ze altijd werd onderschat als zakenvrouw: ze werd gezien als dat blonde meisje dat zonodig óók een tandartspraktijkje moest hebben. Jaren later hoor je de haters niet meer. Tegenwoordig vragen ze haar bewonderend hoe ze dat in godsnaam heeft gedaan, zo’n fantastisch bedrijf opbouwen. Haar geheim? Doorzettingsvermogen en niet bang zijn om te falen! Doorgaan als het tegenzit. Je droom voor ogen blijven houden, ook als het niet lekker gaat. Jezelf continu blijven motiveren tot actie. En ik zat daar heftig te knikken. Wat een ontzettend herkenbaar verhaal van deze vrouw!

Onderschat worden als vrouw in de zakenwereld

Ik vertelde dat ik ook altijd werd onderschat. Vooral als jonge zakenvrouw in de mannenwereld van het vastgoed. Daar was ik óók dat jonge meisje tussen de grijze, oude mannen. Dat meisje dat vast geen verstand van zaken had en die ze wel even onder tafel konden lullen bij onderhandelingen. En later als eigenaar van mijn beautybedrijf werd er klakkeloos vanuit gegaan dat ik vast niet zo intelligent was. Want waarom zou je anders in de beauty gaan werken? Dat is toch iets voor meiden die niets anders kunnen?

I proved them wrong. En mijn vrouwelijke tandarts ook.

Hardnekkige vooroordelen over vrouwelijke ondernemers

We werden de behandelkamer uitgegooid door de assistente, want de volgende klant zat al een tijdje te wachten. Maar ik weet zeker dat we ons gesprek volgende keer weer oppakken. Want er is zoveel te vertellen. De vooroordelen, de ervaringen van het onderschat worden, de vrouwelijke ambitie. Er is zo ontzettend veel vrouwelijk talent in Nederland, maar het blijft vaak onder de radar. Ja, er is veel veranderd de afgelopen jaren, maar de vooroordelen zijn hardnekkig. We vechten nog steeds tegen de ouderwetse opvattingen dat echte vrouwen achter het aanrecht horen. Of juist het idee dat vrouwelijke ondernemers echte bitches zijn. Dat vrouwen een ‘bedrijfje’ hebben, alsof we niet helemaal meetellen.

Het klopt niet. 

Het klopt van geen kanten.

En met LIB the mag, het platform LIBBIES, de LIBBIES Talks, en mijn nieuwe boek dat over een paar maanden uitkomt wil ik het bewijzen. Women supporting women. Voor en door vrouwelijke ondernemers. Vrouwen laten stralen!

En de wereld zal merken dat we er zijn.


Meer lezen over vrouw zijn in de zakenwereld?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d