Feel

Nee is nee! 8 tips om nee te leren zeggen

Nee is nee! Ben je bang voor afwijzing of vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven? 8 tips om nee te leren zeggen.

Nee is nee! Waarom is dan soms zo lastig om nee te zeggen? Ben je bang voor afwijzing, dat de ander je niet meer aardig vindt of vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven? LIB geeft je 8 tips om nee te leren zeggen.

1
Trek het je niet aan

Nee zeggen is niet persoonlijk bedoeld. Je zegt nee tegen een verzoek van iemand, maar niet tegen de persoon zelf. Als je vriendelijk maar resoluut nee zegt zullen mensen dat niet snel persoonlijk opvatten.

2
Sorry, not sorry

Het is niet nodig om verantwoording af te leggen over het ‘waarom’ van je ‘nee’. Je doet het niet, simpel. Draai er niet omheen en wees vriendelijk, maar duidelijk.

3
Aahhh, toe…

Laat je niet overhalen als je nee hebt gezegd. Sta sterk in je schoenen. Nee is nee! Als je zelfverzekerd overkomt, is het minder waarschijnlijk dat de ander je toch probeert over te halen.

4
Wat ben jij egoïstisch!

Nee, je bent niet egoïstisch als je nee zegt. Je grenzen respecteren is niet meer dan normaal. Onthou dat! Let eens op hoe anderen nee zeggen. Hoe reageer jij in die situatie? Geen man overboord toch?

5
Even wachten

Weet je nog niet wat je antwoord is op een verzoek? Wacht dan even met ja of nee zeggen. Neem de tijd om te bedenken wat je écht wil. Geef dit ook aan: “Ik kan je nu nog geen antwoord geven, maar ik kom er bij je op terug.”

6
Maar wacht niet te lang

Laat iemand niet te lang wachten op een antwoord. Geef hen de tijd om een andere oplossing te zoeken als jouw antwoord toch nee is.

7
Een besluit nemen

Neem pas een beslissing als je de volgende punten hebt overwogen:

  • Wil ik dit?
  • Komt het uit?
  • Wat kost het me?
  • Wat levert het me op?

8
Stel een alternatief voor

Als je op dit moment niet aan een verzoek kan of wil voldoen, maar op een later moment wel, stel dan een alternatief voor. “Vandaag lukt me dit niet, volgende week heb ik wel tijd om je te helpen.”

En dan nog dit

Ook jij hebt het recht om je eigen grenzen te bewaken. Je bent niet egoïstisch, onbeschoft of onvriendelijk als je nee zegt. Jouw gevoel is ook belangrijk en je hoeft niet altijd anderen te pleasen. Denk aan jezelf. Nu even niet! 

Nee leren zeggen

Is het echt nodig om altijd maar ja te zeggen als iemand je iets vraagt? Merk je dat jij altijd degene bent die iets voor anderen doet, maar dit nooit terugontvangt? Gebruik de tips uit dit artikel. Nee is nee!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: