Read

Waarom naar de sauna gaan met stress geen goed idee is

Naar de sauna met stress is geen goed idee! Lees en huiver met deze column van Libbie.

Een paar jaar geleden had ik dikke stress. Een eigen zaak, problemen met personeel, overwerkt; je kent het wel. Ik móest er even tussenuit. Via internet vond ik een aanbieding voor een weekendje wellness in een luxe hotel. Een hotel op zo’n 10 minuten rijden van huis, maar goed: ik was er even tussenuit. Ik zag mezelf al helemaal liggen in dat grote bubbelbad, wijntje erbij, kaarsje erbij…. Het hotel had ook een spa met sauna, perfect voor mijn stress. Helemaal zen. Yes, let’s do it!

Enthousiast begon ik in te pakken. Het was maar 1 nachtje en ik was niet van plan een voet buiten het hotel te zetten, dus echt veel had ik niet nodig. Verwenspulletjes voor in bad, een lekker huispak, een grootverpakking chocola: all a woman needs.

Bye bye stress!

Ik kon pas aan het eind van de middag inchecken en natuurlijk liep die dag alles in het honderd. Dikke stress zoals ik al zei. Met een hartslag van 300 slagen per minuut kwam ik rond 15.00 uur thuis van het werk en gooide snel een pizza in de oven. Want: nog niets gegeten die dag, en ik was niet van plan om de hotelkamer te verlaten om te gaan eten. In een recordtempo propte ik de pizza naar binnen en racete de lange 10 minuten naar het hotel. Ik kon niet wachten om mijn weekendje rust te laten beginnen!

De hotelkamer was prachtig: een enorme badkamer met jacuzzi, een mega groot bed en dakterras dat uitkeek op de prachtige natuur. Bovendien had het hotel een grote spa met verschillende sauna’s en zwembaden, alles erop en eraan. Hier kon ik wel tot rust komen, dacht ik. Little did I know….

Inmiddels was het rond 16.00 uur en als ik gebruik wilde maken van de wellness in het hotel moest ik opschieten, want deze ging om 17.00 uur dicht. Wederom racen dus: make-up eraf, omkleden en met de lift naar de spa. Gehaast en geïrriteerd kwam ik daar aan. Ik had nog maar drie kwartier om helemaal zen te worden!

Vieze oude mannetjes

Ik had wel ervaring met privé-sauna’s, maar ik was nog nooit in een openbare sauna geweest. Waar je dus ook naakt moet. En ik was in m’n eentje. Omdat de sauna bijna ging sluiten was het niet druk. Helaas voor mij waren er op dat moment alleen een paar vieze oude mannetjes, dus ik voelde me erg bekeken. Zen werd ik er bepaald niet van en die hartslag, die was nog steeds sky high. Grrr, ik kom hier om te ontspannen en dan lukt het niet. Heb ik weer!

Ik wilde die sauna zo snel mogelijk ontvluchten dus ik stond op en rende, zo goed en kwaad als het ging, op blote voeten met een handdoek om de goodies, richting de uitgang. Eén stap buiten de saunaruimte gleed ik uit. Deze spa had een lekker gladde tegelvloer! Handig maar niet heus, en zeker niet als je op de vlucht bent. Gelukkig kon ik me nog net ergens aan vastgrijpen. Meteen voelde ik me licht in mijn hoofd. Te snel opgestaan uit de sauna waarschijnlijk. Misschien even afkoelen onder de douche? So I did.

16.50 uur en ik werd wakker. Ik lag eigenlijk best lekker. Hier kwam ik voor: slapen en rust! Maar wacht, waar ben ik eigenlijk? Een pijnscheut ging door me heen en ik voelde aan mijn gezicht. Blood everywhere. Wat was er in godsnaam gebeurd? En waarom lig ik hier in mijn nakie op een onbekende douchevloer?

Ik zie eruit als een bokser

Ik strompelde naar de kleedkamer en keek in de spiegel. Jezus! Ik was onherkenbaar. Licht in mijn hoofd ook, dus ik liet me zakken op een bankje en had een totale black-out. Na een kwartiertje hees ik me overeind, schoot voorzichtig mijn kleren aan en schuifelde naar de receptie, waar ze een dokter voor me belden.

Wat bleek: ik was in de douche flauwgevallen en keihard op de natte douchevloer geklapt, face down. Het resultaat? Een gebroken neus, een hersenschudding, een scheurtje in mijn jukbeen, een doorgescheurde lip en gapende wonden in mijn voorhoofd. Ik zag eruit als een bokser die net voor zijn leven heeft gevochten tijdens het wereldkampioenschap. Maar dan erger! De hele nacht heb ik op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis doorgebracht. Van mijn weekendje zen heb ik dus uiteindelijk slechts een uurtje kunnen genieten.

Naar de sauna met stress is geen goed idee

Moraal van dit verhaal: naar de sauna gaan met stress is geen goed idee! Adrenaline in je lijf, hartkloppingen, oververmoeid zijn en 1000 kcal naar binnen proppen nét voordat je de sauna instapt is geen aanrader. Voortaan boek ik een weekendje weg in een veilig boshotelletje ofzo. En naar de sauna, daar ga ik dus niet meer in m’n eentje naar toe.

Meer columns lezen?

Geef een reactie

%d