Work

Dit is waarom Millennials en de Generatie Z anders zijn

Herken jij de verschillen?

Millennials, oftewel Generatie Y, zijn duidelijk anders dan de Generatie Z. Niet alleen zijn ze totaal anders opgegroeid, ook verschillen ze van elkaar als het gaat om werk, carrière, lifestyle en gedrag. Ben jij geboren tussen 1980 en 2015? Dan levert dit artikel vast veel herkenning op!

Millennials: FOMO, keuzestress en avontuur

Narcistisch, verwend en FOMO: dat is kenmerkend voor de millennials. Ze zijn grofweg geboren tussen 1980-1996 en opgevoed door babyboomers of Generatie X. Anders dan hun ouders zijn ze opgegroeid met het idee dat het leven maakbaar is. In de jaren 80 en 90 zorgde het gunstige economische klimaat voor steeds meer mogelijkheden en dat betekent keuzestress. Het is daarom niet toevallig dat burn-outs onder millennials veel voorkomen. 

Millennials zijn ongeduldig en nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen. Een verre reis maken? Heel normaal. Waar hun ouders gewend waren aan een traditioneel leven, is huisje-boompje-beestje voor een millennial niet zo vanzelfsprekend. Trouwen, kinderen krijgen, aardappelen-groenten-vlees en tot je pensioen bij dezelfde baas is niet hun ideaalbeeld. Liever kiezen ze voor avontuur.

In hun jeugd hadden ze massaal dezelfde idolen. Er was een duidelijke scheiding tussen de verschillende subculturen met hun bijbehorende uiterlijk. Merken en logo’s waren groot op hun kleding te vinden en je wilde er graag bijhoren. 

Millennials hebben de overgang naar het digitale tijdperk heel bewust meegemaakt. Wie kent nog de cassettebandjes, de cd’s en dvd’s, een telefooncel en de gulden? Millennials dus! Op jonge leeftijd maakten ze kennis met steeds meer nieuwe digitale mogelijkheden, dus kunnen ze hier goed mee omgaan. Maar ze zijn er niet mee vergroeid zoals de Generatie Z dat is.

Generatie Z: multitaskende, onafhankelijke risicomijders

Generatie Z is geboren tussen 1996 en 2015. Anders dan de millennials kennen zij niets anders dan het digitale tijdperk. Al vanaf jonge leeftijd gaan ze om met smartphones, tablets en andere gadgets. Ze zijn daarom gewend dat er een overvloed aan informatie is en dat alles snel gaat. Hierdoor kunnen ze slechter hun aandacht vasthouden, maar beter multitasken. Ze communiceren met de hele wereld en laten zich niet door landsgrenzen beperken.

Generatie Z’ers zijn opgegroeid in een recessie, waardoor ze wat minder avontuurlijk zijn. Risicomijdend, onafhankelijk en voorzichtig, veel meer dan de millennial. Hun sociale leven speelt zich vooral thuis en online af. Ook hebben ze meer behoefte aan het identificeren met voorbeeldfiguren zoals influencers. Ze gaan actief op zoek naar specifieke role models die bij hen passen, in plaats van massaal dezelfde beroemdheden te adoreren.

Hiërarchie en autoriteit is voor Generatie Z niet belangrijk. Ze zijn ook niet op die manier opgevoed. Imago is alles en ze zijn wat ondernemender en realistischer ingesteld dan de millennials. Waar voor die laatste groep de bomen tot in de hemel groeiden, is Generatie Z zich meer bewust van het klimaat, duurzaamheid en dealen met wat je hebt.

Jouw werkwijze aanpassen op de doelgroep

Goed. Dat zijn de millennials en de Generatie Z in het kort. Belangrijker is hoe je deze informatie kunt gebruiken. Want met deze tips kun je jouw dienstverlening aanpassen om nóg beter aansluiting bij je doelgroep te vinden.

Millennials en Generatie Z: tips voor je bedrijf

  • Millenials zijn bereid om meer te betalen voor producten of diensten.
  • Ze hechten waarde aan persoonlijke service en reviews.
  • Ze kiezen vaker voor traditionele vormen van communicatie.
  • Bellen of mailen om informatie te krijgen is heel normaal.
  • Meer gericht op het opdoen van nieuwe ervaringen.
  • Ze zijn merktrouw en daardoor echte merkambassadeurs. 
  • Generatie Z heeft behoefte aan digitale innovatie. 
  • Ze gebruiken voornamelijk social media als communicatiekanaal. 
  • Ze zijn meer gericht op besparen en slim investeren.
  • Gevoeliger voor freebies en gratis verzending.
  • Vaak hebben ze telefoonangst en kiezen ze voor digitale communicatie via app, chat of DM’s.
  • Ze kijken liever video’s in plaats van dat ze teksten lezen.

Dit moet je doen bij millennials of Generatie Z

Bevindt jouw doelgroep zich voornamelijk binnen de Generatie Z? Zorg dan dat je hen bedient via digitale en sociale kanalen, zoals Instagram, TikTok, en Snapchat. Maak je content visueel aantrekkelijk en gebruik voornamelijk video en korte teksten om te communiceren. Geef iets gratis weg (zoals e-books of presets) en benadruk waarom het een slimme keuze is om met jouw organisatie in zee te gaan.

Heb je vooral millennials als klant? Richt je dan op positieve reviews verzamelen, communiceer via traditionelere manieren (telefoon, e-mail en website), en heb veel aandacht voor persoonlijke service. En vooral: benadruk dat jouw dienstverlening of product hen een gelukkiger mens maakt!

Ben jij een millennial of een Gen Z’er en kun jij je helemaal vinden in deze typering? Laat het weten in een reactie!


Meer lezen?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook tof:

Geef een reactie

%d