Life

Money mindset voor beginners

Verander jouw money mindset vandaag nog. Bye bye gat in je hand!

Money mindset. Wat is dat en waarom is het zo belangrijk? Je money mindset heeft te maken met hoe je over geld denkt én hoe je ermee omgaat. Je kunt je patronen beïnvloeden of doorbreken met deze handige tips. Bye bye gat in je hand, say hello to your money flow!

Hoe ga jij met je geld om?

Is jouw money mindset positief of negatief? Dat heeft veel te maken met hoe je vroeger bent opgegroeid. Was er bij jou thuis altijd geld in overvloed, of moesten je ouders overal op beknibbelen? Heb je geleerd om te sparen en budgetteren, of geef je net als je ouders al je geld tot op de laatste cent uit? Leef jij van paycheck naar paycheck, of heb je altijd een buffertje achter de hand?

Voor veel mensen is geld nog steeds een taboe. We praten er niet over, of althans niet tot in detail. Je hebt globaal wel een idee of je vrienden geld te besteden hebben, maar écht weten doe je het niet. En heb je schulden? Dan is de drempel om daarover te praten nog hoger, want financiële ellende veroorzaakt veel schaamte. Wil jij jouw relatie met geld veranderen? Dan is dit artikel een must read.

Wat is jouw money mindset?

Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk, dan ben ik opgegroeid met heel hard werken voor je geld. Ik kom uit een ondernemersgezin en mijn vader was altijd aan het werk. Mijn moeder werkte niet en zorgde voor mij, mijn zusje en het huishouden. We hadden het niet slecht, maar we waren zeker niet rijk. Als ik iets wilde dan moest ik daarvoor werken en sparen. Zomaar iets krijgen zat er niet in. Vanaf mijn 14e had ik daarom allerlei bijbaantjes en met 16 jaar werkte ik bijna fulltime naast mijn VWO opleiding. Toen ik 19 was kocht ik mijn eerste huis, zonder hulp van wie dan ook. Mijn money mindset is er al vroeg ingestampt.

Ga eens na hoe jij denkt over geld. Sta je er nooit zo bij stil en ben jij het type ‘ik zie wel waar het schip strandt’? Is je maand regelmatig te kort en kun je je rekeningen niet betalen? Misschien is het handig om na te denken of je je money mindset zou moeten veranderen. Gewoon, om niet in de problemen te komen. Of jij dit nodig vindt beslis je lekker helemaal zelf! Maar wanneer je wel wat tips kunt gebruiken op geldgebied zijn dit de zaken waar je eens bij stil moet staan:

  • Je krijgt een enorme financiële tegenvaller. Hoe ga je dit opvangen?
  • Weet je eigenlijk wel wat jouw vaste lasten zijn?
  • Hoe is je financiële toekomst geregeld? Waar ga je van leven als je oud en versleten bent?
  • Verdien je wel genoeg om comfortabel te kunnen leven?

Ben jij het waard?

Stel, alles zit tegen. Je voelt je klote en eenzaam. Troost je jezelf dan weleens met het kopen van allerlei troep die je eigenlijk niet nodig hebt? En voel je je schuldig als je daarna je bankrekening bekijkt? Dan is de kans groot dat je een negatieve money mindset hebt ontwikkeld. Jammer, want een positieve kijk op geld kan je een hoop ellende besparen. Zo doe je dat:

Sta eens stil bij wat je allemaal hebt en bezit. Je huis, je meubels, je auto of fiets, rekken vol met kleding. Maar ook: je familie, je partner, je huisdier, je kinderen en je vrienden. Besef je eigenlijk wel hoe goed je het hebt? Wees dankbaar voor al het goede in je leven. Dit is de eerste stap naar een positieve mindset.

Wat zou je doen met een miljoen?

Wat zou je doen als je vanavond de loterij wint? Een miljoen op de bank, en je moet het tot op de laatste cent uitgeven. Waar heb je altijd al van gedroomd? Schrijf op waar jij jouw gewonnen miljoen aan gaat spenden. Dit leert je te denken vanuit overvloed. Stel nou dat je dit in het ‘normale’ leven ook zou doen, iedere keer als je weer eens bij de Zara met de zoveelste zwarte broek in je handen staat. Je kúnt het uitgeven, maar wat als je het niet doet en je je geld lekker in je portemonnee houdt? Is er een beter en nuttiger doel om je centjes aan te besteden? Op die manier train je jezelf om bewuster met je geld om te gaan en zo een stapje dichter bij jouw droom te komen.

Een positieve mindset ontwikkelen betekent ook dat je steeds bewuster gaat kijken naar manieren om geld te verdienen. Kleine signalen die je voorheen misschien niet oppikte, zie je nu wel. Heb jij kansen laten liggen op financieel gebied? Durfde je niet te onderhandelen, dacht je dat je het niet waard was of voelde je je niet zeker genoeg? Dan is visualisatie iets voor jou.

Visualiseer je rijk

Visualiseer rijkdom, dan komt het naar je toe. Dat klinkt als een oud Chinees gezegde, maar er zit wel een kern van waarheid in. Iemand die positief in het leven staat, dankbaar is voor wat ze heeft én bewust bezig is met geld, heeft een grote kans om daadwerkelijk rijkdom te vinden. Dat komt omdat je money mindset je onbewust bij iedere beslissing beïnvloedt. Klinkt zweverig, I know, maar probeer het maar eens. Zeg iedere dag tegen jezelf dat je het waard bent. Laat je me weten of jouw financiële situatie over een jaartje positief is veranderd?

Money mindset voor ondernemers

Als ondernemer is het extra belangrijk dat je een goede money mindset hebt! Niet alleen moet je als ondernemer leren budgetteren en sparen voor toekomstige investeringen of tegenslagen, maar je mindset zie je ook terug in de prijs die je voor je diensten vraagt. Wees je bewust van jouw toegevoegde waarde voor de klant en bereken het juiste tarief daarbij. Teveel ondernemers durven hun prijzen niet te verhogen, terwijl ze dondersgoed weten dat ze eigenlijk meer zouden moeten vragen. Zonde!

Je bent goed in wat je doet, toch? Vráág dan ook een hoger tarief dat bij die waarde past. Zit je helemaal vol met klanten en weet je van gekkigheid niet waar je de tijd vandaan moet halen om ze allemaal te kunnen helpen? Merk je dat je amper vrije tijd overhoudt en altijd maar aan het werk bent? Dan is het absoluut tijd om je prijzen te verhogen. Door de juiste prijs te vragen zul je niet alleen trotser zijn op je werk, maar ook eindelijk genoeg verdienen om comfortabel te kunnen leven en meer geld overhouden om te investeren in jezelf en in je bedrijf. Daar help je je klanten uiteindelijk het beste mee: pas als jij lekker in je vel zit, kun je ze optimaal van dienst zijn.

Tot slot zal een positieve money mindset ook betekenen dat je in het algemeen ook positiever in het leven staat. Begin daarom vandaag nog met het verbeteren van je mindset, zodat je er niet alleen financieel van profiteert, maar ook als persoon een stukje gelukkiger wordt.


Meer lezen over money mindset?

Wil je meer lezen over jouw waarde bepalen, de juiste prijs vragen en tips om je money flow te vergroten? Dan zijn deze artikelen echt wat voor jou!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: