Feel

Hey ondernemer! Kom uit je comfortzone en ga op avontuur!

Weg met jouw vastgeroeste denkbeelden! Spring eens in het diepe...

Uit je comfortzone komen en het avontuur opzoeken vind ik persoonlijk dé belangrijkste eigenschap voor een ondernemer. Het is namelijk de enige manier om te groeien. Niet alleen met je bedrijf, maar zeker ook privé. Het is zelfs de enige reden waarom ik met dit magazine ben begonnen. Vrijheid en avontuur gaan hand in hand, maar dan moet je wel bepaalde denkbeelden en overtuigingen kunnen loslaten. Daarover gaat dit artikel.

Jouw vrijheid als ondernemer is soms bedrieglijk

In het afgelopen jaar interviewde ik vele vrouwelijke ondernemers over hun belangrijkste motivatie om een onderneming te starten. Ze kozen allemaal voor vrijheid. Vrijheid om zelf je dag in te delen, vrijheid om zelf te kiezen hoe je je werkt uitvoert en de vrijheid om je eigen doelen te bepalen. Niet meer werken in loondienst waar al die zaken door een ander voor jou worden bepaald. En natuurlijk ben ik het met ze eens, maar ik wil daar iets aan toevoegen wat voor mij nog belangrijker is: avontuur!

Vrijheid in ondernemerschap kan namelijk soms een beetje bedrieglijk zijn. Het lijkt alsof je vrije keuzes kunt maken, maar je kiest onbewust altijd vanuit je (soms vastgeroeste) overtuigingen. Die denkbeelden worden vaak al in je vroegste jeugd bepaald en neem je je hele leven met je mee. Bijvoorbeeld dat hard werken tot je pensioen heel erg belangrijk is in het leven. Of dat je vooral niet teveel moet opvallen in de massa. De omgeving waarin je opgroeit heeft een grote invloed op jouw persoonlijke overtuigingen en die kunnen je vaak behoorlijk in de weg zitten.

Ontsnappen aan de ratrace

Neem het voorbeeld van hard werken tot je pensioen. Waarschijnlijk heb je altijd gehoord: doe je best op school, haal goede cijfers en een diploma, zoek een stabiele baan. Werk hard, neem af en toe een weekje vakantie om op te laden en zorg voor een goed pensioen, want dan heb je eindelijk rust en de vrijheid om te doen wat je wil. Hoewel dit op zich een prima opvatting is, ontbreekt het een beetje aan realiteitszin. Het leven laat zich namelijk niet plannen. Wie zegt dat jij je pensioendatum gaat halen? Je hebt dan je hele leven keihard gewerkt, om vervolgens aan het einde die welverdiende rust en ontspanning nooit te krijgen. Zonde!

Zou het niet mooi zijn als je die rust en ontspanning al in je jonge jaren kunt ervaren? Als je nog fit genoeg bent om ervan te kunnen genieten? 

Dat lukt niet zolang je blijft meedoen aan de ratrace die de maatschappij ons oplegt en jouw overtuigingen niet veranderen. Ontsnappen uit je persoonlijke denkbeelden vereist dat je uit je comfortzone komt en op avontuur gaat. Spannend, I know. Maar je krijgt er ontzettend veel voor terug!

Weg met jouw vastgeroeste denkbeelden!

Jij kunt ervoor kiezen om je leven en dus ook je bedrijf in te delen zoals jij dat wil, en dat gaat verder dan zelf bepalen hoe je je werkzaamheden doet. Probeer daarbij te kiezen wat écht bij jou past. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan bellen? Waarom dan nog telefonisch bereikbaar zijn? Omdat je vindt dat je het niet kunt maken naar je klant? Of een ander mooi voorbeeld: je kantoortijden. Veel ondernemers werken alsof ze nog in loondienst zijn, van 9.00 tot 17.00 en in het weekend vrij. Prima als dat bij je past. Maar je kunt ook kiezen voor kortere, vroegere of latere werkdagen. Of alleen werken als je inspiratie hebt. 

Uit je comfortzone komen gaat echter verder dan dat. Iets doen dat je eng vindt geeft je een enorme adrenaline boost en een buttload aan zelfvertrouwen. Geweldig! Maar die stemmetjes in je hoofd fluisteren: ‘Zou ik dit wel doen? Wat vinden andere mensen er wel niet van?’ Dat zijn die denkbeelden weer die de kop opsteken en je afremmen. Zodat je vooral niet opvalt in de massa en doet wat anderen van je verwachten. Jammer toch?

Uit je comfortzone en op avontuur: voorbeelden uit de praktijk

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

Een juriste die ik ken was het zat om in de corporate wereld te werken. Altijd maar strak in het pak, ontzettend lange dagen maken en amper vrije tijd. Zelfs in het weekend was er weinig ruimte om leuke dingen te doen, want dan moest ze bijkomen van de zware werkweek. En dat terwijl ze een eigen bedrijf had met zogenaamde vrijheid! Volgens haar vastgeroeste denkbeelden had ze geen keus. Als jurist hoort dat nou eenmaal zo. Toch? 

Wrong! Na een burn-out besloot ze uit haar comfortzone te komen en het avontuur als ondernemer op te zoeken. Ze verkocht haar kantoorpand en ging op reis naar landen aan de andere kant van de wereld. Via internet deed ze nog steeds naar juridische werkzaamheden voor klanten in Nederland, maar door het tijdsverschil was (video)bellen geen optie. Zij sliep als haar klanten wakker waren. Maar guess what? Niemand vond het een probleem. Sterker nog, sinds ze reizend als digital nomad de wereld over gaat, is haar omzet hoger dan ooit.

Of het voorbeeld van een coach die ik regelmatig spreek. Haar business liep oké, maar niet meer dan dat. Ze had het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn en zat vastgeroest in haar eigen overtuigingen. Ze besloot een week alles achter te laten inclusief haar gezin, haar telefoon en haar laptop, om tot rust te komen. Op haar vakantieadres aangekomen kwamen de huilbuien. Hiervoor was ze toch geen ondernemer geworden? Waar was de vrijheid? De omzet die ze had gedacht te behalen? De fun?

Pas toen ze uit haar comfortzone kwam en het avontuur opzocht werd ze een relaxte ondernemer. Door te kiezen voor wat écht bij haar past gooide ze het roer van haar bedrijf totaal om. Nu werkt ze niet meer vanuit de overtuiging dat ze het moet doen zoals anderen het van haar verwachten. En die omzet? Die steeg enorm omdat haar klanten haar meer gingen waarderen om haar eigenheid. Door iets spannends te doen en voor zichzelf te kiezen kreeg ze veel meer zelfvertrouwen en respect. Respect van haar klanten en meer respect voor zichzelf. Win-win!

Hey ondernemer!

Het moraal van dit verhaal: laat je denkbeelden en verwachtingen los. Doe wat je altijd al had willen doen, maar waarvan je dacht dat het je nooit zou lukken. Kom uit je comfortzone als ondernemer en ga op avontuur!


Meer lezen?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d