Feel

Niet lekker in je vel, hoe ga je ermee om?

Emoties op je werk zijn niet altijd even handig. Maar hoe doorbreek je die negatieve spiraal als alles even tegenzit? In dit artikel lees je hoe je omgaat met negatieve gedachtes.

Goede tijden, slechte tijden

Nee, niet de tv serie. We hebben het over jou, stoere vrouw. Iedereen heeft dagen waarop alles lekker loopt, dagen die fantastisch zijn, maar helaas ook dagen waar alles tegen lijkt te zitten. De vraag is, hoe ga je ermee om als je even niet lekker in je vel zit?

Cry baby

Huilen in een hoekje is niet echt constructief (maar wel lekker, vijf minuutjes ofzo). Ook is huilen op de werkvloer niet echt goed voor je carrière. In plaats daarvan geven wij je tips om beter met negatieve emoties om te gaan.

Niet lekker in je vel

Je kat is ziek, je hebt je telefoon per ongeluk in de toiletpot laten vallen (yes, onze Libbie gebeurde dit maar liefst drie keer), je hebt je verslapen en oh ja, de pukkel op je neus begint gigantische proporties aan te nemen. Dat is kut ja. En daar mag je best even van balen. Met de nadruk op even. Want het is niet de bedoeling dat je je werk laat lijden onder je negatieve gedachtes.

Parkeer je emoties

Adem drie keer diep in en uit. Zo kalmeer je jezelf en daalt je hartslag. Zo, dat voelt meteen beter! Parkeer je negatieve emoties tijdelijk ver weg in je hoofd, alsof je ze opbergt in een laatje. Je hebt er nu niets aan om negatief te blijven denken over dingen waar je op dat moment toch geen invloed op hebt. Als je emoties toch weer de kop op steken, berg je ze weer stevig op in je laatje. Zie als het ware voor je dat je het laatje op slot doet. En herhaal dit iedere keer als ze weer boven komen drijven.

Happy place

Leid jezelf af als het niet lukt om te stoppen met piekeren. Luister bijvoorbeeld naar je favoriete vrolijke muziek, ga een stukje wandelen of doe een dansje, ook al heb je er op dat moment geen zin in. Laat je gedachten even los en breng je geest naar jouw happy place.

Vermijd negatieve mensen en situaties

Als je al niet lekker in je vel zit, is het niet handig om in de buurt van andere negatieve mensen te verblijven. Omring jezelf juist met positieve en blije mensen die je energie geven. Dat helpt je stemming te verbeteren. Alles dat je herinnert aan je negatieve gedachtes kun je even beter vermijden.

Objectief zijn

Wanneer je ’s avonds thuiskomt van je werk mag je het laatje voorzichtig opentrekken. Haal je negatieve gedachtes er één voor één uit, bekijk ze, voel ze. Is het allemaal nog steeds zo negatief als eerder vandaag, of kun je er inmiddels iets objectiever naar kijken? 

Pick yourself up

Het is o zo gemakkelijk om te blijven hangen in negativiteit. Maar het enige dat je kunt doen is ervan leren. Besef dat emoties komen en gaan, en als je je negatieve gedachtes voedt, worden ze alleen maar groter. Kies er bewust voor om positief in het leven te staan en herinner jezelf daaraan als je weer slecht in je vel zit. Doorbreek je negatieve spiraal opnieuw en opnieuw, totdat het geen gewoonte meer is om slecht over jezelf te denken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: