Work

Motivatie en de Multimens: koester jouw talent!

Ben jij een multimens: een echte multi-passionate met veel te veel goede ideeën? Lees dan dit!

Motivatie is simpelweg ‘de zin om iets te doen’. En die ‘zin’, die kan behoorlijk variëren. Sommige dagen heb je energie voor tien en lijkt alles vanzelf te gaan. Andere dagen krijg je jezelf niet van de bank af, wat je ook doet. Veel mensen denken dat een gebrek aan motivatie te maken heeft met luiheid, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Soms is er een teveel aan inspiratie en wil je van alles doen, maar weet je gewoon niet waar je moet beginnen. En dus doe je maar niets. De motivatie is er dan voor 100%, maar het ontbreekt aan overzicht en prioriteiten stellen. ‘Zin om iets te doen’ betekent dan eigenlijk: ‘zin om álles te doen’. Zie hier het probleem van de multimens!

Het probleem van multi-passionates

Een gebrek aan overzicht ontstaat als je ontzettend veel ideeën hebt, maar er geen duidelijke kaders aan kunt geven. Een bekend multi-passionate probleem. Multimensen zien overal kansen, raken enthousiast, beginnen met het vormgeven van hun ideeën en haken ergens onderweg af. Omdat er een leuker idee voorbijkomt, omdat ze even een energiedipje hebben of een teveel aan chaos in hun hoofd ervaren. Veel van deze multimensen hebben een vorm van ASS, zoals autisme, ADHD of ADD, wist je dat? Ook zijn het vaak creatievelingen, buitenbeentjes of mensen die zich niet willen conformeren aan de maatschappij. Hele bijzondere mensen met hele bijzondere talenten, maar ze worden vaak niet goed begrepen. 

De multimens laat zich niet in een hokje stoppen

“Begin je nou alweer aan iets nieuws?”, “Waarom maak je nooit wat af?”, en “Het ontbreekt bij jou aan doorzettingsvermogen!”. Zomaar wat commentaren die multimensen regelmatig horen. Hierdoor kunnen ze gedemotiveerd raken, hun enthousiaste ideeën verbergen voor de buitenwereld. Maar hallo: inspiratie is niet te stoppen! Goede ideeën laten zich niet structuren binnen kadertjes. Je kunt als multimens niet zeggen: “Vandaag wil ik niets nieuws bedenken!”. Het multitalent is er en laat zich niet plannen. Leuk, maar hoe kun je dan optimaal gebruik maken van die grote motivatie als multimens én concreet iets gedaan krijgen? Nou, bijvoorbeeld door prioriteiten te stellen.

Je kunt al je ideeën direct opschrijven in een notitieboekje of inspreken op een app die een mailtje met de uitgeschreven audio stuurt naar een aparte inbox. Braintoss is een fijne app die je hiervoor kunt gebruiken. Op die manier blijven al die goede ideeën niet continu in je hoofd rondhangen. Geef jezelf de tijd om dagelijks of wekelijks eens goed na te denken of je ook echt iets kunt met je plannen. Zijn ze levensvatbaar? Realistisch? Is er budget om ze uit te voeren? Of gaan ze op de ‘misschien-ooit’ stapel? Op die manier hou je alleen de ideeën over waar je energie in zou moeten stoppen. Dat scheelt een bak met frustratie!

Teveel inspiratie? Zo los je het op

Vervolgens is het zaak om die overgebleven ‘Hele Goede Ideeën’ kritisch te beoordelen. Afhankelijk van je doelen kies je het idee dat je het meeste plezier oplevert of de meeste poen, of juist prestige: de bekende 3 P’s. Met jouw nummer 1 idee ga je aan de slag; de overige gaan terug op de ‘misschien-ooit’ stapel. En zo blijf je dus continu prioriteiten stellen als je weer eens wordt overvallen door een overflow aan inspiratie. Op die manier kom je eindelijk eens toe aan het daadwerkelijke uitvoeren van al die goede plannen.

Multimens & Motivatie

Koester jouw multimens talent! Je bent niet raar of lui: jij bent een ideeënmachine, een inspiratie voor velen. En als de uitvoering van al die plannen niet lukt? Ach, dan schakel je daarvoor gewoon andere mensen in. Zolang die fantastische ideeën van jou blijven stromen, je prioriteiten stelt én je je motivatie behoudt, komt het wel goed met jou als multimens. Beloofd!


Meer lezen over motivatie?

Deze artikelen zijn helemaal jouw ding:

%d