Look

Personal branding: jouw look als vrouwelijke ondernemer

Personal branding is een must. Je look is namelijk belangrijker dan je misschien denkt.

Personal branding is een must voor iedere vrouwelijke ondernemer, je leest het overal. Ik weet, ‘personal branding’ is een jeukwoord (of eigenlijk 2), maar toch is het belangrijk om ermee aan de slag te gaan. Als het gaat om ‘branding’ wordt meestal bedoeld: je huisstijl, je logo en de kleuren die je op je website gebruikt. Vandaag gaan we het echter hebben over jouw look. Want die is belangrijker dan je denkt!

“Wat oppervlakkig zeg. Wat boeit het mijn klanten hoe ik eruit zie?” Ik snap je, maar denk er toch maar eens goed over na. Je hebt maar 2 seconden om een eerste indruk te maken. Zo lang (of kort) duurt het namelijk voordat je onbewust een mening over iemand vormt. Wanneer die eerste indruk niet overeenkomt met wat je wil uitstralen is dat een gemiste kans. There’s no such thing as second chances. 

Jouw look als vrouwelijke ondernemer

Voordat je over je look gaat nadenken is het noodzakelijk om eerst de visie van jouw bedrijf te bepalen. Op welke doelgroep ga je je richten? In welke branche zit je? En wat verwachten klanten eigenlijk van je?

Zodra je je visie hebt bepaald kun je aan de slag met je look. Om succesvol te zijn als ondernemer is een herkenbare signature een must! Iedere uiting van jouw bedrijf moet schreeuwen wie jij bent en waar je voor staat. Dat geldt niet alleen voor je website en je logo, maar ook voor je taalgebruik en niet te vergeten, jouw persoonlijke uitstraling. Ik geef je een voorbeeld. 

Stel, je hebt een juridisch adviesbureau. Jouw klanten verwachten dan dat je eruit ziet als een standaard jurist: blauwe blazer, kokerrok, witte blouse, schoenen met hakken, een neutrale make-up en een nette handtas. Dat is nou eenmaal hoe het in hun hoofd zit. Jij bent echter anders en je komt op je eerste afspraak met tattoos, dreadlocks, knalrode lippenstift en Nikes. Er is absoluut niks mis met anders zijn, maar deze situatie bezorgt je klant een mega ‘error’. Jouw look klopt niet met wat ze hadden verwacht. En je moet van hele goeden huize komen om dat nog recht te trekken.

Betekent dat, dat je je moet kleden in fashion die niet bij je past? Gelukkig niet! Tuurlijk mag je eruit zien zoals je zelf wil, zolang je je klanten er maar niet mee wegjaagt, én je de rest van de uitstraling van je bedrijf erop aanpast. 

Personal branding. Wie ben jij?

Even terug naar het voorbeeld van net. Je had een hartaanval bij je klanten kunnen voorkomen door ze vooraf al te laten weten wat ze kunnen verwachten. Jouw website kan in dit voorbeeld niet standaard zijn met zakelijk blauw, maar is bijvoorbeeld uitgevoerd in felle kleuren. Je taalgebruik op de site en in je mails is niet formeel, maar wat losser. En in al je uitingen maak je duidelijk wie je bent, wat je doet, maar vooral dat jij het anders doet dan anderen. Je zult met je branding dan niet iedereen kunnen pleasen, maar dat geeft niet. Jij richt je op klanten die wél bij je passen.

Kortom: pas je branding toe in ál je uitingen en ook in je look. Maar blijf dicht bij wie je bent.

LIB = voor stoere, ambitieuze en ondernemende vrouwen

Ik zit zelf momenteel ook in een personal branding traject. LIB the mag is bedoeld voor jonge, stoere, ambitieuze en ondernemende vrouwen. (Als jij een niet-stoere, chillende en mannelijke ambtenaar bent die plezier haalt uit het lezen van dit magazine: no problem. Welkom!) De uitstraling van LIB moet aansluiten op de doelgroep. Zoals je op deze website en de socials kunt zien heb ik gekozen voor zwart/wit en felroze. Stoer, maar ook vrouwelijk.

Personal branding als vrouwelijke ondernemer betekent echter ook dat je meer van jezelf moet laten zien. Zodat klanten, of in mijn geval potentiële lezers, weten wie ik ben en het magazine geloofwaardiger overkomt. Nu ben ik toevallig heel stoer en ambitieus (anders was ik niet met LIB begonnen), maar dat moet ik zelf dan ook uitstralen natuurlijk. Bij de oprichter van een stoer magazine verwacht je geen zweverige hippie of een 13-in-een-dozijn suffe muts. En eerlijk? Dat is nog best lastig.

Op zoek naar mijn eigen personal brand

I love comfy. Kom je me in mijn vrije tijd tegen, dan is de kans groot dat je me ziet in een hoodie, jeans en sneakers. Zonder make-up. Máár: kom je me tegen op een festival of een ander tof feestje, dan zie ik eruit als onvervalste glamourpoes. Dat is nogal een verschil, en met LIB is het zaak om altijd een herkenbare uitstraling te hebben. Dus wat wordt mijn signature LIB look? In ieder geval iets met veel kleur, niet te girly en vooral niet te suf. 

Binnenkort ga ik werken met een vaste fotograaf zodat ik je meer van mezelf kan laten zien. Want over iemand lezen is leuk, maar je wil zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Geen probleem hoor. Doe ik voor je. En wat nog toffer is: je gaat me ook horen én zien bewegen. Coming soon op veler verzoek. Graag gedaan.


Voor welke look ga jij?

Wat wordt jouw look als vrouwelijke ondernemer, en ben je al aan de slag gegaan met je personal branding? Heb je tips nodig, check dan zeker even deze artikelen:

ModeMode

Geef een reactie

%d