Talk

Myrthe: “De wereld duurzamer maken. Daar ga ik voor!”

Liever luisteren? Dat kan met de LIB podcast op Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts. Je vindt het interview met Myrthe ook op YouTube!

In dit artikel lees je een verslag van mijn gezellige Zoom gesprek met Myrthe, wiens missie het is om de wereld een stukje duurzamer te maken. Haar hele bedrijf Light Green Living heeft ze hierop ingericht. Laat je inspireren door deze vrouwelijke ondernemer met een belangrijke boodschap!

Let’s meet Myrthe!

Deborah: “Hey Myrthe, bedankt dat ik je mag interviewen voor LIB. Vertel, wie ben je en wat doe je?”

Myrthe: Ik wil de wereld beter maken
Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Nina Heutinck

“Ik ben Myrthe en sinds anderhalf jaar ben ik bezig met mijn bedrijf Light Green Living. Ik help bedrijven om hun groene boodschap te verspreiden via hun socials door middel van branding en marketing, en daarbij richt ik me voornamelijk op ondernemers met een duurzaam project of een duurzame levensstijl. Voor mij is het belangrijk dat mijn klanten in de breedste zin van het woord bezig zijn met duurzaamheid, omdat ik het stukje bewustwording naar onze wereld wil verbeteren.”

Geïnspireerd door ijsberen op Spitsbergen

Deborah: “Hoe ben je op deze doelgroep gekomen? Waarom duurzaam, waarom groen?”

Myrthe vertelt: “In 2019 was ik op Spitsbergen om mijn bonuszusje te bezoeken die daar bezig is met haar master Biologie. Veel mensen denken dat Spitsbergen een plaats in Duitsland is, maar het is een eiland van Noorwegen, net onder de Noordpool. Er wonen zo’n 2000 mensen en het bestaat uit ongerepte natuur en ruw terrein met rotsblokken en dergelijke. Geen uitgestippelde wandelpaden zoals in de bergen van Oostenrijk of Zwitserland bijvoorbeeld. En heel cool: er lopen ijsberen, gewoon in het wild. Maar wat me het meest fascineerde is dat ik de klimaatverandering daar met eigen ogen heb gezien, zoals het ijs dat er steeds minder wordt en wat voor impact dat heeft op het klimaat.

Dat heeft zo’n indruk op me gemaakt dat ik eenmaal weer thuis ben gaan kijken naar mijn eigen levensstijl en wat ik daaraan kon aanpassen. Door bijvoorbeeld geen of minder vlees te gaan eten en niet elke keer mee te gaan met de nieuwste trends of mode. Ik studeerde toen marketing en dacht: hoe kan ik dat combineren met duurzaamheid? Hoe kan ik die groene boodschap verder verspreiden? Hoe kan ik de wereld een stukje duurzamer maken? En daarmee had ik mijn niche gevonden.”

Duurzaam ondernemerschap

Deborah: “Leuk dat je zo bezig bent met duurzaamheid! Ik vind dat zelf ook heel belangrijk. Ik zag op Instagram dat je de branding van je bedrijf er ook helemaal op aangepast hebt. Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap? Wilde je altijd al voor jezelf beginnen?”

“Ik wil de wereld beter maken!”
Myrthe: Ik wil de wereld beter maken

Myrthe: “Goede vraag. Daarvoor moeten we een stukje terug in de tijd. Na mijn studie Hotelmanagement in Apeldoorn heb ik eerst in loondienst gewerkt. Ik werkte daar 40 uur per week, maar al snel wist ik dat ik daar niet op mijn plek zat. Misschien was de baan ook niet helemaal mijn ding, maar iedere dag opnieuw van 9 tot 5 op het werk en met de trein weer naar huis was het niet voor mij. Ik wilde het anders, maar ik wist niet precies hoe of wat.

Via een vriendin van vroeger kwam ik in contact met haar zus, een mentor die mensen helpt bij het opzetten van een eigen online onderneming. Ik raakte met haar aan de praat en dat heeft me geholpen om de beslissing te nemen om voor mezelf te beginnen. Inmiddels is na een jaar wel gebleken dat dit de juiste beslissing was voor mij. De puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Ik moet gewoon mijn eigen ding doen en eigen baas zijn!”

De ultieme vrijheid als eigen baas

Deborah: “Dus er is in korte tijd eigenlijk best veel veranderd in je leven. Wat voor impact heeft het starten van een bedrijf op jouw persoonlijke leven gehad?” Myrthe: “Vooral veel vrijheid. Gaan en staan waar ik wil, mijn eigen tijd inplannen. Als ik in de ochtend wil gaan ontbijten met een vriendin dan start ik gewoon om 12.00 ’s middags en werk door tot 20.00 ’s avonds.”

Deborah: “Dat geldt voor mij ook als belangrijkste voordeel van het ondernemen. Als ik zin heb om met een vriendin af te spreken of te gaan sporten bijvoorbeeld. Of als ik er helemaal geen zin in heb die dag, dat ik dan op de bank kan Netflixen. Het kan!” Myrthe: “Ja, je kunt gewoon dingen verschuiven naar een ander tijdstip. Dat gevoel, dat je meer controle hebt over je tijdsindeling, is echt heel fijn.”

Geld of vrije tijd: wat kies je?

Deborah vraagt: “Is dat voor jou dan ook belangrijker dan geld? Als je moest kiezen tussen geld verdienen of vrije tijd, wat kies je dan?”

Myrthe denkt even na. “Lastige keuze, maar uiteindelijk kies ik dan toch voor vrije tijd. Ik wil natuurlijk een goede boterham verdienen, dat is waarom ik met mijn bedrijf ben gestart, maar ik geloof er ook in dat je je bedrijf zo kunt inrichten dat je een passieve inkomstenstroom genereert. Dat als je een tijdje niet werkt er toch voldoende geld binnenkomt. Dus vrije tijd en geld verdienen kun je ook prima combineren. Ik vind het heel belangrijk om tijd door te brengen met familie en vrienden. Ook hou ik enorm van reizen en wil ik meer doen aan zelfontwikkeling. Dus ik als ik een keuze moet maken ga ik voor vrije tijd.”

Een passief inkomen verdienen

Deborah: “Je hoort steeds meer over passief geld verdienen. Ik ben daar ook druk mee bezig, eigenlijk om dezelfde reden die jij net aangeeft. Zouden er mensen zijn die die vraag beantwoorden met ‘geld verdienen is belangrijker dan vrije tijd’? Ze zullen er vast wel zijn hoor, maar 90% van de ondernemers die ik spreek probeert ook een passief inkomen bij elkaar te verdienen, juist omdat ze méér willen halen uit hun vrije tijd. Hoe doe jij dat? Verkoop je e-books, cursussen of templates?”

Myrthe: “Ja, ik ben van plan op relatief korte termijn een online branding cursus aan te gaan bieden, zodat ik ook ondernemers kan helpen die geen interesse hebben in een 1-op-1 traject. Daarnaast heb ik wat Bitcoin en ben ik een tijd affiliate geweest voor cursussen. Ik heb heel veel plannen die ik nog wil uitvoeren, maar ik ga eerst aan de slag met de online branding cursus.”

Myrthe: “Ik help je met je social media en branding.”

Deborah: “Stel dat ik een bedrijf heb en het is, net zoals bij jou, ook mijn missie om de wereld duurzamer te maken. Wat kun jij dan concreet voor mij doen?” Myrthe: “Dat is afhankelijk van wat je nodig hebt. Waar loop je tegenaan? Ik kan bijvoorbeeld de socials van je overnemen zodat het je geen tijd en energie meer kost, maar ik kan je ook op weg helpen en je branding op je socials stap voor stap samen opbouwen. Zodat het voor bezoekers op je Instagram meteen duidelijk is wat je nou precies doet, en waarom je dat doet.”

Deborah: “Dat is dus ook een stukje social media strategie als ik het zo hoor. Richt je je vooral op startende ondernemers of ook op mensen die al een tijdje bezig zijn met hun bedrijf?” Myrthe: “Ik richt me nu op beide doelgroepen, maar bij de start van Light Green Living concentreerde ik me op beginnende ondernemers. Vervolgens kreeg ik steeds meer vragen van ondernemers die al wat langer bezig waren en heb ik mijn dienstverlening daar op aangepast. Maar ik richt me dus op beide categorieën en het gaat echt heel lekker. Daar ben ik heel blij mee!”

De impact van je omgeving op je bedrijf

Deborah: “Fijn! Lekker bezig dus. Heb je veel ondernemers in je omgeving of is iedereen in loondienst?” Myrthe: “Aan mijn kant van de familie en directe omgeving is eigenlijk niemand ondernemer. Bij mijn vriend wel, heel grappig. Toen ik begon met mijn bedrijf voelde ik me soms alleen en was het zoeken waar ik moest beginnen. Je kunt als je vragen hebt heel Google afspeuren, maar soms is het gewoon fijn om met iemand te praten. Daarom ben ik heel blij met mijn mentor en dat ik inmiddels meerdere ondernemers om me heen heb verzameld waarmee ik kan sparren. Heel fijn om hen te kunnen vragen: ‘Hoe doe jij dat?’, ook al zitten we niet in dezelfde branche. Het is belangrijk om een netwerk om je heen te creëren.”

Deborah: “Wist je van tevoren waar je aan begon toen je ging ondernemen, of ben je meteen in het diepe gesprongen?” Myrthe: “Ik wist wel dat het ondernemerschap ups en downs heeft, maar eigenlijk ben ik in het diepe gesprongen. Daardoor ben ik mezelf ook vaak tegengekomen. Ik heb ook heel wat dansjes in de woonkamer gedaan hoor, als het wel goed ging. Dat moet je ook zeker doen, de kleine successen vieren. Blijf stilstaan bij de kleine dingen die goed gaan. Dat zegt mijn vriend ook altijd tegen mij: ‘Sta eens stil bij wat je allemaal hebt bereikt, daar mag je trots op zijn’.”

Deborah: “Myrthe, waar ben je het meest trots op?”

Deborah: “Wat is het mooiste dat je tot nu toe hebt meegemaakt als ondernemer? Waar ben je het meest trots op?” Myrthe: Dat is voor mij toch wel dat ik lekker in mijn vel zit. Een hele andere invalshoek misschien, maar ik heb veel meer rust gevonden omdat het ondernemerschap echt bij me past. De afgelopen jaren was ik op zoek naar wie ik was en wat bij me paste, maar nu heb ik rust in mijn lijf gevonden.”

Goals en duurzame dromen

Myrthe: Ik wil de wereld beter maken

Deborah: “Wat is je ultieme goal en waar droom je van?”

Myrthe: “Wat ik heel graag zou willen op de langere termijn is een goed doel starten. Het geld dat ik verdien met mijn bedrijf wil ik apart zetten en daarmee een stuk bos aanplanten, in het Amazone gebied bijvoorbeeld. Want zoals iedereen wel weet zijn bomen de longen van onze aarde en dragen zij bij aan de gezondheid van mens en dier. Helaas worden er wereldwijd nog steeds grote stukken bos gekapt. Met het bos dat ik wil aanplanten wil ik ook een stukje persoonlijke connectie met het project maken, een soort ‘levensboom-bos’, door bomen beschikbaar te stellen voor adoptie, een overledene, een huwelijk of een andere belangrijke gebeurtenis. Ik weet nog niet precies hoe ik dat in de praktijk ga doen, maar dat is mijn ultieme droom.”

Deborah: “Dat is een supermooi doel. Ik bedoel, je richt je niet alleen op duurzame ondernemers, maar je wil ook echt in een verschil maken in de wereld. Dat is echt heel tof.” Myrthe: “De wereld duurzamer maken. Daar ga ik echt voor ja!”

De allerbelangrijkste tip voor startende ondernemers

Deborah: “Als je terugkijkt op wat je allemaal hebt meegemaakt, wat is dan de allerbelangrijkste tip die je aan startende ondernemers zou willen geven?”

Myrthe: “Ik heb er eigenlijk twee. Geloof in jezelf en neem actie! Ik ben ook iemand die veel in haar hoofd zit en veel nadenkt, maar je moet het ook gewoon doen. Je kunt blijven denken, maar begin ergens en neem die eerste stap. Wees niet te streng voor jezelf en geloof dat je het kunt. Gewoon proberen en al moet je het nog 100 x aanpassen dan is dat helemaal niet erg.” Deborah lacht: “Just do it! Wat is voor jou het moeilijkst aan het eigen baas zijn? Is dat de administratie, of de discipline die je moet hebben om elke morgen op te staan en jezelf te motiveren? Of iets heel anders?”

Myrthe aarzelt: “Lastige vraag. Discipline zit bij mij wel goed, maar het moeilijkst voor mij is denk ik het financiële stukje. Veel startende ondernemers besteden de administratie uit, maar ik vind het heel belangrijk om zelf ook te weten hoe het allemaal werkt met de belasting, BTW en dergelijke. Ik wil het graag allemaal beter snappen. Misschien wordt het dan ook leuker om te doen, haha!”

Deborah lacht: “Ik denk dat het nooit echt leuk wordt. Ik onderneem al heel lang en de Belastingdienst wordt nooit je vriend, zeg maar. Ik ben er wel voorstander van dat iedere ondernemer weet waar de kosten naar toe gaan en wat je netto onder de streep nu eigenlijk overhoudt. Veel ondernemers concentreren zich alleen op het maken van omzet en dan blijkt bij de belastingaangifte dat ze maar weinig overhouden. Dat is denk ik ook een heel belangrijke tip voor startende ondernemers: focus niet alleen op omzet, let op je kosten en hou in steeds de gaten of je wel winst aan het maken bent. Misschien moet je je prijzen wel gaan verhogen.” Myrthe beaamt dat: “Ja, dat is zeker ook een belangrijke tip.”

Myrthe over de reacties toen ze voor zichzelf begon

Deborah: “Was je omgeving enthousiast toen je je ondernemersplannen deelde?” Myrthe: “Ik kreeg wisselende reacties. Sommige vroegen: ‘Oh mijn god, waar begin je aan?’ en anderen waren heel enthousiast. Mijn vader bijvoorbeeld ook. Hij zegt regelmatig ‘Ik ben super trots op je’; dat is heel leuk. Maar wat ik verreweg het meest te horen kreeg was dat ze het zelf niet zouden durven, een bedrijf beginnen. Je moet je niet laten afleiden door negatieve reacties. Soms had ik daar in het begin wel last van en sliep ik er een nachtje slecht door, maar dan wist mijn vriend me weer op te peppen. Nu ik een tijdje bezig ben hoor ik vooral van anderen: ‘Wat stoer!'”

“Ik kom iedere ochtend mijn bed uit om de wereld duurzamer te maken!”

Deborah: “Ben je blij dat je de stap naar een eigen bedrijf hebt genomen, of had je het achteraf heel anders gedaan?” Myrthe is heel duidelijk: “Ik sta er 1000% achter en ik ga ook zeker niet stoppen. Ik ben blij dat ik anderhalf jaar geleden de beslissing heb genomen om voor mezelf te beginnen. Ik heb er nog nooit spijt van gehad.” Deborah: “Zeker niet stoppen! Met jouw mooie boodschap en de wil om de wereld duurzamer te maken.” Myrthe: “Dat haal ik ook echt mijn energie uit en dat is waar ik iedere morgen mijn bed voor uitkom!” Deborah: “Je bent steeds nieuwe dingen aan het leren als ondernemer hè?” Myrthe: “Ja zeker, maar dat maakt juist leuk. Lekker die diversiteit! Daar hou ik van: geen dag is hetzelfde.”


Meer lezen, zien of horen over Myrthe?

Check dan zeker even haar Instagram. Liever luisteren? Je beluistert het complete gesprek met Myrthe in de LIB Podcast op Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts of via YouTube. Blijf vooral hangen tot het einde, waar ik nog een geheimpje verklap over mijn nieuwe studio! 

Meer interviews met inspirerende ondernemers?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

Wil jij ook met jouw bedrijf in LIB the mag?

Dat kan! Er zijn verschillende opties die je kunt inzetten om jouw bedrijf meer zichtbaarheid te geven. Denk daarbij aan advertenties, interviews, blogs, podcasts of video’s. Ook een collab in de vorm van een gastblog, shoutout, sponsored content of event behoren tot de mogelijkheden. Lees hier meer over wat LIB voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

%d