Life

Omzet is leuk, maar het gaat om de winst

Vergeet die 10K per maand! Waar je wél naar moet kijken lees je hier.

Omzet is leuk, maar het gaat om de winst. Dat wordt nog weleens vergeten. Op Instagram lees je vaak over de gewenste 10K omzet per maand. Goalssss! Maar 10K per maand oftewel € 120.000 per jaar is niet zaligmakend. Belangrijker is de winst die je overhoudt na aftrek van je bedrijfskosten, én hoeveel uren je hebt moeten maken.

10K per maand verdienen

Het klinkt lekker, € 10.000 per maand verdienen. Zeker als je net begonnen bent als ondernemer en je je bankrekening ziet groeien. Je droomt al hoe je al dat geld gaat uitgeven. Eindelijk die verre reis, die nieuwe auto of voldoende geld om een huis te kunnen kopen. En die garderobe kan ook wel een update gebruiken. Maar vergeet je niet iets?

Wake-up call! Omzet is geen winst. Dat geld dat nu op je bankrekening staat is niet van jou. Er moet namelijk nog een hoop naar je kosten, je investeringen en de Belastingdienst. Beginnende ondernemers vergeten dit nogal eens. Wanneer dan je IB aangifte voor de deur staat en je je zuurverdiende geld aan de Belastingdienst mag overmaken heb je een probleem. Want dat kan zomaar anderhalf jaar later zijn. Heb je dat geld niet apart gezet, tja…. De Belastingdienst is niet je vriend, zeg maar.

Weet je wel hoe hoog de kosten zijn?

Daarnaast hebben veel ondernemers eigenlijk totaal geen idee van de kosten die ze maken. Omdat je vrolijk wordt van je bankrekening ben je geneigd om te gaan spenden. Een nieuwe laptop, een coachingstraject en een nieuwe website. Weet jij eigenlijk wel hoe hoog je totale bedrijfskosten zijn? Blijft er wel genoeg over van die hoge omzet na aftrek van de kosten, investeringen, BTW en belasting?

Vergelijken met andere ondernemers is totaal nutteloos. Sommige ondernemers zien op social media dat andere business babes lekker gaan, de ene na de andere opdracht binnenslepen, en lezen over hoge omzetten bij anderen die in hetzelfde vakgebied zitten. Waarom zij wel, en ik niet? Je zou van minder faalangst krijgen. Maar onthoud dat áls datgene wat je ziet klopt (want veel op social media is nep of overdreven), het nog niet betekent dat die ondernemers met hun 10k + omzet ook veel verdienen. Je hebt namelijk geen idee van de kosten die ze moeten maken om die omzet te behalen. En bovendien weet je ook niet hoeveel uur ze ervoor hebben moeten buffelen.

Voorbeelden uit de praktijk over omzet / winst

Praktijkvoorbeelden? Ik ken een ondernemer in de bouw. Booming business, bankrekening zwaar in de plus. De ene na de andere gadget werd aangeschaft. Een auto. De nieuwste telefoon. Een geheel verzorgde all inclusive vakantie naar de Malediven. Een nieuwe slaapkamer voor de kids. Tot de IB aangifte kwam en het bleek dat hij binnen 6 weken € 62.000 euro aan de Belastingdienst moest overmaken. Lang verhaal kort: bedrijf failliet, schuldsanering en het huis kwijt. Maar hé, hij had wel lekker genoten van zijn hoge omzet. Tja.

Ander praktijkvoorbeeld. Een vrouwelijke ondernemer in mijn netwerk vroeg me een paar jaar geleden om advies. Ze zag dat mijn bedrijf lekker liep en ik de ene na de andere grote investering deed. Zelf wilde ze dat ook wel. Maar wat ze ook deed, het lukte niet. Ze was een beetje jaloers, gaf ze toe. Hoe deed ik dat toch allemaal? 

Ze schrok van mijn antwoord en dat was dit: “Ja, mijn omzet is een veelvoud van die 10K per maand. En het klopt dat ik veel geld verdien met mijn bedrijf, maar er gaat bijna net zoveel uit. Ik investeer in de groei, maar voordat dat zich gaat terugbetalen zijn we een paar jaar verder. Personeel moet nog opgeleid worden; een klantenbestand opbouwen kost tijd. De apparatuur die ik heb aangeschaft verdient zich niet zomaar terug. En ik werk nu gemiddeld 80 tot 100 uur per week om die periode te overbruggen.”

Heb je het interview met mij voor Business Women Nederland al gelezen?

Een goede omzet? Piece of cake. Maar winst….

Ondernemen is geen luizenleventje, zeker in het begin niet. Een bedrijf starten is makkelijk. Een bedrijf houden en laten groeien niet. Dat wordt nog weleens vergeten. En die omzet van 10K per maand? Piece of cake. Maar word je er gelukkig van, dat is de vraag. Omzet is leuk, maar het gaat om de winst!


Meer lezen?

Als je dit artikel interessant vond, dan moet je deze artikelen ook eens lezen:

Geef een reactie

%d