Listen Talk Watch

Merkenbouwer Jasmijn over lelijke avocado’s en het spel der verleiding

Jasmijn verklapt haar marketingtrucjes om -net als zij- een succesvol bedrijf op te bouwen.

Van lelijke avocado’s tot opvallen bij een videoshoot van Jay-Z en coole designfietsen: merkenbouwer Jasmijn weet hoe ze nieuwe producten aan de man moet brengen en doet dat op zeer succesvolle wijze. In het interview dat ik met haar had verklapt ze haar ‘trucjes’ op het gebied van marketing en hoe je klanten kunt verleiden. Het is dit verleidingsspel waarvoor ze iedere dag haar bed uitspringt. Hoe bouw je een succesvol bedrijf? Jasmijn deelt haar geheimen met je in dit interview. Een must read voor iedere ondernemer!

Liever luisteren of kijken? Scroll naar beneden voor de podcast en video van dit interview!

Merkenbouwer Jasmijn aan het woord

Deborah: “Hi Jasmijn, je noemt jezelf een merkenbouwer en je bent inmiddels toe aan je derde of vierde onderneming, klopt dat?”

Jasmijn: “Ik begon lang, lang geleden in Amerika toen ik voor andere ondernemers een fashion brand heb opgezet, Miskeen heette dat. Dit bedrijf was officieel niet van mij, maar zo voelde het wel omdat ik alle stages van de bedrijfsvoering mocht meemaken. Ik was net klaar met mijn studie en had allemaal dikke boeken gelezen, dus ik dacht dat ik er helemaal klaar voor was. Toen bleek de praktijk wel iets anders dan wat ik allemaal geleerd had, haha! Tijdens mijn studie ging het vooral over grote corporates en strategieën, maar het bedrijf in Amerika was een start-up en dus totaal anders. 

Met Miskeen richtte ik me niet op het pushen van de kleding naar retailers, maar zorgde ervoor dat een kleine groep bekende rappers in ons verhaal geloofde. Ik gaf hen een purpose waar ze zich hard voor wilden maken en unieke, custom made pieces. Daardoor ging het balletje rollen en al snel werd het bedrijf heel groot; binnen twee jaar had ik er 200 mensen werken. Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Veel meer dan uit die studieboeken!”

Passie voor marketing & gek op merken

Deborah: “Je hebt succesvol een fashion brand in de markt gezet. Toen stapte je over naar de fietsenbranche en nu doe je wéér totaal wat anders. Hou je van het ondernemen op zich, of heb je een passie voor al die verschillende producten?”

“Eigenlijk zit mijn passie niet per se in het ondernemen, maar waar ik super warm van word is marketing”, legt merkenbouwer Jasmijn uit. “Dat had ik vroeger al. Weet je nog toen je 16 was, naar de disco ging en dan de knapste jongen uitkoos? Ik ging dan bedenken hoe ik ervoor kon zorgen dat hij achter mij aan ging lopen in plaats van andersom. Dat spelletje in die disco, dat is eigenlijk wat marketing is. Het is een verleidingsspel en dat vind ik onwijs leuk om te doen. Daar komt dan het ondernemen bij en natuurlijk vind ik het fijn om dit spel te spelen voor merken die de wereld ook nog eens beter maken.”

Succesvol worden, waar moet je beginnen?

Deborah: “Dat is super mooi, maar ik vraag me dan meteen af: waar begin je in godsnaam? Je hebt een aantal succesvolle bedrijven opgezet met heel weinig budget en er zijn heel veel vrouwen die hetzelfde willen bereiken, maar ze weten gewoon niet hoe ze moeten starten. Heb jij een groot netwerk of bepaalde trucjes?”

Jasmijn lacht: “Ik heb wel bepaalde trucjes ja! Het ligt eraan wat je wil bereiken. Je begint met je positie in de markt bepalen. Is je concept zeer vernieuwend maar ook gemakkelijk te kopiëren? Dan is het belangrijk dat je snel bent. Want als je het product stapje voor stapje op de markt gaat zetten is de kans groot dat een grote speler ermee aan de haal gaat. Dan kun je wel zeggen: hee, maar ik had dit idee eerst, maar dat werkt niet zo goed. Dus met sommige concepten is het belangrijk dat je het meteen groot aanpakt. Je begint dan met een sterk concept en het zoeken van partners die jou financieel kunnen helpen om je product snel op de markt te brengen.

Maar er zijn ook concepten waarmee je klein kunt beginnen en langzaam doorgroeien. Het is dan vooral een kwestie van doen. Bedenk welke boodschap je wil uitstralen met je merk en blijf dit consistent toepassen in je business.”

“Dus met weinig budget kun je ook veel bereiken?”, vraagt Deborah.
Jasmijn: “Ja, maar dan moet je concept wel echt sterk en onderscheidend zijn. Zeker als het product al bestaat, zoals een spijkerbroek, zorg er dan voor dat je jezelf onderscheidt met het verhaal en de verpakking. Maak er iets unieks van.”

LIBBIES YouTube
Klik hierboven om het hele interview met Jasmijn te bekijken.

Jasmijn op LIBBIES YouTube kanaal

Wil je meer zien van merkengek Jasmijn? Bekijk dan ons hele interview op YouTube! In de videopodcasts ‘Zoomen met….’ praat ik met vrouwelijke ondernemers over hun successen, failures en hun belangrijkste business tips. Get inspired, check it out!

Van coole stadsfiets tot lifestyle brand

Deborah: “Dat heb jij ook gedaan met de fietsen business toch? Jullie maakten er een hele lifestyle van.”

Jasmijn: “Klopt. Een VanMoof fiets is qua ontwerp uniek. We richtten ons niet op Nederland, want hier was er op dat moment weinig vraag naar een coole stadsfiets. Die werden toch maar gejat, haha. Dus besloten we met ons idee naar grote steden in het buitenland te gaan. In deze wereldsteden zoals New York en Hongkong was de markt voor ons product gewoon veel groter. Ik had net jaren in Amerika gewoond en daar vonden mensen mij super raar wanneer ik op de fiets naar het werk ging. Maar voor mij was het logisch, met alle traffic jams daar in die drukke steden. Wij hadden een oplossing voor het fileprobleem en dat was onze fiets! Vanwege het design vonden mensen hem ook nog eens cool en daarmee maakte ons concept grote impact.”

Deborah: “Na je succesvolle fietsenavontuur doe je nu compleet wat anders: je houdt je tegenwoordig bezig met Soilmates en gezonde bak-olie. Vertel!”

Met Soilmates stopt Jasmijn lelijke avocado’s in een flesje

Jasmijn vertelt: “Dit nieuwe idee is ontstaan toen ik Dave ontmoette, een avocadoboer uit Afrika. Hij vertelde dat er meer dan een miljoen avocado’s per dag worden weggegooid, alleen al in Rotterdam, omdat ze niet mooi genoeg zijn om te kunnen verkopen. Hij wilde een luxe premium avocado-olie op de markt brengen, maar ik wilde van die lelijke avocado’s juist iets laagdrempeligs maken: een bak-olie voor dagelijks gebruik.

Wist je dat je avocado-olie heel goed kunt verhitten en er zelfs mee kunt frituren, terwijl het toch zijn voedingswaarde behoudt? Het is een heel gezonde olie en ook nog smaakloos, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie. Door ons te richten op het gebruik tijdens het koken, en niet op het delicaat besprenkelen zoals je met een dure premium olie zou doen, hadden we met onze avocado-olie meteen al een heel onderscheidend concept. Door de avocado’s te gebruiken die te lelijk zijn voor de supermarkt kunnen we de prijs betaalbaar houden en dragen we bij aan de oplossing van één van ‘s werelds grootste problemen: voedselverspilling. We zijn in maart op de markt gekomen en hebben al bijna 1000 verkooppunten, dus het gaat hard!”

Merkengek Jasmijn over lelijke avocado’s en het spel der verleiding
Van lelijke avocado tot gezonde bakolie
Merkengek Jasmijn over lelijke avocado’s en het spel der verleiding
Jasmijn, Sander & Dave van Soilmates

“Wauw! Hoe komen dit soort mogelijkheden op jouw pad? Word je daarvoor benaderd of ga je zelf op zoek naar een goed idee?”, wil Deborah weten.

“Ondernemen is zichtbaar zijn.”

Jasmijn: “Ik denk dat een belangrijk deel van het ondernemen is dat je een bepaalde zichtbaarheid hebt. Naast de bedrijven waar ik in deelneem ben ik ook een marketingbureau begonnen, waarmee ik andere bedrijven 10 jaar lang heb geholpen met hun branding. Dan kom je bij zoveel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor mensen je op een gegeven moment wel weten te vinden. Ook zit ik veel op LinkedIn, dat vind ik heel leuk. Vaak willen mensen hun idee aan me pitchen en meestal wordt het dan een opdrachtgever/opdrachtnemer relatie. In het geval van Dave met zijn avocado’s was ik zó enthousiast dat ik er meteen zelf bij betrokken wilde zijn en samen met Sander, een derde partner, dit concept op de markt heb gebracht.”

Jasmijn over opvallen op een videoshoot van Jay-Z

“Ik geloof dat je geen bedrijf kunt runnen vanuit een kantoor. Je moet als ondernemer overal aanwezig zijn. Toen ik bijvoorbeeld naar Amerika ging kende ik daar letterlijk niemand. Als ik zichtbaar wilde worden met mijn fashion brand moest ik opvallen, dus had ik bedacht dat ik van mijn lengte mijn handelsmerk ging maken. Met enorme schoenen kwam ik bijna tegen het plafond, haha. Op een gegeven moment had ik dusdanig ‘genetwerkt’ dat ik op een videoshoot van Jay-Z aanwezig mocht zijn. Mijn missie was dat iedereen mij daar zou leren kennen, dus had ik een heel groot schilderij meegenomen. Stond ik daar de hele dag met dat ding onder mijn arm. En mensen dachten natuurlijk: wie is dat lange meisje met dat gekke schilderij? 

Op dat schilderij stond graffiti, net zoals op de kleding van ons urban streetwear merk Miskeen. Op zo’n set van een bekende rapper komen ook andere artiesten af en we raakten aan de praat over de graffiti op het schilderij. Zij vonden het tof dat het gemaakt was door lokale artists. Ze herkenden veel van de hustle van deze jongeren van de straat, die probeerden met graffiti geld te verdienen om in de arme wijken te kunnen overleven. Wat ik dus had gedaan was een goed concept bedenken, zorgen dat mensen naar jou toekomen, een goed verhaal vertellen en dan inkoppen. Dat is het hele trucje!”, lacht ze.

Deborah: “Dus het enige dat we hoeven doen voor een succesvol bedrijf is een schilderij onder de arm?”
Jasmijn: “Nou, je moet natuurlijk wel je eigen trucje verzinnen haha.”

Tips van merkenbouwer Jasmijn voor een succesvolle business

Deborah: “Wat is jouw belangrijkste tip voor vrouwen die heel graag een eigen bedrijf willen beginnen maar niet durven, of die al ondernemen maar niet durven groeien?”

Jasmijn: “Om te gaan ondernemen heb je veel tijd nodig, veel geld, of allebei. Je kunt geen succesvol bedrijf opbouwen als je er alleen op zaterdagmiddag een paar uur aan wil besteden. Dus ik zou zeggen: bedenk wat je wil gaan bereiken en werk daarnaartoe. Wanneer je te weinig tijd én geld hebt, zoek dan een partner die je met één van beide kan helpen. Als je nog een baan ernaast hebt, zie dat dan als bijbaan en leg je hart in je bedrijf. Je baan is dan je safety net; je moet ondertussen wel je eigen broek op kunnen houden.” Lachend: “Want door je bedrijfsplannen in een doos op straat moeten wonen is natuurlijk ook niet zo handig!”


Meer lezen over vrouwelijke ondernemers?

Als je dit interview met merkenbouwer Jasmijn interessant vond, wil je deze artikelen vast ook lezen:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: