Work

Ondernemen is een achtbaan

Ben jij voorbereid op de achtbaan die ondernemen heet?

De achtbaan die ondernemen heet… De struggle is real! Als je net begint met een eigen bedrijf weet je vast dat geen enkele dag hetzelfde is. Maar ben je ook voorbereid op de enorme pieken en dalen? Dit artikel vertelt je er alles over!

Ondernemen = doen!

Ondernemen betekent letterlijk dóen. Zonder actie komt er simpelweg geen geld op de plank. Helaas betekent dat niet dat alleen maar dóen genoeg is om succesvol een bedrijf te runnen. Je kunt nog zo getalenteerd zijn, goed in je vak en topkwaliteit afleveren; wanneer niemand weet dat je bestaat, zul je geen klanten krijgen. Simple as that. Dit wordt nogal eens onderschat door startende ondernemers. Klanten komen niet vanzelf, ook niet als je een goede website of een grote social media following hebt. Ondernemen is hard werken en vooral op gebieden die je vooraf nooit had verwacht.

Ik durf zelfs te zeggen dat je het grootste deel van je tijd níet bezig bent met je eigenlijke vak. Er gaat veel meer tijd zitten in sales, marketing, netwerken, administratie en strategie. Want weet je, als ondernemer (zeker als zzp’er) ben je een manusje-van-alles. Je bent boekhouder, HR, marketingspecialist, grafisch designer, schoonmaker en secretaresse tegelijk. Naast je echte werk dus. Waar je je in loondienst niet druk hoeft te maken over dat soort zaken, komen ze voor een ondernemer gewoon even bovenop je werkuren. En dus ligt een burn-out op de loer. 

Het grote pluspunt van het hebben van een eigen bedrijf

Natuurlijk kun je al die taken uitbesteden, maar dit kost geld. Veel geld. Geld dat je simpelweg niet hebt wanneer je net begint. Ga er maar vanuit dat je de eerste jaren alles zelf moet doen! Dat hoort erbij en maakt deel uit van de charme van het ondernemerschap. Voor mij geldt zelfs dat ik die taken eigenlijk liever niet uitbesteed. Het feit dat je je zoveel verschillende vakgebieden eigen ‘moet’ maken vind ik een groot pluspunt aan het hebben van een eigen bedrijf. Je kunt je creativiteit erin kwijt, je leert steeds nieuwe dingen en krijgt continu uitdagingen op je pad. Love it!

Daarnaast ben ik een controlfreak: ik doe het liever zelf (eventueel met een beetje hulp van anderen), dan weet ik zeker dat het volgens mijn bedrijfsfilosofie gaat. Dat vind ik namelijk het grootste probleem met uitbesteden. Vind maar eens iemand die écht snapt wat je wil en wat past bij jouw bedrijf!

Een succesvolle business bouwen

Ze zeggen weleens: je bedrijf is je kindje. En dat is waar. Je moet er goed voor zorgen, het laten groeien en kneden naar een volwassen versie die op eigen benen kan staan. Zodra jouw bedrijf kan draaien zonder jouw dagelijkse aanwezigheid of grote bemoeienis heb je een succesvolle business gebouwd. Tot die tijd sta je in dienst van je bedrijf en ben je voor je inkomsten afhankelijk van de hoeveelheid uren die je erin stopt. Sommige ondernemers ontgroeien dit stadium nooit, en dat is ook oké. Het betekent simpelweg dat zij harder moeten werken, en ook moeten blijven werken. Een dagje vrij nemen of op vakantie gaan is lastig. Niet mijn idee van ultieme vrijheid, wat voor veel startende ondernemers toch de hoofdreden is om voor zichzelf te beginnen. 

De achtbaan van het ondernemen

Als je de achtbaan van het ondernemen onderschat kom je bedrogen uit. Ga er maar vanuit dat de eerste 3 jaar zwaar worden. Je bent aan het ontdekken en uitproberen; daar horen groeipijnen bij. Wees voorbereid op geldtekort, lange dagen, hoofdpijn en stress. Maar zet vooral dóór. Never give up. Want die dag, die mooie dag, dat je beseft dat je kindje volwassen is geworden, komt eraan. Hard work pays off, altijd. Ondernemen is een achtbaan, geniet van de rit!


Meer lezen?

Deze artikelen moet je ook echt even checken.

%d