Life

Meer lef, minder comfort: waarom dit de beste keuze is

Meer lef leidt tot meer succes! Maar hoe doe je dat eigenlijk, kiezen voor wat je écht wil?

Lef! Vaak gebruikt in cheesy quotes en afgezaagde verhaaltjes. Best ook een jeukwoord trouwens, dat lef. Maar bij gebrek aan een betere omschrijving gebruik ik het toch. Want zonder lef, geen succes. Dit artikel gaat over het kiezen van lef boven comfort! Hoe dan?

Zonder succes zijn we mislukt

Lekker makkelijk, blijven zitten waar je zit. Geen gekke verrassingen maar ook geen spannende dingen. De meeste mensen leven hun hele leven op die manier. Van 9 tot 5, voldoen aan het plaatje, je best doen op school, een koophuis. Eigenlijk zoals de maatschappij (en waarschijnlijk je ouders) van je verwacht. En hoewel daar op zich niks mis mee is, laat het weinig ruimte om te experimenteren en te ontdekken wat er nou echt bij je past. We zijn simpelweg bang om fouten te maken. Zonder succes zijn we mislukt, of zoiets.

Verslaafd aan succes

Je merkt het heel erg bij millennials (ook zo’n jeukwoord). Failure is not an option! We willen die carrière, we willen een mooi huis, een fijne relatie en lekker veel reizen. En oh ja: ook fit zijn, een eigen huis met een visgraat vloer en stalen deuren, een bruisend sociaal leven met heel veel leuke dingen en gewoon lekker genieten. The perfect life en een voorbeeld voor anderen. Het probleem hiermee is dat het leven niet zo maakbaar is. Daar kom je pas achter als het misgaat. Achter al die perfecte, stalen deuren gaat heel wat verborgen leed schuil. Scheidingen, ziekte, schulden… Maar dat laten we niet zien. Ons picture perfect leventje op Instagram willen we vooral in stand houden. Daarom werken we hard voor onze dromen en is er geen ruimte om te falen.

And so the ratrace continues… tot we er letterlijk bij neervallen. Wat als het ook anders kan? Meer rust, meer ruimte, meer vrijheid? Minder verwachtingen en meer acceptatie? Maar hoe dan?

Meer lef? Keuzes maken!

Alles begint met lef! Het lef om je eigen keuzes te maken en fouten te mogen maken. Het lef om niet perfect te zijn. En het lef om op ontdekkingstocht naar jezelf te gaan. Wie je bent, zonder rekening te houden met wat anderen van je verwachten. En ja, daar hoort bij dat je keuzes maakt. Dat is absoluut niet makkelijk, want keuzes hebben consequenties. En dat is meteen het hele punt: we want it all! Het liefst nu meteen.

Meer lef, minder comfort

Vanaf dat we klein zijn worden we gekneed in een bepaalde richting. Jouw normen, waarden en levensdoel worden op die manier dus vooral bepaald door de omgeving waar je opgroeit. Je vormt onbewuste overtuigingen en die zitten je op latere leeftijd vaak behoorlijk in de weg. Je hebt het gevoel dat je vastzit, geen kant op kunt. Middenin de ratrace naar het perfecte plaatje. No way out. Want de rekeningen moeten worden betaald.

Daarom bestaat jouw leven zo’n 45 jaar (van eerste baan tot pensioen) uit werken, sparen, dealen met verwachtingen en de consequenties voelen van de keuzes die je hebt gemaakt. Maar dan, na die 45 jaar, kun je de vruchten daarvan plukken. Eindelijk genieten van vrijheid. Toch?

Meer leven, meer genieten

Think again! Je werkt je in je jongere jaren kapot in de hoop op een fijne toekomst. “Later wordt alles beter!”. Het probleem is alleen dat je, als je eenmaal met pensioen bent, helemaal niet meer zoveel van die vrijheid kunt genieten. Omdat je gezondheid het niet toelaat bijvoorbeeld. Of omdat je achteraf spijt hebt dat je niet meer hebt geleefd in plaats van gewerkt. Met een rollator uit een vliegtuig springen is best lastig. Dus leef nú! Maak keuzes die bijdragen aan het leven dat je wil, in plaats van het leven dat je moet. Maak keuzes die passen bij jou, en niemand anders. Toon lef. En vergeet onderweg niet te genieten.


Meer lezen over lef?

Deze artikelen geven je de boost die je nodig hebt!

%d