Listen Talk Watch

Van dream job naar een eigen PR agency. Eva deed het!

Dit interview met Eva vind je op Spotify en YouTube! Lekker dit artikel lezen kan natuurlijk ook.

Eva van der Mei had een dream job als PR manager Nederland voor een wereldwijd bekend modemerk, maar besloot een aantal jaar geleden toch haar eigen PR agency te starten. Inmiddels werkt zij samen met haar team in Amsterdam voor de mooiste brands, werd ze vorig jaar moeder van dochtertje Lewis en combineert zij een druk privéleven met het ondernemerschap. Ik mocht haar interviewen voor LIB!

Liever kijken of luisteren naar het hele interview? Dat kan! Je luistert naar ons gesprek op Spotify, of bekijk onze Zoom call op het YouTube-kanaal van LIBBIES.

Eva over haar passie voor PR

Deborah: “Hi Eva! Vertel eens wie je bent en wat je doet.”
Eva stelt zich voor: “Ik ben Eva en werk al bijna 15 jaar binnen de PR. Ik ben ooit begonnen voor Emporio Armani Nederland. Daar heb ik super veel kunnen leren hoe een groot en succesvol merk PR doet. Maar na een aantal jaar miste ik de eigen creativiteit en ben uiteindelijk voor mezelf begonnen. Eerst als freelancer en later met mijn eigen bureau EVDM agency. Met een klein team werken wij voor beauty, fashion en lifestyle merken. Dat is mijn passie!”

Reizen, modeshows, feestjes en celebrities

Deborah: “Klinkt leuk! Je had voor Armani echt een dream job: modeshows, lanceringen, celebrities…. Maar toch besloot je voor jezelf te beginnen. Is dat niet een hele grote switch geweest?” Eva: “Ja en nee. Ik ben ooit bij Armani in de winkel begonnen als verkoopster. Toen waren er nog geen influencers; je werkte voor de PR nog met tijdschriften en BN-ers. Tijdens mijn studie schreef ik een marketingplan voor Armani en mocht daarna als PR manager aan de slag. Zo ben ik in de PR wereld gerold.

Het was een geweldige ervaring. Veel mogen reizen naar Milaan en Rome, de modeshows, de feestjes…. Maar na een tijdje merkte ik dat je weinig eigen inbreng hebt. Het blijft natuurlijk toch een vertaling van wat het merk in Italië wil. En op een gegeven moment begon het te kriebelen: wat als je niet de strategie van een groot merk achter je hebt? Als je niet in 8 tijdschriften tegelijk kunt adverteren. Hoe kom je dan binnen? 

Dankzij Armani had ik al een goed netwerk kunnen opbouwen binnen de pers en ik kon aan de slag voor een Frans fashionmerk. Daar moest ik het totaal anders gaan doen, want ik was gewend te werken voor een luxe merk met aanzien en de perceptie van grote budgetten. Dus dat was een enorme uitdaging voor mij.”

Doen wat de klant verwacht, en nét een beetje meer

Deborah: “Hoe pak je PR nu aan? Doe je het op dezelfde manier als vroeger of is je aanpak totaal veranderd nu je voor jezelf werkt?” Eva legt uit: “Wat ik heb geleerd van het werken voor grote brands is aandacht besteden aan relatiemanagement: de gunfactor. Het is dus belangrijk dat je niet nep bent. Natuurlijk moet je goed werk afleveren, maar als ze je niet aardig vinden krijg je de opdracht niet. Je eigen gunfactor is daarom essentieel. Daarbij komt dat ik destijds bij Armani erg jong was en ik niet erg hoog werd ingeschat. Ik moest hard bewijzen dat ik het wél kon. Die ervaringen gebruik ik nu binnen mijn eigen agency. We willen doen wat de klant verwacht, en nét een beetje meer. Klanten happy maken vinden we ontzettend belangrijk.”

De glitter and glamour van een PR agency: klopt ons beeld?

Deborah vraagt zich af of haar beeld van de PR wereld klopt. De glitter en glamour die je in films en series ziet…. Is dat in het echt ook zo? Eva: “PR is echt heel hard werken. Ik denk dat mensen dat soms onderschatten. Tuurlijk is het leuk dat je wordt uitgenodigd voor de nieuwste clubs en de leukste feestjes, maar dat betekent wel dat je ’s avonds laat ook nog aan het werk bent.

PR betekent dat wij het merk op de juiste manier naar voren laten komen binnen de doelgroep. Hoe kunnen we exposure creëren voor de klant? Daar zijn we continu mee bezig. Wij werken het liefst met een 360-graden strategie, waarbij je bijvoorbeeld je favoriete magazine opendoet en daar het merk tegenkomt. Of wanneer de wat oudere generatie gaat zoeken op Google. De jongere generatie kijkt weer op Instagram, dus zij willen daar de juiste content zien. Wij zorgen voor de kracht van herhaling en voor brand awareness op verschillende platforms, door onze middelen creatief in te zetten.”

De belangrijkste misvatting over PR

Deborah: “Is dat niet heel duur? Ik kan me voorstellen dat een bedrijf denkt: wat kost dat wel niet?”
Eva: “Als je kijkt binnen een marketingbudget is PR relatief goedkoop. Als je bijvoorbeeld een enkele advertentie bij een groot magazine wil inkopen betaal je duizenden euro’s. Terwijl je met PR voor datzelfde bedrag maandenlang exposure krijgt. Bovendien zorgen wij ervoor dat je bij de juiste doelgroep onder de aandacht wordt gebracht. Dat PR duur is, is echt een misvatting. Elke euro die je erin stopt levert veel meer op. Het lastige is alleen dat je geen direct meetbaar resultaat hebt. De kracht van PR zit hem juist in het feit dat je een merk opbouwt. Daardoor boosten we je sales én laten we je merk leven.”

Deborah: “Is PR ook geschikt voor kleine bedrijven?” Eva: ”We hebben veel grote bedrijven in onze portfolio zitten, maar we vinden het ook leuk om start-ups te helpen. Vaak hebben dat soort bedrijven ook een grotere gunfactor. Tuurlijk heb je wel íets van budget nodig om PR in te kunnen zetten. Maar heb je een goed verhaal, dan gaan we graag aan de slag om jouw merk naar buiten te brengen.”

“Ik ben een controlfreak.”

Eva PR agency

Deborah: “Je werkt met een team van 6 mensen. Wat is jouw rol?” Eva: “Van nature ben ik een controlfreak. Maar door corona en omdat ik vorig jaar moeder ben geworden heb ik geleerd om wat meer uit handen te kunnen geven. Ik denk dat de kracht van een goede ondernemer of werkgever schuilt in het verzamelen van mensen om je heen die net zo goed of misschien zelfs beter zijn dan jij.

Ik merkte dat mijn meiden veel meer floreerden toen ik ze wat meer verantwoordelijkheid gaf, bijvoorbeeld met het thuiswerken in coronatijd. Door werknemers een bepaalde vrijheid te geven komen ze veel beter tot hun recht. Ik hou me vooral bezig met de strategie, maar ik ben wel van alles op de hoogte. Dat is het fijne aan het werken met een klein team.”

De toekomst van PR volgens Eva

Deborah: “Hoe zie je de toekomst van PR?” Eva: “We zijn continu bezig om onze mediakennis up to date te houden. Waar we bijvoorbeeld voorheen vooral bezig waren met Instagram, focussen we ons nu voor bepaalde klanten op TikTok. Ik denk dat er altijd nieuwe mogelijkheden bijkomen en de informatie gaat steeds sneller. Toen ik net begon stuurde je een persbericht naar de bekende tijdschriften en ging de redactie ermee aan de slag. Tegenwoordig heb je steeds meer influencers waar je nieuwe contacten mee moet leggen. Zo komen er altijd weer nieuwe kanalen bij.

Ik denk dat de printmedia altijd wel blijft bestaan, want mensen willen toch graag ‘iets in hun handen hebben’ en dus blijft print zeker een belangrijk onderdeel van PR. Maar dat moet wel aangevuld worden met alle nieuwe output-mogelijkheden. Het is onze taak om op de hoogte te blijven en in de gaten te houden via welk platform we de doelgroep het beste kunnen bereiken.”

Wat Eva het allerleukst vindt aan het werken in de PR

Deborah: “En wat vind jij nou het allerleukst aan PR? Welke campagne was je grootste succes?”
Eva denkt even na. “Lastige vraag! Het leukst vind ik mensen samenbrengen en contacten leggen. Maar bijvoorbeeld ook influencers en tegelijkertijd een mediapartner gelukkig maken. Omdat we heel breed werken vertegenwoordigen we allerlei soorten bedrijven en juist die verschillen zijn leuk. Sommige campagnes die we hebben neergezet waren zó bizar, maar daarom ook ontzettend leuk om te doen. Tuurlijk was het in mijn Armani-tijd heel vet om Rihanna tegen te komen of Leonardo di Caprio die ineens voor je neus staat. Maar werken voor kleine Nederlandse merken vind ik ook tof. Die variatie spreekt mij heel erg aan.”

De grootste struggle van het ondernemen

Deborah: “Wat vind je het moeilijkst aan het ondernemen? Wat is jouw grootste struggle?”
Eva: “Als ik vrij ben voel ik me schuldig dat ik niet werk, maar als ik non-stop werk, voel ik me schuldig dat ik niet vrij neem. Als ondernemer is je werk nooit klaar. Soms voel ik weleens jaloezie naar mensen die maar twee keer per dag hun mailbox checken. Tegenwoordig probeer ik efficiënter te werken en ik heb ook al wat veranderingen aangebracht, maar dat blijft nog een leerproces.”

Deborah: “Wat is jouw beste tip om de werk-privébalans beter te kunnen bewaren?” Eva: “Het begint met het bedenken wat succes voor jou betekent. Vroeger dacht ik altijd dat je minimaal 70 uur per week moest werken en dat je dan succesvol was. Maar nu weet ik dat succes niet afhankelijk is van de uren die je maakt. Mijn beste tip is daarom: zet je telefoon eens uit, pak je rust en stel grenzen. Daarnaast: ken je waarde. Je weet dat je goed bent in wat je doet en als mensen dat niet zien, dan is het gewoon geen match.”

Eva PR agency

“Door het moederschap ben ik efficiënter gaan werken.”

Deborah: “Hoe vind je de combinatie van het werken en het moederschap?” Eva: “Het moederschap heeft mij veel geleerd. Ik ben er heel efficiënt door gaan werken. Ik heb geen tijd meer om dingen uit te stellen. Ze slaapt nú, dus ik heb nú een uur om dingen te doen.” Eva lacht. “Mijn moeder zei al toen ik net zwanger was: ‘Nou Eva, je gaat straks als je een kind hebt moeten leren om de controle uit handen te geven.’ En ze had gelijk!”

Eva & EVDM agency

Deborah: “Je ging van een dream job bij Armani naar een eigen PR agency. Je hebt al zoveel bereikt. Wat wil je nog meer?” Eva lacht. “Dat klinkt heel raar om over mezelf te zeggen, dat ik zoveel heb bereikt. Toen ik net voor mezelf begon was het mijn doel dat internationale merken mij gingen benaderen en dat is gelukt. Ik zou heel graag nog voor een groot internationaal modemerk willen werken zoals een Hermès of een Louis Vuitton. Aangezien ik mijn carriere begonnen ben bij zo’n groot fashion merk zou dat het cirkeltje rondmaken. Maar ik hoop vooral dat ik de leuke en creatieve dingen die we met EVDM agency doen, nog lang mag blijven doen. Daar ben ik echt al heel gelukkig mee.”

Bekijk de rest van dit interview op YouTube!


Meer lezen over de ervaringen van ondernemers?

Deze vrouwelijke ondernemers hebben ook een inspirerend verhaal!

Geef een reactie

%d