Zet jij neuromarketing al in voor je bedrijf? Als je dit al doet: good job! Neuromarketing is namelijk onmisbaar als je een succesvolle onderneming wil hebben. Door bepaalde trucjes toe te passen ga je klanten sneller en gemakkelijker overtuigen. Dit wil je weten over neuromarketing!
Vergroot je effectiviteit
Natuurlijk ben jij de beste in je vak, maar je vindt het moeilijk om klanten ervan te overtuigen om voor jou te kiezen. Je website wordt goed gevonden op Google, je visitekaartjes deel je uit waar je maar kan en je huisstijl ziet er prachtig uit. Toch blijft het lastig om je klanten te bereiken. Gelukkig kun je deze trucjes toepassen om je effectiviteit te vergroten en meer klanten te krijgen. Here we go!
Neurowetenschap en beïnvloeding
Je kunt de inzichten uit de neurowetenschap gebruiken in je marketing en communicatie. Wist je bijvoorbeeld dat 95% van alle beslissingen onbewust genomen wordt? Maak hiervan gebruik door in al je uitingen het onbewuste brein aan te spreken. Je kunt mensen beïnvloeden als je informatie op een dusdanige manier brengt dat beide hersenhelften met elkaar in overeenstemming zijn. Je linkerhersenhelft is bijvoorbeeld de logische kant; de rechterhersenhelft houdt zich vooral bezig met emotie en beeldend denken.
Pas emotionele triggers toe
Veel ondernemers maken niet genoeg gebruik van de mogelijkheden om de rechterhersenhelft van klanten wakker te schudden. Een goede manier om beide hersenhelften aan het werk te zetten is door gebruik te maken van storytelling. Een verhaal brengt logica en emotie samen, waardoor we de tekst niet alleen begrijpen maar ook voelen. Pas emotionele triggers toe in je communicatie om je klanten te raken!
Er zijn 13 emotiegebieden bekend, zoals: angst, vertrouwen, boosheid, blijdschap en verlangen. Trigger je deze gebieden, dan zet je het onderbewustzijn aan het werk. Dit zijn enkele voorbeelden van triggers in je tekst:
- Verlangen: Dit is uitgelekt over de nieuwste features van de Apple iPhone 12
- Angst: Deze tips mag je niet missen
Expert in neuromarketing
Robert Cialdini geldt wereldwijd als dé expert in beïnvloeding. Hij onderscheidt 6 verschillende principes:
- Wederkerigheid
- Sociale bewijskracht
- Consistentie
- Sympathie
- Autoriteit
- Schaarste
Wederkerigheid
Wederkerigheid betekent dat mensen geneigd zijn om iets terug te doen wanneer ze iets krijgen. Je kunt dit principe bijvoorbeeld toepassen door het gratis aanbieden van een weggever zoals een e-book, tips of een quickscan.
Sociale bewijskracht
Mensen willen graag weten wat anderen ergens van vinden, voordat ze zich laten overtuigen. Dát is sociale bewijskracht. Je kunt bijvoorbeeld testimonials of klantbeoordelingen tonen op je website en social media. Jij checkt toch ook altijd de reviews voordat je een grote aankoop doet?
Consistentie
Wees consequent in wat je doet en zegt. Dat geldt ook voor je website. Gebruik overal dezelfde stijl, zinnen en woorden. Schrijf geen ‘u’ en ‘jij’ door elkaar, laat dezelfde kleuren overal terugkomen en zorg dat al je uitingen op elkaar zijn afgestemd. Kortom: kies de perfecte uitstraling van je brand en hou je daar aan.
Sympathie
Mensen zijn geneigd alleen zaken te willen doen met mensen en bedrijven die ze aardig vinden. Ze gunnen hun geld aan ondernemers die hun probleem begrijpen. Omdat mensen die je kent automatisch meer sympathie van je krijgen, kun je dit stimuleren door mensen jouw content te laten delen of aanbevelen aan anderen. Geef ook vooral complimenten aan je klanten en leef met ze mee! Maak je communicatie persoonlijk.
Autoriteit
De meest succesvolle bedrijven zijn een autoriteit in hun vakgebied (of komen zo over!). Autoriteit wordt onbewust toegekend aan mensen die hoger in rang staan dan jij of mensen die als expert bekend staan. Deel dus vooral jouw specifieke vakkennis in blogs of door tips te geven. Vergeet ook niet jouw awards, behaalde resultaten en keurmerken te vermelden. Show je successen!
Schaarste
Eén van de belangrijkste emotionele triggers is schaarste. Als je het idee krijgt dat je snel moet beslissen omdat je anders te laat bent, ben je geneigd om meteen op de ‘Nu kopen!’ button te drukken. Als ondernemer maak je dus gebruik van de ‘angst voor het verlies’. Voorbeelden:
- Alleen vandaag geldig
- Op = op
- Tijdelijke aanbieding
- Limited Edition
Nog meer neuromarketing tips
Andere tips uit de neurowetenschap die je kunt gebruiken is het op de juiste manier toepassen van kleuren, het inzetten van personal branding & bonding en het benadrukken van jouw unieke vermogen om het probleem van je klant op te kunnen lossen. Met deze tips heb je alle ingrediënten om jouw bedrijf uit te laten groeien tot een succes!
Nog niet overtuigd?
Besef je welke emotionele trigger wij hebben toegepast in de titel van dit artikel? Blijkbaar met succes, want je hebt er niet voor niets op geklikt :) Welke principes uit de neuromarketing pas jij al toe in je bedrijf?
Meer lezen?
Wil je meer interessante ondernemerstips lezen? Check dan vooral ‘Alles wat je wil weten als vrouwelijke ondernemer‘.