Feel

Waar is de motivatie? Dit is de peptalk die je nodig hebt!

Hoe doorbreek je oude patronen en verander je negatieve gedachten?

“Vanaf nu ga ik het anders doen. Ik wil dit niet meer. Nu ga ik eindelijk doen wat ik moet doen.” Je had goede voornemens, maar je eindigt toch weer in je oude patroon. Waar is de motivatie gebleven? Dit is de peptalk die je nodig hebt!

Oude patronen doorbreken

Oude patronen doorbreken en je gedrag veranderen is lastig, maar niet onmogelijk. Het is o zo verleidelijk om toe te geven aan negatieve gedachten.

  • Ik kan het niet.
  • Het lukt niet.
  • What was I thinking?
  • Het gaat nooit gebeuren voor mij.

We hebben allemaal weleens een peptalk nodig als de motivatie weer eens ver te zoeken is. Maar als je die aanmoediging niet vanuit je omgeving krijgt, zul je jezelf moeten oppeppen. Dat lijkt een onmogelijke taak en zeker wanneer je het allemaal niet meer ziet zitten. Maar jij kunt dat. Écht waar. Dit is hoe je dat doet.

Wat wil jij bereiken?

Zoek een post-it, klein papiertje, servet of whatever. Maakt niet uit, als je er maar op kunt schrijven. Noteer hierop je doel. Dat kan bijvoorbeeld een omzetdoel zijn, dat je gezonder wil leven of iets anders. Schrijf het op alsof je je doel al hebt bereikt: deze maand haal ik € X omzet binnen, ik leef gezond, of: ik zit lekker in mijn vel. Anyway, je snapt wat ik bedoel. Schrijf het gewoon op, ook al geloof je er nog niet echt in.

Hang het papiertje nu op een plek waar je ’s ochtends en ’s avonds het eerste komt (voor de meeste mensen is dat de badkamerspiegel of het nachtkastje). Een tweede exemplaar hang je goed zichtbaar op de plaats waar je dagelijks de meeste tijd doorbrengt. De bedoeling is dat je continu wordt herinnerd aan de boodschap die je aan jezelf hebt geschreven. En iedere keer als je hem ziet, herhaal je de woorden hardop.

Waarom zou je dat doen en waarom werkt het als peptalk om je meer motivatie te geven? Simpel. Op het moment van wakker worden en bijna in slaap vallen zijn je hersenen niet helemaal wakker. Je onderbewuste wél. En juist daar begint gedragsverandering. 

Je onbewuste brein neemt de beslissingen

Want weet je, je onbewuste brein neemt ongeveer 95% van alle beslissingen. Of je ademhaalt, honger hebt, maar ook je twijfels en angsten zitten er. Wanneer je dus met je bewuste brein besluit om iets te doen, maar je onbewuste brein schreeuwt nee, dan gaat het never nooit lukken. Dat is waarom je op de bank blijft hangen terwijl je eigenlijk zou moeten werken. Waarom het niet lukt om de chocolade te laten staan. En waarom je steeds maar weer in hetzelfde cirkeltje blijft ronddraaien. Gedragsverandering begint dus in je onbewuste brein. En gelukkig zijn er trucjes om daar te komen.

Tips voor optimale ontspanning

Eén van die trucjes is optimale ontspanning. Dit bereik je door middel van een langzame en diepe ademhaling. Een andere optie is het doen van een bodyscan, waarbij je je hoofd leegmaakt en je je compleet focust op een lichaamsdeel. Ik raad daarbij aan om te beginnen met je voeten en langzaam omhoog te werken richting je kruin. Dat helpt je om gemakkelijker ‘uit je hoofd’ te komen. Start met het concentreren op je tenen. Voel hoe ze bewegen, span ze aan en laat ze los. Doe hetzelfde met je enkel, je kuiten enzovoorts. Merk je dat je gedachten afdwalen, geen probleem. Pak je focus terug en ga lekker verder. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. En het leuke is: je kunt dit ook doen tijdens een wandeling! Je hoeft er niet voor in bed te liggen. 

Zodra je voelt dat je tot rust gekomen bent heb je toegang tot je onbewuste zelf. Je hersengolven trillen op een lagere frequentie en dat is het optimale moment om je gedrag diep van binnen te veranderen. Concentreer je op het doel dat je wil bereiken. Zie het voor je, alsof het al zover is. Is het je doel om meer omzet binnen te halen en daardoor meer vrijheid te ervaren, denk dan aan jezelf die dat doel al heeft bereikt. Bijvoorbeeld de ‘jij’ die eindelijk meer tijd heeft om leuke dingen te doen. Voel hoe blij je bent vanwege het bereiken van je goal. Je ziet jezelf lachen, gelukkig zijn. Vind je het moeilijk om te visualiseren, concentreer je dan op de boodschap op je papiertje. Blijf ernaar kijken en herhaal de woorden steeds opnieuw. Vijf minuutjes is voldoende. 

Een workout voor meer motivatie

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap genomen naar het veranderen van je gedrag én het bereiken van je doelen. Het lijkt misschien alsof je niks bijzonders hebt gedaan en er niets veranderd is. Maar die gedachtengang klopt niet. Je bent namelijk je onbewuste brein aan het trainen. En net zoals die workout in de gym moet je het vaker doen om resultaat te zien. Maar die resultaten komen er. Gegarandeerd. Iedere dag vijf minuten is all it takes. I promise.

Dit is jouw peptalk!

Na een tijdje zul je merken dat je betere keuzes gaat maken die bijdragen aan je doel. Dat is je onderbewuste die jou aan het helpen is. Je kunt je onbewuste brein dus letterlijk een peptalk geven voor meer motivatie. Hoe gaaf is dat! Iedereen kan dit, dus jij ook. Ga jij er vandaag nog mee beginnen?


Meer lezen?

Als het gaat om jezelf een peptalk geven voor meer motivatie, lees dan ook eens deze andere artikelen. Handig!

Geef een reactie

%d